×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

A szatmári átkelőknél nincs gond

2021.02.15 - 18:39
Megosztás:
A szatmári átkelőknél nincs gond
A beutazási szigorítások a román-magyar határszakasz több átkelőpontján is fennakadásokat okoztak, de Peténél és Csanálosnál nem.

Február 15-én Szatmár megye fertőzöttségi szintje 1,64 ezrelékre csökkent, és a közegészségügyi igazgatóság adatai értelmében 9098 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, azaz az előző összesítés óta 7 új esetet regisztráltak, az újratesztelt páciensek közül pedig 2-nek lett ismét pozitív a koronavírustesztje — ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy a közösségi fertőzés megtorpant volna, vagy hogy a vírus kikerülné megyénket, hanem mint ahogy köztudott, vasárnap nem végeznek PCR-tesztelést, és a 70 antigéngyorsteszt révén mindössze hét megbetegedést azonosítottak.
Tovább emelkedett a gyógyultak száma, elérve a 8357-et, ami azt jelenti, hogy további 65 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, az elhunytak száma változatlanul 166, házi elkülönítésben pedig 663-an vannak.
Lassított iramban, de folytatódik az oltáskampány is: az elmúlt 24 órában mindössze 26-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát — ezzel a január 5-én kezdődött oltáskampány keretében a közegészségügyi igazgatóság számításai szerint már 9908 személyt immunizáltak a megyében (az viszont továbbra sincs közölve, közülük mennyien egészségügyi dolgozók, s mennyien a kampány második szakaszába tartozó idősek, krónikus betegek, alapvető fontosságú tevékenységet végzők), mellékhatások pedig öt esetben fordultak elő, helyi reakció formájában.

Nincs fennakadás

Az életbe lépett beutazási szigorítások a román-magyar határszakasz több átkelőpontján is torlódásokat és fennakadásokat okoztak, főleg az Arad megyei határátkelőknél, sőt, Nagylaknál a felcsapó indulatok szinte zendüléshez vezettek, ugyanis sok beutazóban csak ott tudatosult ténylegesen, hogy a felmutatott negatív PCR-teszt ellenére tíznapos házi elkülönítésbe kell vonulnia. Mint megtudtuk, Szatmár megyében — szerencsére — nem voltak hasonló problémák, és az átkelések a megszokott ritmusban zajlottak: Peténél két ki- és három belépő sáv volt nyitva, s átlagosan 20 perc volt a várakozási idő, míg Csanálosnál szintén két ki- és egy belépő sáv működött, és átlagosan 10 percet kellett várniuk a határon átkelni szándékozóknak. Egyébként Peténél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1796 utazó lépett az ország és a megye területére, s közülük 446 személynek kellett házi elkülönítésbe vonulnia, a többiek, mivel valamennyien a zöldnek, azaz biztonságosnak minősített országokból/régiókból érkeztek, vagy felmutatták az oltási igazolást, s a kikérdezés és gyors vizsgálat nyomán tünetmentesnek minősítette őket az átkelőnél szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet, korlátozások nélkül folytathatták útjukat; míg a csanálosi átkelőnél 20 olyan utazó jelentkezett belépésre, akinek karanténba kellett vonulnia.

 

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie