×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

A szállodák május 15-én kinyithatnak, a vendéglők, bárok, kávézók esetében megmaradnak a korlátozások

2020.05.05 - 08:07
Megosztás:
A szállodák május 15-én kinyithatnak, a vendéglők, bárok, kávézók esetében megmaradnak a korlátozások
Május 15-e után megnyitnak a szállodák, de a vendéglők nem, mert ezek nagyobb járványtani kockázatot jelentenek - mondta hétfő esti sajtótájékoztatóján Ludovic Orban miniszterelnök.

Fokozatosan enyhítik a korlátozásokat május 15-e után, az ezzel kapcsolatos döntések meghozatalakor egyetlen szempontot tartanak szem előtt: a járványtani kockázatot - jelentette ki hétfő este Ludovic Orban.

A miniszterelnök rámutatott, első körben azokon a korlátozásokon lazítanak, amelyek megszüntetése a legkisebb kockázattal jár.

"A járványtani kockázatot a közegészségügyi intézet, valamint a vészhelyzeti bizottság munkáját segítő technikai-tudományos tanács szakemberei mérik fel, és ennek alapján hozzuk majd meg a korlátozások lazítását érintő döntéseket" - fogalmazott Orban a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Azt mondta, az egyes lazító intézkedések között 14-15 napos szünetet tartanak, ennyi időre van ugyanis szükség ahhoz, hogy kiderüljön, milyen hatást fejtenek ki ezek a járvány szempontjából. Ugyanakkor a korlátozásokat enyhítő intézkedéseket minden esetben szabályok is kísérik majd.

Orban közölte, a nagy bevásárlóközpontokon ('mallok') kívül május 15-e után újraindul a kereskedelem, ami nagyon fontos bizonyos gazdasági ágazatok újbóli fellendüléséhez. A kijárási korlátozások feloldása ugyanakkor az üzemanyag-forgalmazóknak is jót fog tenni, mert növekedni fog a fogyasztás.

A szállodák megnyílnak, viszont érvényben maradnak a korlátozások a vendéglők, bárok, kávézók esetében, mert ezek nagy epidemiológiai kockázatot jelentenek. A zárt terű vendéglők megnyitására még valószínűleg várni kell egy ideig, tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette, külön szabályokat vezetnek be a tömegközlekedéssel, illetve az "irodákban zajló tevékenységgel kapcsolatban", és ezek a közintézményekre és magáncégekre egyaránt érvényesek lesznek.

Rámutatott: május 15-e után, bizonyos ezetekben megengedett lesz a települések közötti közlekedés. Ezek közé tartoznak többek között a szolgálati utak, a rokonlátogatások, és a mezőgazdasági tevékenységek végzése.

Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Egészségügyi minisztérium: 3100 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 3100 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 27 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 383-an újrafertőződött betegek — közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.
4837 új koronavírusos fertőzést igazoltak
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 4837 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel, és 82 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. A halálesetek közül hat korábban következett be.
Cookie