×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Nagykároly

„A szabadság nem ajándék, hanem lehetőség.”

2023.03.15 - 20:41
Megosztás:
„A szabadság nem ajándék, hanem lehetőség.”
Megkoszorúzták a felújított Petőfi-szobrot a nagykárolyi ünneplők (Fotók: a szerző felvételei)
Felújított Petőfi-szobor előtt ünnepelték a nagykárolyiak idén a 175 éve ezen a napon kirobbant 1848/49-es szabadságharc és forradalom évfordulóját. Szabadtéren és a városi színházban is szép számban jelentek meg az ünneplők.

A hagyományokhoz híven, immár 29 éve a központi szoborparkban található Petőfi-buszt előtt ünnepel Nagykároly forradalomra emlékező közössége. Az idei rossz időjárás ellenére kisebb tömeg gyűlt össze a felújított szobor előtt. A szobor talapzata Dimény Miklós szilágykrasznai kőfaragó mester kiváló munkája révén kapott új burkolatot, a mátészalkai Bíró Lajos Munkácsy-díjas szobrászművész pedig önzetlen művészi munkáját felajánlva járult hozzá a mellszobor restaurálásához. A munka anyagi részét Mold Máriusz Zoltán és Keller János nagykárolyi vállalkozók, illetve a Varga-testvérek vállalták fel.

Rövid szabadtéri műsor

A szerda délutáni szabadtéri ünnepség keretében a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum két diákjának szavalatát hallgathatták meg az ünneplők: Alt Antónia V. osztályos tanuló Várnai Zseni Petőfi márciusa című költeményét, Szolnoki Máté VII. osztályos diák pedig Mentovics Éva Magyar szívben magyar lélek című versét mondta el Botos Sárika tanárnő felkészítésével.
A 175 évvel ezelőtt, március idusán történt eseményeket dr. Hágó Attila Nándor régész, a városi múzeum részlegvezetője ismertette és elemezte röviden. Mint kifejtette, a március ifjak egy eszméért, a szabadságért küzdöttek, amely nem ajándék, hanem lehetőség, és tudni kell élni vele. A szobornál tartott ünnepség végén helyi és környékbeli intézmények, egyesületek képviselői és magánszemélyek helyezték el a Petőfi-szobor talapzatán az emlékezés és tisztelet koszorúit, virágait.

Kölcseyről sem feledkeznek meg

Az ünnepnap a Nagykárolyi Városi Színházban kulturális műsorral folytatódott.  Az eseményt Kovács Jenő, a város polgármestere ünnepi köszöntővel nyitotta meg. A településvezető többek között arról beszélt, hogy a városnak és lakóinak büszkéknek kell lenniük a múltra, és abból táplálkozva kell építeniük a jövőt. „A város igen gazdag történelme arra kötelez, hogy megőrizzük azt és folyamatosan az élhető Nagykárolyért dolgozzunk. Bízunk az Európai Unió által folyósított pályázati támogatásokban és igyekszünk jól sáfárkodni velük, kihasználni az adód lehetőségeket. Nemrég kezdtük el például egy egyedülálló multifunkcionális központ kivitelezését” – részletezte az éppen folyó beruházásokat a polgármester. Kovács szeretettel meghívta a jelenlévőket és minden érdeklődőt a Kölcsey-szobor április 12-én esedékes avatására. Az esemény fővédnöke Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke lesz, aki már visszaigazolta az eseményen való részvételét.
A költő 165 centiméter magas, ülő szobrát Győrfi Lajos püspökladányi szobrászművész készítette el. Az alkotás a Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány kezdeményezésére a magyar kormány és a magyar-román határszakasz településeit összefogó Európa-kapu társulás támogatásával kerül a nagykárolyi városháza előtti térre.

Színvonalas kulturális összeállítás

„A haza folyton itt van...” címmel szerda este kulturális összeállítást láthattak az ünneplők. A városi színház zsúfolásig megtelt, Lőrincz Szilveszter, az Elméleti Líceum zenetanára által összeállított műsor tematikáját tekintve a ’48-as események Szatmár vármegyei vonatkozásai köré épült fel. Nagykároly anno a vármegye központjaként jelentős szerepet játszott az itteni forradalmi eseményekben, és több, a városhoz köthető, fontos személy is aktív szerepet vállat az osztrák elnyomás elleni küzdelemben. A Líceum II. E osztályos tanulói, Zakariás Iringó tanítónő vezetésével néptáncműsort adtak elő, a nagyobbak pedig szavaltak, énekeltek és rövidebb történelmi jeleneteket vittek színre, a diákok népi hangszereken kísérték az előadókat. A színpadon több mint 80 szereplő egy órán át tartotta éberen a nézőtér figyelmét. A Rekettye Kulturális Egyesület néptánccsoportja kalotaszegi műsorral lépett fel.
A multimédiás betétek és az élőzene változatossá tette a kulturális műsort, amelyet a közönség vastapssal jutalmazott.

Végh Balázs

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!