×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Programajánló

A sokszínűség kultúrát teremt — a német közösség ünnepe

2018.05.16 - 14:38
Megosztás:
A sokszínűség kultúrát teremt — a német közösség ünnepe

A XVII. Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat palettáját festménykiállítás-megnyitó, színházi előadás, gyermekfoglalkozások és néptáncbemutatók teszik még színesebbé.

Május 17–19. között immár tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre a Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat, amelynek idei mottója: A sokszínűség kultúrát teremt, díszvendége pedig Frank Ufken temesvári német alkonzul. A négy nap eseményeit pedig a kulturális sokszínűség jellemzi, melynek nyitányaként csütörtökön este 7 órától a Temesvári Német Színház Urs Widmer Nepál című darabját mutatja be a szakszervezetek művelődési házának nagytermében. Pénteken, május 18-án délelőtt a Johann Ettinger Német Líceum lesz az események fő helyszíne, ahol 10 órától kezdődik a kulturális napok történelmében első alkalommal megszervezett szavalóverseny, majd 12 órától a Tehetségshow, amelynek keretében a diákok ötletes találékonysággal és persze sok vidámsággal énekelnek, zenélnek, szavalnak, egyszóval bemutatják tehetségük legjavát.

A rendezvénysor ünnepélyes megnyitójának a Szatmár Megyei Múzeum földszinti kiállítótermei adnak otthont 18 órától, ahol a mezőteremi származású Georg Haller festőművész posztumusz tárlata nyílik meg a Dinu Lipatti Filharmónia vonósnégyesének, a Német Demokrata Fórum női kórusának és a Johann Ettinger Német Líceum ifjúsági kórusának zenei aláfestésével.

Szombaton 10 órától kezdődik a Kinderfest, azaz a Gyermekek Ünnepe a Vasile Lucaciu sugárút 9. szám alatti Wendelin Fuhrmann-teremben — itt vidám, játékos vetélkedőkkel, kreatív foglalkozásokkal, agyagozással, tánccal, bohóckodással, főzicskéléssel, rajzzal, hangszerkipróbálással és sok-sok mókával várják a kisebb-nagyobb gyerkőcöket a német ifjúsági szervezet tagjai. 16 órától már a nagyobbak, pontosabban a XII. osztályosok veszik át ünnepélyes keretek között a Deutsches Sprachdiplomot, majd születésnapi kerekasztal-beszélgetés kezdődik az egykori alapítók, a jelenlegi munkatársak és az ifjúsági csoport tagjai között abból az alkalomból, hogy a Deutsch Express német nyelvű rádióadás kereken tízéves. 19 órától kezdődik a filharmóniában az ünnepi kulturális összeállítás, amelynek kavalkádjában táncra perdülnek a gyermek és felnőtt néptáncosok, a nagykárolyi német tagozatos diákok színdarabot mutatnak be, és természetesen a Männerchor, azaz a férfikórus is megörvendezteti a jelenlévőket.

Az idei Szatmári Német Kulturális Napok hagyományosan vasárnap délelőtt, a Kálvária-templomban 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisével zárulnak.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

Cookie