×
2020. 08 09.
Vasárnap
Emőd
29 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

A sok eső jelentősen késlelteti az aratást

2020.07.29 - 17:30
Megosztás:
 • A sok eső jelentősen késlelteti az aratást
  A sok eső miatt késik az aratás, a kalászosok egy része rothadásnak indult, a búza elkezdett csírázni — magyarázza Kovács Ottó lázári gazda, rámutatva arra is, hogy jó kukorica- és napraforgótermés ígérkezik, ha az időjárás nem szól közbe a későbbiekben.

  A tavaszi szárazság után a sok csapadék nehezíti meg a mezőgazdászok életét. Kovács Ottó lázári gazda szerint jó az idei termés, de sajnos az aratást folyton halasztani kell, ami minőségromláshoz vezet.

  A sok eső miatt nagyon lágyak a földek — tájékoztat Kovács Ottó —, a kombájn és a learatott terményt szállító traktorok és utánfutók sok helyen elakadnak, emiatt késik az aratás. A búzát akkor sem lehet aratni, ha akár kis mennyiségű eső esik, mert megnő a páratartalom, ami miatt a búza meglágyul. Lázári környékén a kalászosok harminc százaléka még nincs learatva. Az elmúlt hét elején minőségileg kiváló volt a búzatermés, mennyiségileg pedig 5500–7000 kilogramm van egy hektáron. A mennyiség és a minőség is függ a fajtáktól, illetve sokat számít a technológia, amit a gazda alkalmaz. Kovács Ottó az aratás első felében elit kategóriájú búzát aratott nyolcvanas fajsúllyal. A sok eső következtében megjelent a fuzárium és más betegségek, s félő, hogy napok kérdése, és elindul a csírázás is. Azok, akik mezőgazdasággal foglalkoznak, meg kell tanulják, hogy azok a módszerek, melyeket szüleiktől és nagyszüleiktől tanultak, már nem alkalmazhatók. Mivel az ország déli részén a nagy szárazság miatt tönkrement a búzatermés, aránylag jók az árak. Az aratás kezdetén kilónként átlagosan 72–80 baniért vásárolták fel a terményt.

  Kovács Ottó szerint jó repcetermés ígérkezik, s az eladási ár is megfelelő, kilónként 1,70 lejért vásárolják fel a repcét. A probléma az, hogy elkezdett rothadni a héja, elkezdtek peregni a szemek, és rohamosan nő a gyom a sorok között. Szintén meghatározza az időjárás a szálas takarmányok fejlődését is. Az első kaszálások — májusban és júniusban — mennyiségileg és minőségileg is gyengék voltak. Sok volt az eső, ami miatt nagy volt a rothadás. Ha jó idő lenne, lehetne kaszálni, és két-három nap száradás után be lehetne hordani a takarmányt.

  A kukorica szereti az esős időjárást, így jó termés ígérkezik, de túl hamar nem érdemes dicsekedni, mert nem tudhatjuk előre, mi következik.

  Lázári környékén többnyire búzát, repcét, napraforgót, kukoricát és szóját termesztenek. Azokon a területeken, ahol nem áll a víz, vagy a gazdák le tudták engedni a vizet, jó termés lesz, ahol hosszabb ideig állt a víz, ott közepes lesz a termés.

  Lázári községben vannak vízelvezető árkok, de vannak hajlásos földek, ahonnan nehezebb leengedni a vizet. A legnagyobb gond akkor van, amikor hirtelen jön az eső, s a föld megtelik vízzel, ezeken a helyeken a növények mennyisége és minősége is romlik, és az aratás sem egyszerű — tette hozzá Kovács Ottó.

  Elek György

  Cookie