×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
2 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

A sárközi diákok jártak legjobban Petőfi nyomában

2023.01.21 - 15:28
Megosztás:
A sárközi diákok jártak legjobban Petőfi nyomában
A név kötelez, s ha ezt vesszük alapul, akkor talán nem is meglepő, hogy a sárközújlaki Petőfi Sándor Általános Iskola csapata lett az első a Petőfi nyomában elnevezésű, izgalmas, több területet is felölelő vetélkedőn, amelyet a szatmárnémeti Ion Creangă Általános Iskola szervezett Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, V-VIII. osztályosok számára.

Mint kérdésünkre válaszolva dr. Jáger-Péter Mónika magyartanár és főszervező elmondta, Petőfi születésének évfordulóját tavaly is megünnepelték már, idén viszont — épp a jubileumi évforduló kapcsán — úgy gondolták, valami mást szeretnénk, s szinte pillanatok alatt  megszületett az interdiszciplináris, vagyis több területet felölelő vetélkedő ötlete, amelyben az irodalom mellett szerepel képzőművészet, földrajz, történelem, és változatos formájú feladványok. Sőt, már maga a vetélkedőre való jelentkezés is egy feladatmegoldáshoz kapcsolódott, ugyanis a csapatoknak egy-egy versillusztrációt kellett készíteniük (bármilyen technikával), egy szabadon választott Petőfi vers alapján — a rajzok természetesen közszemlére is kerültek pénteken délután, annál is inkább, mivel azokat a zsűri külön pontozta.

hirek/2023/januar/3-4.jpg

A felhívásra végül 14, háromfős csapat jelentkezett a megye legkülönbözőbb településeiről, Egritől kezdve Piskolton, Sárközújlakon, Erdődön, Szatmárnémetin át Nagykárolyig és Mezőfényig. A vetélkedő startja előtt dr. Jáger-Péter Mónika köszöntötte a résztvevőket, s mint elmondta, 1846 – 48 között Petőfi többször járt Szatmár, valamint Máramaros megyében, az itt töltött napjait különös élmények övezik, itt talált rá a szerelem, itt nősült meg, s e két év alatt számos költeménye született ezen a vidéken, így természetes, hogy a versenyfeladatok Petőfi Sándor Szatmár és Máramaros megyében való tartózkodásához, utazásához, az itt található emlékhelyekhez kötődnek — hiszen a megmérettetés célja, a tudás, az ismeretek bővítése mellett az volt, hogy a diákok érdeklődését felkeltsék kulturális értékeink, és a kis túlzással karnyújtásra lévő emlékhelyek iránt. „Ennek a vetélkedőnek nem is annyira a megmérettetés, mintsem az ismeretszerzés a célja — jobban  megismerni Petőfi életének ezt a két évét, a helyeket, ahol megfordult, a verseket, amelyeket itt írt” — mondta, megköszönve a verseny szervezésében részt vevők — Arleta Tașcău iskolaigazgató, Laczka Katalin aligazgató, Mic Katalin történelemtanár, Pesek Attila földrajztanár, Borbély Szilvia rajztanár  — munkáját.

hirek/2023/januar/4-3.jpg

Az időkorlátos feladatok igencsak változatosak voltak, a versenyzőknek betűrácsot, keresztrejtvényt, anagrammákat, képes feladványokat kellett megoldaniuk, puzzlet-kirakniuk, de volt olyan feladat is, amelyhez az egyébként iskolákban, osztálytermekben nem jó szemmel nézett okostelefont kellett használni. 
„Szoros, egymáshoz közeli és magas pontszámú eredmények születtek, de ami ennél is fontosabb: élvezték a feladatokat, tetszett nekik a játékosságuk és a változatosságuk. Ügyesek voltak, felkészültek, pedig nem kevés anyag volt a szakirodalom, amit el kellett olvasniuk. Jó érzéssel tölt el.” – értékelte a vetélkedőt dr. Jáger-Péter Mónika, s mint mondta, nem kizárt, hogy lesz folytatása jövőre egy másik költőhöz, íróhoz kapcsolódóan.

A négyfős zsűri — Gál Gyöngyi magyartanár, a LiterArt Egyesület elnöke, Elek György publicista, a Szamos folyóirat főszerkesztője, Mitroi Tímea, az  Aurel Popp Művészeti Líceum rajztanára és Borbély Szilvia, Ion Creanga Általános Iskola rajztanára — döntése értelmében  a Petőfi nyomában vetélkedő eredményei:

hirek/2023/januar/sarkoziek.webp

I. hely: Piroskák és a farkas (Burian Ádám, Mondics Regina, Víg Viktória, felkészítő tanár: Kása Enikő, Sárközújlak, Petőfi Sándor Általános Iskola)

II. hely: Három Muskétás (Csetnek Csilla-Izabella, Rácz Panna Boglárka, Pándi Vivien, felkészítő tanárok: Jáger-Péter Mónika, Mic Katalin, Pesek Attila, Borbély Szilvia, Szatmárnémeti, Ion Creangă Általános Iskola)

III.  hely: VIC helyszínelők (Gyulai Hannah, Papp Vivienn, Turcas Irisz, felkészítő tanárok: Bodea Gál Eszter és Domokos István, Szatmárnémeti, Avram Iancu Általános Iskola)

dicséret: Emlékek őrei (Heinrich Kinga, Steiger Gergő, Vekker Méda, felkészítő tanár: Burja-Veinberger Melinda, Mezőfényi Általános Iskola)

dicséret: Petőfi követői (Nagy Henrietta, Mihály Imola Napsugár, Zilahi-Kató Nóra, felkészítő tanár: Lovász Erzsébet, Szatmárnémeti Református Gimnázium)

dicséret: A Tisza kalandorai (Dalos Zoltán, Iuhász Vanessa, Nagy Tóth Hanna, felkészítő tanárok: Bodea Gál Eszter és Domokos István, Szatmárnémeti, Avram Iancu Általános Iskola).

Természetesen a helyezéseket elért csapatok mellett a vetélkedőről a támogatóknak — Volfer ékszerészet, Szamos kulturális havilap, erdődi Herdeud-birtok, LiterArt Magyartanárok Egyesülete —  köszönhetően senki nem távozott üres kézzel.

Szabó Kinga Mária

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!