×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Szatmárnémeti

A Samfest Jazz & Wine ismét közelebb hozza a dzsesszt a szatmáriakhoz

2022.06.10 - 14:01
Megosztás:
A Samfest Jazz & Wine ismét közelebb hozza a dzsesszt a szatmáriakhoz
Június 15–18. között, 4 napon át különleges dzsesszritmusoktól lesz hangos Szatmárnémeti, hiszen a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ és Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala ismét megszervezi a szatmáriak és az idelátogatók körében is nagy sikernek örvendő Samfest Jazz & Wine dzsesszfesztivált. Az esemény a nyári programok jól megszokott helyszínén, a Tűzoltótorony körüli téren, a Dr. Fátyol Rudolf parkban fog zajlani.

A műfaj szerelmesei számára a Samfest neve nem újdonság, hiszen a Samfest égisze alatt megszervezett rendezvényeket mindig nagy érdeklődés övezte a szatmáriak, valamint a szomszédos megyékből és más országokból érkezők körében egyaránt.
Idén tehát visszatér a Samfest Jazz & Wine, amelyen a dzsessz világának kivételes művészei lépnek színpadra. Az idei kiírás fellépői között megtalálhatók lesznek a klasszikus dzsesszt játszó együttesek, ugyanakkor olyan különleges előadók is ellátogatnak városunkba, akik a műfaj újdonságait hozzák el Szatmárnémetibe. A szervezők célja idén is az, hogy közelebb hozzák a dzsesszt mint műfaj az emberekhez, illetve olyan érdekes előadókat vonultassanak fel, akik rendkívüli módon ötvözik a dzsesszt a funky, az electro és a mahala különleges hangzásvilágával.

Kezdésnek: Jazz in the church
Június 15-én 19.00 órától a rendezvény egy egyedi koncerttel veszi kezdetét, amelynek különleges helyszíne a Várdomb (Decebal) utcai zsinagóga.
A zsinagóga nem első alkalommal lesz házigazdája ilyen jellegű ezeménynek. Rendkívüli akusztikájának köszönhetően kiváló helyszíne lesz a különleges Sárik Péter Trió X Bartók dzsesszkoncertnek.
Sárik Péter az egyik legismertebb és legkiemelkedőbb magyarországi dzsesszművész, aki Európa-szerte számos nemzetközi előadóval lépett közös színpadra. Nemzetközi dzsesszversenyeken vett részt az Egyesült Államokban és Angliában. Június 15-én pedig Szatmárnémetibe jönnek, és egy rendhagyó klasszikus dzsesszkoncerttel örvendeztetik meg a közönséget. A zsinagógába szervezett Sárik Péter Trió X Bartók-koncertre díjtalan a belépés.

Három nap, ami a dzsesszről szól
Június 17–19. között kiváló dzsesszdallamoktól lesz hangos a Tűzoltótorony körüli tér. Kivételes zenei előadók koncertjei mellett a fesztiválhangulat megteremtéséhez a legjobb szatmári borok sorakoznak fel. A háromnapos dzsesszünnepen a olyan neves előadók lépnek fel, mint:

DELADAP: az electro-nu-swing műfaj úttörője. A bécsi együttes zenéje a dzsessz, a swing, az EDM műfajoknak és a balkáni hangzásvilág egyedi összefonódása.

ETUK UBONG & the Etuk Philosophy: egy nagyon eredeti és egyedi zenei stílust fejlesztettek ki, amit a zenei ínyencek egyszerűen „Föld-zenének” hívnak. Seun Kuti szerint ez „az egyik legjobb dolog, ami Lagosból származik”.

Quentin Le Roux francia zenész és producer, művésznevén HUGO KANT, aki szólókarrierjét 11 évvel ezelőtt kezdte, és az évek során a szakma neves művészeivel dolgozott együtt.

Mike Parker’s Trio Theory: egy olyan zenekar, amely dinamikus jelenlétével közvetíti az egyszerű akusztikus dzsesszt a közönség irányába. Zenéje a zenei stílusok közötti zseniális szintézis, és benne van minden, aminek a dzsesszben lennie kell: eredetiség, frissesség, kiszámíthatatlanság.

Blazzaj: az 1998 óta fennálló együttes egy olyan komplex dinamikával és energiától kirobbanó, színekkel teli funkyelemeket tartalmazó zenét visz színpadra, amely hamar belopja magát a közönség szívébe.

Sorin Zlat Trio: az együttes a cool-jazz, a latin, a post-bop, kortárs dzsessz és avantgarde zenei fúziójából született standard dzsesszt és saját szerzeményeket visz színpadra.

Zmei3: a román együttes egyenesen Berlinből érkezik, kivételes zenei stílusa a Rough Romanian Soul, indie-pop dzsessz improvizációval és punk-rock kísérletező hangzással, illetve pszichedelikus akcentusokkal. A több mint 10 éve pályán lévő együttes rendkívül személyes előadásmódjával közelíti meg a közönséget. 

JazzyBIT: a temesvári trió zenei világát a dzsessz és a rock vegyítése, cseppnyi blues, latin és funkelemek fűszerezése határozza meg.

Jazzpar Trio: a '30-as évek párizsi hangulatát, hangzását és varázsát próbálja megragadni, Django Reinhardt egyedi Gypsy Jazz, vagy más néven Manouche Jazz stílusát idézve.

A rendezvény részletes programja:
2022.06.15., szerda
19.00: Sárik Péter Trió X Bartók
Helyszín: Várdomb utcai zsinagóga, a belépés ingyenes.

2022.06.17., péntek
19.00–20.00: Mike Parker’s Trio Theory
20.00–21.30: Zmei 3 
21.30–23.00: Hugo Kant
23.00–24.00: DJ Dobri

2022.06.18., szombat
19.00–20.00: Sorin Zlat Trio 
20.00–21.00: Jazzybit 
21.00–22.30: Etuk Ubong & the Etuk Philosophy
22.30–24.00: DJ Dobri

2022.06.19., vasárnap
19.00–20.30: Jazzpar Trio feat. Lakatos Vilmos and Edina
20.30–21.30: Blazzaj
21.30–22.30: DELADAP
22.30–24.00: DJ Dobri

A színvonalas rendezvényre a napijegy 20 lejbe, míg a háromnapos bérlet 50 lejbe kerül. Jegyek és bérletek a bilete.ro hálozatában vásárolhatók, a következő linkre látogatva: https://bit.ly/jazz_wine_satumare.
A június 17–19. közötti koncertek a Tűzoltótoronynál, a Dr. Fátyol Rudolf parkban, kedvezőtlen időjárás esetén pedig a Dinu Lipatti Filharmónia koncerttermében lesznek megtartva. SZFÚ

Hét végén találkozunk, véndiákok!
Pénteken kezdődik a jubileumi Véndiáktalálkozó — a rendezvény pár éve a Városi Értékrend része is, a szervezők pedig igyekeztek erre is figyelemmel lenni a programkavalkád kialakításakor, ugyanakkor számtalan újdonsággal és meglepetésekkel várják a véndiákokat.
„Viszontlátásra, múzeum”
A Szatmár Megyei Múzeum szeretettel várja a kedves látogatókat június 25-én, szombaton, hogy együtt búcsúztassák a múzeum felújítási munkálatai miatt bezáró állandó kiállításokat.
„Mozgásra fel!” a Boldog Scheffler János Központtal
Három turnusban szervez nyári sporttevékenységeket „Mozgásra fel!” címmel a Boldog Scheffler János Központ.
Cookie