×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

A sakk által segítik a hátrányos helyzetű gyerekeket

2021.10.06 - 17:00
Megosztás:
A sakk által segítik a hátrányos helyzetű gyerekeket
Hátrányos helyzetben élő gyermekeknek és fiataloknak fejlesztették ki az EduSakk projektet, hogy ezáltal segítsék beilleszkedésüket és fejlődésüket (Fotó: blog.regiojatek.hu)
60 gyermek és fiatal egy olyan innovatív programban vesz részt, amely a sakk-képzést ötvözi a személyes fejlesztési tevékenységekkel, azzal a céllal, hogy növelje motivációjukat.

A Stea Egyesület a Gambit Huşi Sportklub Egyesülettel együttműködve 2021. szeptember 15. és 2022. március 14. között valósítja meg az EduSakk — felhatalmazás és befogadás a sakk révén című projektet, abból a tényből kiindulva, hogy óriási eltérés van a hátrányos helyzetű gyermekek fejlődési lehetőségei, illetve az egészséges környezetben élő gyerekekéi között. Az anyagi nélkülözés okozta problémák mellett az egyik legnagyobb probléma a támogatás hiánya, amire a gyermekeknek szükségük lenne ahhoz, hogy felfedezzék erősségeiket, és megértsék, hogy hatalmukban áll egy jobb jövőt építeni. Azokban a közösségekben, ahol élnek, senki nem hisz abban, hogy az oktatás révén kikerülhetnek a szegénységből, így valódi szakadék van a hátrányos helyzetű és a többi gyermek között az iskolai végzettség tekintetében. A gyermekeknek nincs jobb kilátásuk a jövővel kapcsolatban, emiatt pedig a legtöbben a 8. osztály befejezése előtt abbahagyják az iskolát. A projekt célja, hogy növelje a szatmárzsadányi, illetve még 6 Vaslui és Iaşi megyei településen visszamaradott környezetben élő gyermekek társadalmi befogadását egy innovatív program segítségével, amely a sakkot használja a motiváció eszközeként.

A program összesen 60, különböző társadalmi háttérrel rendelkező gyermeknek és fiatalnak segít a kognitív és érzelmi képességük fejlesztésében és a pozitív interakcióban a sporton keresztül. A Stea Egyesület egy korábbi projektjének köszönhetően már lefektették az alapokat annak érdekében, hogy a gyermekek képességeit a sakk segítségével fejlesszék, így a jelenlegi projekt egy új megközelítésből próbál segíteni a rászorulókon. Hat hónapon keresztül a szakértők, illetve a két szervezet szakembereinek segítségével biztosítva lesz egy új, a sakk révén történő fejlesztés, így a 60 Szatmár, Vaslui és Iaşi megyei gyermek 2022 márciusáig részt vesz heti sakkedzéseken, amelyeket nonformális oktatási módszereket alkalmazó személyes fejlesztő tevékenységekkel vegyítenek. Két verseny és egy sakktábor is értékes lehetőségeket kínál a pozitív interakcióra a sporton keresztül 200 különböző hátterű gyermek számára, támogatva a kiszolgáltatottak befogadását. A projekt végén pedig a felépített módszertant megosztják a társadalomban és a sportban érdekelt felekkel annak érdekében, hogy más régiókban is lehessen alkalmazni ezt a programot.

„A gyermekek, akikkel együtt dolgozunk, akiknek próbálunk segíteni, hozzá vannak szokva, hogy egyszerűen rájuk rakják a problémás gyerek bélyeget, aki gyengén teljesít az iskolában, és ezáltal azt az érzést keltik bennük, hogy képtelenek többet tenni. Nekik arra van szükségük, hogy sikerélményekkel gazdagodjanak, amiket a sakk révén könnyedén, saját maguk elérhetnek. Eddig ez a sport bizonyult az egyik legjobb eszköznek, amellyel sikerült felszínre hoznunk ezeknek a gyerekeknek a lehetőségeit. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a gyermekek sikerélményt éreznek, amikor nyernek egy-egy sakkjátékot, ezáltal pedig motiváltak a fejlődésre, és a motivációjuk, érdeklődésük is növekszik a hasonló tevékenységek, az iskola iránt. Azt akarjuk, hogy egyre több gyermek férjen hozzá ilyen fejlesztési lehetőségekhez” — nyilatkozta Cristina Bala, a Stea Egyesület igazgatója. A projektet a Stea Egyesület fejlesztette ki a Gambit Huşi Sportklub Egyesülettel együttműködésben, a „Jó állapotban” program finanszírozásával, a Kaufland Románia támogatásával és a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány megvalósításával.

Szilágyi Kinga

Kovács Balázs a legjobb 7 éves sakkozó
Letette névjegyét a 7 éves szatmárnémeti srác, Kovács Balázs, aki máris Európa legjobbjai közé tartozik korosztályában. A VSK sakkozója a 81 fős U8-as korosztály 12. helyén zárt.
Hat országból jöttek sakkozók
Rangos versenyt rendeztek a múlt héten Tasnádon, ahol hat országból érkezett több tucat sakkozó hogy megmérközzön egymással a Szatmárnémeti Voința SK által rendezett nemzetközi tornán.
Kettős Kovács-siker Tordán
Újabb sikert könyvelhettek a szatmárnémeti Kovács-testvérek, hiszen a Szatmárnémeti Nemzetközi Sakkfesztiválon (FISSM) aratott győzelmeik után Tordán jeleskedtek Ciprian Muntean edző tanítványai.
Cookie