×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

A romániaiak 80 százaléka szerint rossz irányba tart az ország

2021.10.04 - 14:02
Megosztás:
A romániaiak 80 százaléka szerint rossz irányba tart az ország
A romániaiak 80 százaléka szerint rossz irányba tart az ország - derül ki INSCOP felmérésének hétfőn közzétett adataiból.

A Strategic Thinking Group nevű think-tank megrendelésére készült közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy nőtt az elégedetlenek tábora: júniusban a lakosság 68,1 százaléka, márciusban pedig 70,3 százaléka vélekedett úgy, hogy rossz irányba tart Románia.

A válaszadók 48,8 százaléka szerint az illegális hazai fakitermelés hátterében román vállalatok és román állampolgárok, 44,8 százalékuk szerint külföldi cégek állnak.

A megkérdezettek 64,2 százaléka véli úgy, hogy a Romániába befogadott menekültek súlyos társadalmi problémákat okozhatnak, míg 30 százalékuk szerint jelenlétük pótolhatja a munkaerőhiányt.

A következőképpen oszlottak meg a válaszok arra a kérdésre, miszerint egyetért-e azzal, hogy Románia menekülteket fogadjon be:

- 47,3 százalék - "Nem, semmi esetre sem";
- 38,8 százalék - "Igen, csak bizonyos kategóriákat";
- 12,3 százalék - "Igen, feltételek nélkül";
- 1,6 százalék nem válaszolt.

A Strategic Thinking Group elnöke, Remus Ştefureac a koronavírus-járvány, illetve a politikai és a társadalmi-gazdasági válság rövid idő alatt kifejtett együttes hatásával magyarázza a romániaiak pesszimizmusát. Szerinte 'drámai' következményekkel járhat, ha a döntéshozók figyelmen kívül hagyják, hogy a lakosság 80 százaléka szerint rossz irányba tart az ország, mert ez a választók jelentős részének a radikalizálódásához vezethet.

Az INSCOP telefonos felmérése szeptember 15-27. között készült, 1204 fős mintán, 2,8 százalékos hibaküszöbbel.
AGERPRES

Romániában is megjelent az omikron variáns, két esetet diagnosztizáltak
Romániában is megjelent a koronavírus omikron variánsa, eddig két esetet diagnosztizáltak — közölte szombat este az egészségügyi minisztérium.
Egy szintet javított Románia
Egy nemzetközi kutatás alapján Románia világviszonylatban a 44. helyen áll az életminőséget és a szociális jólétet vizsgáló, a Deloitte által készített legfrissebb tanulmányban.
Optimista hozzáállás a munkahelyváltáshoz
Több ágazatban is visszaállt a pandémia előtti állapot, megnőtt a meghirdetett munkahelyek száma, ezzel párhuzamosan az álláskeresők is visszanyerték önbizalmukat és optimizmusukat, bátrabban szánják el magukat egy váltásra, mutat rá az eJobs felmérése.
Cookie