×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

A romák jövője az oktatástól függ

2020.04.18 - 10:30
Megosztás:
A romák jövője az oktatástól függ
Godzsa Zsolt, a Szatmár Megyei Tanács roma referense, a Roma Párt ifjúsági szervezetének Szatmár megyei elnöke nyilatkozott azzal kapcsolatosan, hogy milyen következményekkel jár a világjárvány a romák számára, milyen nehézségekkel kell szembenézniük.

— A romákat mindig több irányból érik támadások, van, amikor megalapozottan, s van, amikor alaptalanul. Az elmúlt hetekben több településről érkezett panasz, hogy a romák nem tartják be a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott előírásokat. Mi ennek az oka?

— Beismerem, mi vagyunk azok, akik legkevésbé tartjuk be a szabályokat. Viszont azt látom, hogy nagyon sokan kihasználják a jelenlegi helyzetet, hogy besározzák a romákat. Politikusok például — mint mindig — kampánycélokra is megpróbálják felhasználni a roma lakosokat. Olyanok is vannak, akik kiélik a rasszista hajlamaikat. Ez a helyzet akkor vált nyilvánvalóvá, amikor Marosvásárhely polgármestere nyilvánosan támadta nem csak a helyi, hanem a teljes roma közösséget. Innentől kezdve az emberek bátorságot kaptak, úgy gondolták, hogy ha egy hivatalos személy megengedheti ezt magának, akkor bárki megteheti. Mint általában, a következő választási kampány idején is ki fogják használni a cigányokat a politikai pártok.

— A romáknak nincsenek tartalékaik, hiszen legtöbbjük egyik napról a másikra él, most viszont minden alkalmi jövedelemforrás megszűnt. Mire számíthatnak a jövőben?

— Most az a periódus van, amikor napszámosmunkát lehetne végezni. A cigányságnak a harminc százaléka napszámosmunkából él, egyesek a saját településeiken vagy azok környékén, mások Magyarországon vagy távolabbi, nyugat-európai országokban. Ezek a lehetőségek most megszűntek, kijárási tilalom van, amit a cigányoknak is be kell tartaniuk. Nemcsak azok maradtak jövedelem nélkül, akik napszámosmunkából élnek, hanem azok is, akik kereskedelemmel foglalkoznak. Be vannak zárva a vásárok, nem szerveznek közösségi rendezvényeket, ahol különböző termékeket lehet árulni, és nem dolgoznak a bádogosok, a csatornások, az építkezésekkel foglalkozók, de sorolhatnám még tovább, hogy hány területen tevékenykedő cigány családok maradtak munka és segély nélkül. Romániában nincs egy olyan jogszabály, melynek értelmében az önkormányzatoknak lehetőségük lenne arra, hogy rendkívüli esetekben segítsenek.

— Évek óta vannak törekvések a roma fiatalok iskoláztatására, hogy legyen szakmájuk, ne szoruljanak idénymunkára, hanem főállású alkalmazottakként vállalhassanak munkát. Mennyire eredményesek ezek?

— A roma közösség az oktatás terén is hátrányos helyzetben van. Az iskolák bezárása óta az oktatás online történik. A legtöbb roma közösségben nincs internet, nincsenek számítógépek. Ez egy újabb ok a lemaradásra, a lemaradás pedig nem segíti elő a felzárkózást. Vannak olyan cigány gyerekek, akik elhagyják az iskolát, de egyre több olyan diák van, aki továbbtanul. Az SOS roma gyerekek program lehetőséget adott arra, hogy középiskolákban és egyetemeken speciális helyekre jussanak be roma gyerekek. Minden évben hetven-nyolcvan roma diák jut be középiskolába, mintegy 25 százalékuk leérettségizik és továbbtanul. Körülbelül tíz éve, amióta én foglalkozom a roma ifjúsági szervezettel, hétszáz-nyolcszáz cigány gyerek került be középiskolába vagy szakiskolába. Huszonöt fiatal végez vagy végzett el főiskolát, s ez a szám folyamatosan növekszik. A többség még mindig iskolázatlan és munkanélküli. Amióta be vannak zárva az iskolák, a gyerekek nem kapják a tejet és a kiflit. Nagyon sok gyerek számára ez a mindennapi megélhetéshez tartozott. Sok településen az iskolákban volt délutáni foglalkozás, ahol egy ebédet is kaptak a diákok, jelenleg ezek sem működnek.

— Fontos feladatának tartja a rászoruló romák támogatását. Miért fontos ez az ön számára?

— Nem szabad megfeledkezni arról, hogy honnan jöttünk. Én belülről ismerem a cigányok életét, tudok beszélni a nyelvükön, megvannak a módszereim, amelyekkel eredményeket tudok elérni. Már többször szerveztem számukra gyűjtést, legutóbb húsvét előtt. Meg kell találni azokat az embereket, akik hajlandók segíteni. Amikor összegyűlnek az adományok, az még nem elég. Mivel nem jut mindenkinek, ki kell választani, hogy abban a pillanatban kik azok, akiknek nagyobb szükségük van a segítségre, azokkal pedig, akiknek akkor épp nem jut, el kell fogadtatni, hogy ők szerencsére jobb helyzetben vannak.

Elek György

Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.
GCS: 1727 új fertőzést igazoltak, 180 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 1727 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 180 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Ciucă: a kormány hamarosan bejelenti a koronavírus dél-afrikai variánsának romániai terjedését megakadályozó intézkedéseket
A hatóságok a legrövidebb időn belül bejelentik a koronavírus dél-afrikai variánsának romániai terjedését megakadályozó intézkedéseket - ígérte péntek este a kormány Facebook-oldalán a miniszterelnök.
Cookie