×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

A PSD kezdeményezésének nincs köze a költségvetéshez

2021.02.23 - 07:05
Megosztás:
A PSD kezdeményezésének nincs köze a költségvetéshez
Képviselőházi meghallgatáson vett részt Florin Cîţu miniszterelnök hétfő délután.

'A kormányfő órája' elnevezésű meghallgatást a Szociáldemokrata Párt kezdeményezte, témája a költségvetés-tervezet, amely a PSD szerint 'Románia gazdaságának halálához' fog vezetni.

Florin Cîţu miniszterelnök úgy nyilatkozott az ülésen, hogy a meghallgatásnak nincs köze a költségvetéshez, hanem a szociáldemokrata törvényhozók azt akarják látni, 'meddig tűri a szitkozódásaikat'. Kifejtette, azok, akik őt most kérdőre vonják, Liviu Dragnea és Darius Vâlcov 'szolgái': Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose és Paul Stănescu.

Az ülésteremben a PSD törvényhozói a Cîţu-kormányt bíráló feliratokkal jelentek meg.

 

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta A kormányfő órája elnevezésű képviselőházi meghallgatáson, hogy Florin Cîţu kormánya nem rendelkezik megfelelő összeggel a tiltakozó Zsil-völgyi bányászok elmaradt béreinek kifizetésére, és hogy a kormány által kidolgozott költségvetés megfosztja Romániát a fejlődés reményétől.

Ciolacu A kormányfő óráján

'Cîţu úr, nincs pénzük kifizetni a Zsil-völgyi bányászokat, akik hét napja a tárnákban vannak, de a kampányban bezzeg volt kétmilliárdjuk a PNL-s polgármesterekre, választási kenőpénzre! Arra volt miből. Cîţu úr, fizesse ki az embereket! Sürgősen! Ne űzzön csúfot többé belőlük! Megdolgoztak azért a pénzért. Legalább ennyit tegyen, ha már semmiféle elképzelése nincs! Csak annyit tud tenni, hogy a megszorítások költségvetésével áll a parlament elé. A szegénység költségvetésével. Olyan költségvetéssel, amely megfosztja Romániát a fejlődés reményétől' - mondta Ciolacu.

A kormányfő órája meghallgatást a PSD kezdeményezte. A Románok Egységéért Szövetség (AUR) képviselői bejelentették, hogy kivonulnak az ülésteremből, így fejezve ki szolidaritásukat a Zsil-völgyi bányászokkal.

Marcel Ciolacu PSD-elnök kijelentette a meghallgatáson, hogy a miniszterelnök 'lekaszálja a románok jövedelmeit', és gyűlöli a közszféra alkalmazottait, akiket elbocsátásokkal és bércsökkentéssel fenyeget, de a versenyszférát is gyűlöli, dacára annak, hogy segítséget ígért neki. A PSD elnöke ugyanakkor szemére vetette a miniszterelnöknek, hogy lefaragott az egészségügyre szánt keretből, és az oktatásnak az utóbbi 30 évben mért legkisebb szeletét utalta ki a GDP-ből.

PNL-frakcióvezető A kormányfő óráján

Gabriel Andronache, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakcióvezetője azt mondta A kormányfő órája elnevezésű meghallgatáson, hogy a Szociáldemokrata Párt két évtizeden át kormányzott, és ez idő alatt hatalmas gazdasági egyensúlyvesztést okozott az országnak.

A kormányfő órája meghallgatást a PSD kezdeményezte, témája a Cîţu-kormány költségvetés-tervezete, amely a PSD szerint 'Románia gazdasági halálát' fogja maga után vonni.

A PNL frakcióvezetője ezzel szemben azt fejtette ki az ülés alkalmából, hogy a 2020-as és 2021 eleji gazdasági mutatók tanúsága szerint Románia nagyon jó intézkedéseket hozott uniós szinten is a gazdasági válság enyhítése érdekében.

Andronache azt mondta, a Szociáldemokrata Párt minden egyes költségvetése új adók és illetékek bevezetésével járt, és 'a PSD minden egyes lejért, amit hozzátett a nyugdíjakhoz vagy fizetésekhez, legalább két lejt vett ki adók és illetékek formájában az emberek zsebéből.'

Kifejtette, a PSD, ahányszor csak hatalmon volt, mindig a valóságtól elrugaszkodott törvényeket hozott, amelynek következményeit aztán a jobboldali kormányoknak kellett korrigálniuk.

Az idei államháztartási törvény tervezetéről a liberális párti politikus úgy vélekedett: bátor, realista büdzséről van szó, amely a válság dacára is biztosítja a bérek kifizetését, az emelt nyugdíjakat és gyerekpénzt, az egészségügy megnövekedett költségeit, és erőforrásokat biztosít a helyi közösségek és a közberuházások számára.

USR-frakcióvezető A kormányfő óráján

Nyolc évi kormányzás után a Szociáldemokrata Párt (PSD) deficites költségvetést és alig működő gazdaságot hagyott maga után a pandémiába lépő országnak, jelentette ki Ionuţ Moşteanu USR-s frakcióvezető A kormányfő órája elnevezésű képviselőházi meghallgatáson.

A jelenlegi kormány azokat képviseli, 'akik nem akarnak többé büntetőügyeseket látni a közéletben és helyi kiskirályokat, akik saját birtokukként kezelik az általuk vezetett megyét, vagy politikai alapon kinevezett, hozzá nem értő intézményvezetőket; nem akarják magukat romos kórházakban kezeltetni, miközben a PSD politikusai sorra ígérgetik a regionális kórházakat, de egy négyéves mandátum idején csupán ezek makettjei készülnek el', mondta Moşteanu.

Az USR képviselője azt üzente ugyanakkor a szociáldemokratáknak, hogy ne próbálják most Florin Cîţut kioktatni, hogy hogyan kell vezetni egy kormányt, amikor két évig 'Viorica Dăncilától vártak megoldásokat'.

Hozzáfűzte, hogy az idei költségvetés a felelősség, a szolidaritás és a gazdaság újraindításának büdzséje, amely az eddigi legnagyobb összegeket fordítja a beruházásokra. Összehasonlításként: a Florin Cîţu vezette kabinet 61,4 milliárd lejt irányoz elő beruházásokra, míg a Viorica Dăncilă vezette kormány 2018-ban 32 milliárd lejes befektetési büdzsével állt a parlament elé - mutatott rá Ionuţ Moşteanu.

Az AUR frakcióvezetője A kormányfő óráján

George Simion, a Románok Egységéért Szövetség (AUR) képviselőházi frakcióvezetője azt mondta A kormányfő órája elnevezésű parlamenti meghallgatáson, hogy pártjának törvényhozói elhagyják az üléstermet, így fejezve ki a Zsil-völgyi bányászokkal és az energetikai szektor dolgozóival szemben érzett szolidaritásukat.

Simion kifejtette, az energetikai szektor dolgozói nem hisznek Raluca Turcan munkaügyi miniszter ígéreteinek, ezért választották a tiltakozás extrém, életveszélyes formáját.

Az AUR képviselője bírálóan reagált arra, hogy a Cîţu-kormány szakmai átképzést javasol a bányászok helyzetének rendezésére. 'Húsz éve hallgatjuk ezt a lemezt. Ezek az átképző tanfolyamok nem léteznek. Azok a bányászok, akiknek még van erejük dolgozni, Németországban fogják szedni a spárgát. Ez a darab vége, vagy ha úgy tetszik, egy kimerült politikai osztály végjátéka. Nincsenek megoldásaik' - mondta George Simion, aki emlékeztette a kormányfőt, hogy a tárnákban tiltakozó Zsil-völgyi bányászok még mindig nem kapták kézhez fizetésüket.

Miklós Zoltán A kormányfő óráján

Miklós Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője úgy nyilatkozott A kormányfő órája elnevezésű parlamenti meghallgatáson, hogy a 2021-es költségvetés egy precedens nélküli, rendhagyó büdzsé, és hogy az idei évnek a reformok kezdetét kell jelentenie.


Az RMDSZ-es képviselő azt mondta: a 2021-es költségvetés egy olyan válság után született, amilyenre még nem volt példa, és bevált forgatókönyv sem létezett a kilábalásra. A helyzet sürgős lépéseket követelt a munkahelyek megmentése, a sérülékeny társadalmi rétegek védelme és az egészségügy működésének fenntartsa érdekében, ugyanis ha ez összeomlott volna, az teljes társadalmi összeomlást eredményezett volna. Ilyen körülmények között 2020-ban nem lehetett reformokat megvalósítani.

2021 viszont a reformok kezdetének éve kell hogy legyen, tette hozzá a törvényhozó. Az államháztartás helyrehozatalához hatékonyabb adóbegyűjtésre, egyértelműbb és méltányosabb adózási törvényre van szükség, és az ilyen irányú kezdeményezéseknek az európai alapok is segítségére sietnek. A 2021-es költségvetés lehetőséget nyújt egy olyan költségvetési hiány elérésére, amely az Európai Bizottság által kezdeményezett túlzottdeficit-eljárás leállításához vezethet, és garanciát nyújt arra is, hogy az államadósságot a kritikus szint alatt tartsuk - jelentette ki Miklós Zoltán.

Agerpres

Cîţu: Ez a költségvetés a legfontosabb megvalósításom
Legfontosabb megvalósításának nevezte hétfőn Florin Cîţu miniszterelnök a 2021-es költségvetés tervezetét.
Az állami szektor reformja nem halogatható tovább
Florin Citu miniszterelnök szerint Románia nem halogathatja tovább az állami szektor reformját, hogy erőforrásait beruházásokra fordíthassa.
Cîţu szerint az idei büdzsé kiegyensúlyozott, hitelt érdemlő és a reformot szorgalmazza
A 2021-es állami büdzsétervezet 'kiegyensúlyozott', 'a beruházások köré épül', és a reformok elkezdését szorgalmazza - jelentette ki hétfőn, a képviselőház plénumában Florin Cîţu kormányfő.
Cookie