×
2023. 01 27.
Péntek
Angelika
3 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.48 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

A postás hozza majd az energiakártyákat

2023.01.23 - 13:38
Megosztás:
A postás hozza majd az energiakártyákat
Az energiaszámla-támogatás első, 700 lejes részletét február végén kapják meg a jogosultak (Fotó: getty images)
A Román Postán keresztül juttatják kedvezményezetteikhez a kormány által biztosított energiakártyákat — az utalványokat kézbesítő postásokat optikai leolvasókkal látják el, a pénz pedig február 20-án érkezik.

Marcel Boloş, az európai uniós alapokért felelős tárca vezetője vasárnap este számolt be az energiakártyákkal kapcsolatosan hozott döntésekről, pontosabban azok kézbesítési módjáról és határidejéről.

Ami a kézbesítést illeti, mint kiderült, azért esett a Román Postára a választás, mivel az az egyetlen olyan romániai entitás, amelynek vidéki kirendeltségei vannak, és ezáltal biztosítani tudja, hogy minden rászoruló megkapja az energiakártyáját, illetve a postai utalványok révén az energiaszámlák kifizetésére is módot kínál, legyen az gáz- vagy villanyszámla.

“Jelenleg több mint 7200 optikai leolvasó beszerzésére van folyamatban a szerződéskötés. Tehát a felszerelésnek köszönhetően gyakorlatilag a postások le fogják tudni olvasni a számlákat, így a jogosultak már nem kell bemenjenek a postára. Nem igazságos hosszú sorokat generálni a postákon. Ezeket a mechanizmusokat alaposan átgondoltuk, hogy az emberek minél könnyebben hozzáférjenek a pénzhez.” – mondta a miniszter. 

Marcel Boloș azt is tisztázta, hogy a pénzek utalásának határideje február 20-a. Mint arról már korábban is beszámoltunk, idén az energiaszámlák kifizetésére 1400 lejes segélyt kapnak a rászorulók. A háztartásonként megítélt támogatást két, egyenként 700 lejes részletben folyósítják: az egyiket most februárban, a másikat pedig szeptemberben kapják meg a kedvezményezettek.

A kormány becslései szerint egyébként országos szinten 550 ezer kedvezményezett  lehet jogosult az energiakártyára.

Hírszerkesztő
 

Nincs már olyan, hogy olcsó gáz, se olcsó villany!
Egyre - másra küldik nyomtatott, vagy digitális levélben az értesítőket a fogyasztóiknak az energiaszolgáltatók, hogy mennyi lesz az áram, meg a gáz ára idén. Egy fontos infó hiányzik az értesítőkből, de sajnos nem véletlenül.
98 százalékban tele a földgáztárolók
Hétfő reggelre 3 milliárd köbméter földgáz lesz a romániai tárolókban, ami 97,7 százalékos töltöttségnek felel meg - közölte vasárnap a Transgaz.
A földgázárak továbbra is nagyon magasak
Az elmúlt egy-másfél hónapban volt egy árkorrekció a földgázpiacon, de az árszintek továbbra is nagyon magasak – jelentette ki a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.