×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Belföld

A postás hozza majd az energiakártyákat

2023.01.23 - 13:38
Megosztás:
A postás hozza majd az energiakártyákat
Az energiaszámla-támogatás első, 700 lejes részletét február végén kapják meg a jogosultak (Fotó: getty images)
A Román Postán keresztül juttatják kedvezményezetteikhez a kormány által biztosított energiakártyákat — az utalványokat kézbesítő postásokat optikai leolvasókkal látják el, a pénz pedig február 20-án érkezik.

Marcel Boloş, az európai uniós alapokért felelős tárca vezetője vasárnap este számolt be az energiakártyákkal kapcsolatosan hozott döntésekről, pontosabban azok kézbesítési módjáról és határidejéről.

Ami a kézbesítést illeti, mint kiderült, azért esett a Román Postára a választás, mivel az az egyetlen olyan romániai entitás, amelynek vidéki kirendeltségei vannak, és ezáltal biztosítani tudja, hogy minden rászoruló megkapja az energiakártyáját, illetve a postai utalványok révén az energiaszámlák kifizetésére is módot kínál, legyen az gáz- vagy villanyszámla.

“Jelenleg több mint 7200 optikai leolvasó beszerzésére van folyamatban a szerződéskötés. Tehát a felszerelésnek köszönhetően gyakorlatilag a postások le fogják tudni olvasni a számlákat, így a jogosultak már nem kell bemenjenek a postára. Nem igazságos hosszú sorokat generálni a postákon. Ezeket a mechanizmusokat alaposan átgondoltuk, hogy az emberek minél könnyebben hozzáférjenek a pénzhez.” – mondta a miniszter. 

Marcel Boloș azt is tisztázta, hogy a pénzek utalásának határideje február 20-a. Mint arról már korábban is beszámoltunk, idén az energiaszámlák kifizetésére 1400 lejes segélyt kapnak a rászorulók. A háztartásonként megítélt támogatást két, egyenként 700 lejes részletben folyósítják: az egyiket most februárban, a másikat pedig szeptemberben kapják meg a kedvezményezettek.

A kormány becslései szerint egyébként országos szinten 550 ezer kedvezményezett  lehet jogosult az energiakártyára.

Hírszerkesztő
 

Előbb-utóbb mégiscsak meg lesz adóztatva a napfény
A napkollektorosok érdekvédelmi szervezete szerint a termelés méréséhez szükséges berendezések máris megvannak, viszont a kormány szerint csak 2026-tól lesz lehetőségük megadóztatni a napfényből termelt villamosenergiát.
Tavaszig érvényesek az energiakártyák
Másodjára is hosszabbítanak az energiakártyák érvényességén, a december végi határidő 2024. március 31-re módosul. Eddig a dátumig lehet elhasználni a kártyákra feltöltött összegeket.
Jól megy a takarékosság: 18%-kal kevesebb áramot használtunk
A romániaiak az idei év első két hónapjában kevesebb áramot fogyasztottak, mint 2022 azonos időszakában. Az INS adatai szerint a csökkenés több mint 18%-os volt.