×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
21 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

A nők elleni erőszak véget ér valaha?

2024.05.08 - 14:10
Megosztás:
A nők elleni erőszak véget ér valaha?
A nők és lányok elleni erőszak világszerte az egyik legszisztematikusabban és leggyakrabban elkövetett emberi jogi jogsértés. Ez alól az uniós országok sem képeznek kivételt. Sajnálatos módon minden harmadik nő szenvedett már el fizikai vagy szexuális erőszakot, amelyeket többnyire a kapcsolati partnerek követtek el — hívja fel a figyelmet az Európai Tanács a nők elleni erőszak felszámolására irányuló intézkedések kapcsán.

A nők elleni erőszak globális társadalmi jelenség, amely erős hatást gyakorol az anyák fizikai jólétére és mentális egészségére; azokére akik megszültek, gondoztak és felneveltek bennünket. Ez az oka annak, hogy az utóbbi évtizedekben számtalan nemzetközi fórum és intézmény olyan jogi kereteket fejlesztett ki, amelyek megelőzzék és kiküszöböljék a bántalmazást, támadásokat, megbüntessék az elkövetőket, és oltalmazzák, tanácsokkal lássák el és támogassák az áldozatokat.

2023. október. 1-jén az Európai Tanács egységes tömbként csatlakozott az Isztambuli Egyezményhez, amelyet 2011-ben a nők elleni és családon belüli erőszak leküzdésére hoztak létre. Az egyezmény automatikusan érvénybe lépett az összes tagállamban. E jogi eszköz által az Európai Tanács célul tűzte ki „a nők mindenfajta erőszak ellen való védelmét, valamint a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak megelőzését, üldözését és felszámolását.”

A 2000-es évek óta Romániában is intézkedéseke hoztak ennek az aggasztó jelenségnek a jogi és társadalmi szintű kezelésére, ugyanakkor sajnos nagyon sok erőszakos esetet sajnos még mindig nem jelentenek az áldozatok vagy az esetleges szentanúk. 
Az  Országos Rendőr-felügyelőség tavalyi összesítéséből kiderül, hogy 108 831 családon belüli erőszak esetén avatkoztak be, ami azt is jelenti, hogy az elmúlt öt évben több mint 19 ezerrel nőtt az ilyen típusú, bejelentett bűncselekmények száma.
Az idei év első két hónapjában a rendőröket 19 077 családon belüli erőszakhoz riasztották, és a legtöbb erőszakos cselekmény (legyen szó fizikai vagy verbális agresszióról) nők és kiskorúak ellen irányult. 

A Biblia nézőpontja

hirek/2024/05-majus/2.jpeg

2024. április 29-én a jw.org, Jehova Tanúi hivatalos weboldala Ki védi meg a nőket? – a Biblia válasza címmel egy cikket közölt, mint ingyenes forrás azoknak a nőknek, akik áldozatul estek az erőszaknak, és akiknek vigaszra és támogatásra van szükségük. Néhány
sokatmondó bibliavers alapján a cikk Isten nézőpontját közvetíti a nőkről, és arról, hogy mit fog tenni a jövőben a nők elleni erőszak minden formájának megállítására.
Ezt a cikket Romániában a májusi hónap folyamán juttatják el elektronikus vagy nyomtatott formátumban a helyi hatóságoknak, rendőrőrsöknek, oktatási intézményeknek, büntetés-végrehajtási intézeteknek, orvosi rendelőknek és más szervezeteknek, valamint a
járókelőknek, akik a forgalmasabb helyeken elhelyezett irodalomállványoknál megállnak.
„A Biblia reményt nyújt az erőszak áldozatainak” – nyilatkozta Ionuț Moraru, Jehova Tanúi szóvivője. — ;Reméljük, hogy ez a cikk segít abban, hogy a nők értékesnek, megbecsültnek és támogatottnak érezzék magukat.” 

A jw.org honlapon további, ezzel a témával foglalkozó cikkek találhatók, mint például: Segítség a családon belüli erőszak áldozatainak, Családon belüli erőszak – Van megoldás?, Mit érdemes tudnom a szexuális erőszakról? – 1. rész: Megelőzés, Mit érdemes tudnom a szexuális erőszakról? – 2. rész: Felépülés. (x)