×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

A nettó országos minimálbér 10 százalékos megemelését javasolja január elsejétől a kormány

2021.09.28 - 16:29
Megosztás:
A nettó országos minimálbér 10 százalékos megemelését javasolja január elsejétől a kormány
Az országos bruttó minimálbér közel 11 százalékos megemelését és egy olyan képlet alkalmazását javasolja január elsejétől a kormány, amely alapján a következő évekre is kiszámítható a minimálbér összege — közölte Florin Cîţu miniszterelnök az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács keddi ülésén.

A kormány javaslatát Raluca Turcan részletezte. A munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint a bruttó minimálbér közel 10,9 százalékos növelésével (2300 lejről 2550 lejre) 10 százalékkal nő a nettó összeg a január elsejétől. Ez az emelési arány közel áll a szakszervezetek és a munkáltatók javaslataihoz - tette hozzá.

A munkaügyi miniszter elmondta, hogy a kormány az infláció és a termelékenység növekedéséből kiindulva terjesztette elő javaslatát a nettó minimálbér 10 százalékos növelésére. Az arány kiszámításakor az országos átlagbér emelkedésének nem az 50 százalékát vették figyelembe, mint a korábban, hanem a 90 százalékát. Emellett bevezettek egy korrekciós együtthatót is, amit a 2021 végére becsült gazdasági növekedés és az év elején jegyzett gazdasági növekedés különbségéből számoltak ki.

Raluca Turcan elmondta: ezt a képletet fogja alkalmazni a kormány az országos minimálbér következő megemelésekor is, így a munkáltatók hosszú távra tudnak majd tervezni, mert évekre előre ki tudják számolni, hogy mekkora lesz ez az összeg.

A minimálbér megemelése a munkaügyi miniszter adatai szerint az alkalmazottak 34,7 százalékát, mintegy 1.970.000 személyt érint.
AGERPRES

Cîţu: A Nemzeti Liberális Párt miniszterelnök-jelöltje Nicolae Ciucă
A Nemzeti Liberális Párt küldöttsége azt javasolta Klaus Iohannis államfőnek, hogy Nicolae Ciucă jelenlegi védelmi minisztert kérje fel kormányalakításra - közölte az államfővel folytatott tárgyalásokat követően Florin Cîţu pártelnök.
Florin Cîţu: a Moody's és a Standard&Poor's tanúsítja, hogy Románia gazdasága jól irányított
A Moody's és a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítők tanúsítják, hogy Románia gazdasága jól irányított, érdemes pénzt befektetni az országban - jelentette ki Florin Cîţu ügyvivő kormányfő.
Cîţu reméli, hogy még az év vége előtt megalakul az új kormány
A kormány már elkezdett dolgozni a jövő évi büdzsétervezeten - jelentette ki Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök szombaton.
Cookie