×
2022. 09 28.
Szerda
Vencel
15 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 5.14 RON
100HUF = 1.21 RON
Sport

A negyeddöntőket játszák az Eb-n

2021.07.01 - 16:37
Megosztás:
A negyeddöntőket játszák az Eb-n
A Svájc – Spanyolország mérkőzés után következik a világleső belgák és a végső sikerre is esélyesnek tartott olaszok összecsapása a labdarúgó Európa-bajnokság mai negyeddöntőjében.

Focicsemegével kezdődnek az Európa-bajnokság negyeddöntői, hiszen péntek este Münchenben a világelső Belgium a 2018 óta veretlen, és titkos esélyesnek tartott Olaszországgal mérkőzik meg 22 órától. 
Az olaszok a történelmük során a tizedik Eb-jükön szerepelnek és csupán kétszer ragadtak be a csoportkörbe. A főtáblán viszont harmadjára jutottak el a negyeddöntőig, kétszer jelentett megállót az elődöntő, kétszer játszottak finálét és régen, nagyon régen sikerült nyerniük: 1968-ban, a Dino Zoff, Pietro Anastasi, Angelo Domenghini, Sandro Mazzola, Luigi Riva nevével fémjelzett Squadra Azzura nyerte meg az Eb-t Rómában. 
A 2020-as kiíráson is remekel az olasz csapat, hiszen a csoportkörben gólt sem kapott. Igaz, a nyolcaddöntőben kicsit megizzadt Roberto Mancini szövetségi kapitány legénysége az osztrákok elleni meccsen, viszont egybehangzó vélemények szerint ennek egyik oka lehetett, hogy félvállról vették ellenfelüket. Belgium viszont más kategóriában tartozik. Roberto Martínez szövetségi kapitány együttese már harmadik éve világelső, viszont ezzel együtt az Európa-bajnokságokon még soha nem értek fel a csúcsra, 2016-ban a negyeddöntő jelentette számukra a végállomást. Csak kétszer, 1972-ben és 1980-ban jutottak be a legjobb négy közé, akkor bronzérem, nyolc évvel később pedig az ezüstérem jött össze. 1984-ben és 2000-ben viszont már a csoportkör után utazhattak haza a tornáról. 
80-ban egyébként az olaszok elleni 0–0-lal jutott be a René Vandereycken nevével fémjelzett belga válogatott a torna döntőjébe, ahol 2–1-re kaptak ki az NSZK-tól. Azóta nem jegyzett ennél nagyobb sikert Belgium az Eb-ken…
A belgák és olaszok müncheni összecsapását előzi meg Svájc és Spanyolország negyeddöntős mérkőzése Szentpéterváron. 
Svájc még soha nem jutott ilyen messze a kontinentális tornákon. Éppen az olaszok csoportjából jutott tovább, a harmadik helyről, majd a nyolcadddöntőben óriási meglepetésre búcsúztatta 11-es rúgásokkal a világbajnok Franciaországot. A bukaresti meccsen nem is akármilyen teljesítményt nyújtott Vladimir Petkovic szövetségi kapitány legénysége: 11-est hagyott ki a rendes játékidőben, majd 1–3-ról felállva a 81. és a 90. percben szerzett találatokkal egyenlített. Kérdés, ez mennyit vett ki a svájci játékosokból, hiszen a spanyolok egyre növelik a tempót az Eb. Igaz, hogy Luis Enrique szövetségi kapitány legényeinek is szüksége volt fél óra ráadásra, hogy legyűrjék a vb-ezüstérmes horvátokat, viszont a plussz perceket a saját hibájuknak köszönhették a spanyolok, hiszen a koppenhágai nyolcaddöntő 85. percében még 3–1-re vezettek. A ráadásban viszont Álvaro Morata és Mikel Oyarzabal találatai lezárták a mérkőzést, így az ibériaiak zsinórban a második Eb-meccsükön jutottak öt rúgott gólig. És ezzel együtt közelebb kerültek egy álomig: 1964, 2008 és 2012 után ismét megnyerni az Eb-t. 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NEGYEDDÖNTŐ

Péntek

19.00, Szentpétervár: Svájc – Spanyolország
22.00, München: Belgium – Olaszország 

A mérkőzéseket az M4 Sport és a Pro Tv közvetíti. 

Pesek Attila

Először nyertek Eb-t az angolok
Anglia hosszabbítás után 2–1-re legyőzte Németországot a női labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében, a Wembley Stadionban, így története során először elhódította a kontinensbajnoki címet.
1968 után ismét olasz siker az Európa-bajnokságon
Olaszország nyerte meg a labdarúgó Európa-bajnokságot: Roberto Mancini szövetségi kapitány együttese a torna vasárnapi döntőjében 1–1 után tizenegyespárbajban győzte le Anglia csapatát a londoni Wembley Stadionban. Angliának még mindig nincs Eb-győzelme.
Olasz-angol döntővel zárul vasárnap az Eb a Wembleyben
Olaszország nyitotta június 11-én, és Olaszország zárja július 11-én a Eb-t. Egy hónappal ezelőtt 3–0-ra verte a törököket Rómába, most az angolok ellen játsszák a döntőt Londonban.
Cookie