×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

A NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről beszélt Klaus Iohannis az EU-csúcson

2022.03.26 - 11:16
Megosztás:
A NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről beszélt Klaus Iohannis az EU-csúcson
Az Európai Unió és az Egyesült Államok partnerségének, illetve a NATO és az EU együttműködésének stratégiai jelentőségéről beszélt az Európai Tanács pénteki ülésén Klaus Iohannis — számolt be az elnöki hivatal.

A közlemény szerint az államfő beszédében hangsúlyozta: szükségesnek látja az Európai Unió keleti szomszédságában jelentkező kihívások kiemelt kezelését, és amellett érvelt, hogy az európai eszközökben rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki kell aknázni Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Grúzia ellenálló képességének megerősítése érdekében, mivel Oroszország komoly fenyegetést jelent az euroatlanti biztonságra, és ez a veszély még évekig elhúzódhat.

Az elnöki hivatal szerint az uniós állam- és kormányfők egyetértettek abban, hogy javítani kell az EU válságkezelési képességét, hangsúlyozva, hogy ennek érdekében ösztönözni kell a beruházásokat és az innovációt. Az Európai Tanács felkérte az Európai Bizottságot, hogy május közepéig vizsgálja meg, milyen védelmi beruházásokra van szükség, és elemezze az európai védelmi ipari megerősítéséhez szükséges további kezdeményezéseket.

Az EU döntéshozói áttekintették Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójának fejleményeit, az ukrajnai humanitárius helyzetet, az Ukrajnából és a szomszédos országokból érkező menekültek támogatásának módozatait, valamint az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szembeni szankciókat. Felhívták a figyelmet arra, hogy Oroszország súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, kitértek az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnökre, illetve a katonai agresszió azonnali beszüntetésére, Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának és függetlenségének teljes tiszteletben tartására szólították fel Oroszországot.

Az EU-csúcson Klaus Iohannis felhívta a figyelmet a Moldovai Köztársaság helyzetére. Hangsúlyozta, hogy Chişinăunak humanitárius, anyagi és energetikai támogatásból álló, átfogó segélycsomagra van szüksége az ukrajnai menekülthullám kezeléséhez — közölte az elnöki hivatal.

Az államfő elmondta, hogy Románia támogatja további szankciók bevezetését Oroszország és Fehéroroszország ellen, és rámutatott arra, hogy hatékony módszerekre van szükség a háborús propaganda és a félretájékoztatás ellensúlyozásához. Beszélt arról is, hogy az EU-nak csökkentenie kell az orosz energiafüggőségét, többek között a saját gáztartalékai kiaknázásával és cseppfolyós földgáz behozatalával.

Klaus Iohannis csütörtökön és pénteken az Európai Tanács ülésén vett részt.

AGERPRES

Nem Romániát támadják a drónok, de valós problémát jelentenek
Az orosz katonai drónok nem Romániát támadják, de "valós problémát jelent" és "elfogadhatatlan" az, hogy az ország területére hullanak darabok ezekből - jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis.
Romániában dolgoznak a legtöbbet
Az elmúlt öt évben az EU-s országok közül Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a munkával töltött órák száma. A romániaiak mellett csak a lengyelek, a horvátok és a norvégok esetében nőtt a munkaidő 2017 és 2021 között – derül ki egy OECD jelentésből.
Dîncu: a NATO-csatlakozással a legerősebb biztonsági garanciát szerezte meg Románia
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő 18 évvel ezelőtti csatlakozással biztonságának legerősebb garanciáját szerezte meg Románia — hangsúlyozta Vasile Dîncu védelmi miniszter vasárnap Kolozsváron, a NATO romániai napja alkalmából tartott eseményen.