×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
21 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmár megye

A nagykárolyi olajgyár és a szatmári tejgyár is benne van a kartell-gyanúban

2023.03.30 - 15:55
Megosztás:
A nagykárolyi olajgyár és a szatmári tejgyár is benne van a kartell-gyanúban
Nem volt elég a lendületből jött drágulás, volt pár élelmiszeripari cég amelyik még arra is ráduplázott. (Fotó: romaniatv.net)
A legtöbbet drágult élelmiszerek árképzését vizsgálja a versenytanács. Csütörtökön jelentette be a piaci korrektséget felügyelő versenytanács, hogy új ellenőrzésekbe kezdett, mert az étolaj-, a cukor- és a vajgyárak kartellezésére gyanakszik.

Nagy az esélye annak, hogy az étolajgyártók, a cukorgyárak és a tejtermék-előállítók egy része kihasználta az orosz – ukrán háború okozta inflációt, a csökkenő felhozatal miatti keresletnövekedést és a drágánál is drágábban kezdték el árulni a termékeiket – nyilatkozta az ügyben a versenytanács elnöke. Bogdan Chiriţoiu szerint 2022. február vége után már nem a piaci verseny diktálta az árakat, hanem az összebeszélés, ami miatt a cégek indokolatlanul nagy nyereségre tettek szert, a vásárlók kárára.

A problémás cégek

A versenytanácsi revizorok váratlan és be nem jelentett ellenőrzéseket végeznek a górcső alá vett cégeknél, bírósági felhatalmazásuk van számlákat, szerződéseket, árukísérő-leveleket kikérni, korábbi levelezést átnézni és lefoglalni. Azt írja a hatóság közleménye, hogy vizsgálódnak a nagykárolyi Ardealul Rt. étolajgyárnál is, ennek menedzsmentje állítólag három másik céggel (Bunge Kft., Expur Rt., Prutul Rt.) beszélt össze, hogy milyen áron árulják az olajat.
Vajárak tekintetében vaj van a fején a szatmárnémeti egységgel is rendelkező Friesland Romaniának, amely az Alabalcttal, a Covalacttal, a Dornaval, a Lactofooddal és a brassói tejgyárral beszélhetett össze a vajtermékek árait illetően. A cukorárakat illetően az Agrana, a Pfeifer & Langen és a Lucsor Impex ellen folyik vizsgálat.

Vevőknek nem jár kártérítés

A vizsgálat még nem jelent ítéletet, mondják a versenytanácsnál és ha ki is derül, hogy kartellezés miatt az emberek drágábban vették az olajat az indokoltnál, kártérítést a vevők nem kapnak. A kartellező cégeket jól meg fogják büntetni, utasítják majd hogy az előállítási költségeikhez mért árakat alkalmazzák és ezzel a téma le is lesz zárva.

Princz Csaba