×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Szatmár megye

A nagybányai Axiómák nyerte a Petőfi200 kvízsorozatot

2023.03.31 - 18:09
Megosztás:
A nagybányai Axiómák nyerte a Petőfi200 kvízsorozatot
Az izgalmas kvízturné nem helyettesítette a hagyományos megemlékezést, inkább egy kiegészítő, szórakoztató formája annak — bár a forradalmár-költő Petőfi Sándor állt a kvízsorozat középpontjában, a száz megválaszolandó kérdésben bőven akadtak más, általános műveltségi kérdések is.

Rendhagyó módját választotta a Szatmár Megyei RMDSZ az emlékezésnek Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója kapcsán. Kvízturnét szerveztek Kovács Zsolt kvízmesterrel együttműködve, amelynek során Szatmár és Máramaros megyei településeken tették próbára a résztvevő csapatok tagjainak műveltségét. Mert bár a forradalmár-költő Petőfi Sándor állt a kvízsorozat középpontjában, a száz megválaszolandó kérdésben bőven akadtak más, általános műveltségi kérdések is.

hirek/2023/marcius/czl-9388.JPG

A Szatmárnémetiben tartott első állomás után a kvízturné még számos településre ellátogatott: Nagybányára, Nagykárolyba, Mezőteremre, Csanálosra, Avasújvárosba, Szatmárhegyre, Koltóra, Sárközújlakra, Túrterebesre, Erdődre és Tasnádra is. 
A helyi fordulókat követően a turné pedig újra visszatért Szatmárnémetibe, pontosabban a Red Hat Yardba, ahol március 30-án tartották a döntőt, az összes település kvízgyőztes csapatának a részvételével.Kozsó, a kvízmester ez alkalommal is próbára tette a résztvevők általános műveltségét, de természetesen sok kérdés kötődött a magyar irodalomhoz, történelemhez is.

A nagybányai Axiómák
A nagybányai Axiómák

A döntőt a nagybányai Axiómák csapat nyerte meg, második helyen végzett a tasnádi fordulót megnyerő Vén Tapacs, bronzérmes pedig az erdődi Szabad Csapat lett. 
„Ez a kvízturné nem helyettesítette a hagyományos megemlékezést, inkább egy kiegészítő, szórakoztató formája annak. Nagyon jól fogadták minden településen ezt a tudásszerző formát, ahol nem csak új és érdekes ismeretekkel gazdagodtak, hanem jókat nevettek is a résztvevők a  homlokracsapások közepette” – tudtuk meg a döntőt követően a kvízmestertől. 

A tasnádi Vén Tapacs
A tasnádi Vén Tapacs


A díjazottaknak Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a kvízsorozat ötletgazdája gratulált, és adta át az első helyezett csapatnak járó értékes, Szatmári Termék ajándékcsomagot. „Fontosnak tartottam, hogy játékos körülmények között tudjunk megemlékezni irodalmunk kiemelkedő személyiségéről, Petőfi Sándorról. A kvízturnénak köszönhetően Szatmár és Máramaros megye több településén tudtunk rávenni fiatalokat és időseket egyaránt, hogy foglalkozzanak Petőfi költészetével, tanulmányozzák egy kicsit líráján túl élettörténetét is” – mondja Magyar Lóránd. 

Az erdődi Szabad Csapat
Az erdődi Szabad Csapat


Hírszerkesztő