×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
28 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

A nagy éjszakai víztelenség

2022.06.23 - 10:30
Megosztás:
A nagy éjszakai víztelenség
Matuz Béla mutatja a vízzel való betáplálásra váró csőszakasz új irányát: nem a Henri Coandă sugárút felé fog kanyarodni, hanem a 24 Ianuarie utca felé Fotó: A szerző felvétele
Vizsgázott az éjjel az Apaserv Rt. Az utóbbi húsz évben nem volt olyan átfogó munkája, mint ez, ilyen rövid idő alatt ilyen komplex megoldani valója pedig még soha nem volt a szolgáltatónak.

Fennállása óta a legösszetettebb munkának állt neki szerda este a szatmári vízszolgáltató; amikor a legtöbben ezt a cikket olvassák, még mindig nem folyik a csapvíz, mert kora délutánig is el fog tartani, míg teljesen újra feltöltik a rendszert vízzel a szerelők. Az éjszakai kimaradás olyan mértékű, hogy az eset a RoAlert rendszerbe is bekerült, szerdán már kapták is a mobiltelefon-használók a figyelmeztetést, hogy mire számítsanak.

Fontos gócpont

Három, egyenként majdnem egy méter átmérőjű ivóvízvezeték találkozik Szatmárnémetiben, a Ştrandului és Henri Coandă utcák kereszteződésében lévő, föld alatti, méretes aknában, ezt kellett elköltöztetnie a vízszolgáltatónak. Ez az egyik lényeges gócpontja az Apaserv-féle vízhálózat több tízezer háztartást ellátó szegmensének, és nem volt áthidalási lehetőség, muszáj volt éjszakára leállítani a vízszolgáltatást, amíg dolgoznak. A szisztematizálás oka: ide fog leérkezni a folyó túloldaláról, az Independenţei sugárútról induló harmadik Szamos-híd jobb parti felmenő része. Ha a régi helyén marad a csőrendszer, legközelebb nem egy nem működő strandra vezető utat kell felbontania az Apaservnek, hanem egy fő közlekedési útvonal burkolatát. A mostani munkával meg is szüntetik az itteni háromirányú csatlakozást, úgyhogy ha legközelebb be kell itt avatkozni, lesz alternatív betáplálási mód, nem lesz vízkimaradás, míg dolgoznak. A munkát nem lehetett korábban sem elvégezni, de tovább halogatni sem, ezért lett kitűzve a június 22-ei időpont, az esti kezdés pedig azért, hogy a leghűvösebb napszakban, a legkisebb vízfogyasztási igény mellett legyen elvégezve a munka.

Hatvanéves vezeték

A helyszínen már korábban elkezdődött a rákészülés, a pótló vezeték egy része már jóval korábban a föld alá lett rakva; amit nem lehetett vízmentesítés nélkül megcsinálni, az már napok óta a helyszínen várta, hogy fel legyen használva. Tegnapra már az utolsó csavart is meglazították, amelyik még nem vezetett szivárgáshoz, hogy minél kevesebb időt vegyen igénybe az éjszakai bevetés. Azt is tudni lehetett, hogy a nyolcvan centi átmérőjű, hatvan évvel ezelőtt lefektetett vezetéken lévő csapokat soha nem fogják tudni elzárni — ezek eredetileg is szabályozásra voltak a csőre felszerelve, ilyen fontos vezetéket soha nem zárnak el sehol. Távolabb kellett beavatkozni, a munka miatt az éjjel például lekapcsolták a vízműnek ezt a szakaszt ellátó részét.

Ürítés-feltöltés

Tegnap délelőtt korábbi látogatásai mellett a helyszínen járt Matuz Béla, az Apaserv Rt. technikai igazgatója, aki lapunk számára elmondta, hogy ilyen komplex munkát ilyen rövid idő alatt fennállása óta még nem kellett a cégnek elvégeznie. Szerdáról csütörtökre virradó éjjel több mint kéttucatnyi ember teljesített szolgálatot a helyszínen, markológépekkel, aszfaltbontókkal, homlokrakodókkal, földgépekkel, kisebb-nagyobb kapacitású pumpákkal, szivattyúkkal, reflektorokkal, generátorokkal, hegesztőgépekkel volt tele a környék, nagyon gyors munkát igényelt a beavatkozás. A mérnök szerint a legtöbb időt a hálózat víztelenítése, majd újra feltöltése fogja jelenteni, 5–6 ezer köbméternyi víz kell elfolyjon, majd újra visszafolyjon a csövekbe. A visszatöltés a két vízáramoltatási folyamat közül a lassúbb, mert ezt fokozatosan tudják csak megoldani, ezért van az, hogy szakaszonként áll vissza a szolgáltatás a mai nap folyamán Szatmárnémetiben és a másik nyolc érintett településen.

Princz Csaba

Nagykárolyi áramkimaradások ma és a napokban
Ha nem is nyolc-tíz órán át tartó, de néhány órás áramszünetek lesznek ma és a jövő héten is Nagykárolyban; folytatja előre betervezett munkáinak elvégzését a hálózatüzemeltető.
Szünetelni fog az ivóvíz-szolgáltatás!
Három fővezeték találkozik abban a vízaknában, amit a harmadik szatmárnémeti híd építése miatt most költöztetnie kell az Apaservnek. Nyolc településen nem lesz víz szerda estétől, csütörtök délig.
Áramkimaradások a megyében
Hat települést, Nagykárolyt, Szatmárnémetit, Érhatvant, Érszodorót, Krasznacégényt és Börvelyt érintik ezen a héten az előre tervezett munkák miatti, huzamosabb ideig tartó áramszünetek.
Cookie