×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Külföld

A náci rezsim „elfeledett” áldozatai

2024.01.27 - 11:10
Megosztás:
A náci rezsim „elfeledett” áldozatai
(Fotó: Reuters/Kacper Pempel)
Jehova Tanúinak ezrei voltak azok között, akiket a koncentrációs táborokba hurcoltak vagy kivégeztek a második világháború idején.

Január 27-e a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja, amelyen hivatalosan megemlékeznek a náci rezsim áldozatairól. — a  6 millió zsidóról és több millió más áldozatról, köztük a lengyel, szláv, cigány népcsoportokról, homoszexuálisokról és fogyatékkal élőkról, 

Detlef Garbe professzor, a neuengammei Koncentrációs Táborok Múzeumának korábbi igazgatója azt mondta: "Jehova Tanúi, akik könyörtelen üldözésnek voltak kitéve a Harmadik Birodalomban, a náci rezsim úgynevezett elfelejtett áldozatai közé tartoznak. Évtizedek óta figyelmen kívül hagyják őket , annak ellenére, hogy Jehova Tanúi közül sokakat üldöztek és megöltek."
A Jehova Tanúit azért üldözték, mert a krisztusi tanításokon nyugvó lelkiismeretük alapján politikailag semlegesek maradtak, és megtagadták a Heil Hitler tisztelgés használatát, a rasszista, erőszakos cselekményekben való részvételt, illetve a német hadseregbe való bevonulást. 

hirek/2024/januar/20240120-expo/3.webp

"Jehova Tanúit a Harmadik Birodalom koncentrációs táboraiban egy különleges szimbólummal, a lila háromszöggel azonosították. Kizárólag a vallási meggyőződésük miatt üldözték őket" – mondta Ionuț Moraru, Jehova Tanúi romániai szóvivője. "A nácik felajánlották nekik a szabadságukat, cserébe azért, hogy megtagadják hitüket és támogassák az uralkodó rezsimet. Ennek ellenére volt bátorságuk szilárdan kiállni hitük értékeik mellett – ez az Isten iránti lojalitás, és az embertársaik iránti valódi szeretet." – tette hozzá.

Néhány statisztikai adat Jehova Tanúi üldözéséről második világháború idején:
:• az Európa meghódított területein élő, mintegy 35 000 Jehova Tanúi közül körülbelül 13 400 vált a náci üldözés áldozatává
• Körülbelül 11 300 Jehova Tanúit tartóztattak le
• Közülük körülbelül 4200 embert küldtek koncentrációs táborokba
• Jehova Tanúi náci üldöztetésének több mint 1250 áldozata kiskorú volt
• A náci rezsim Jehova Tanúinak mintegy 600 gyermekét rabolta el
• Legkevesebb 72 Jehova Tanúját öltek meg méreginjekcióval
• 548 Jehova Tanúját végeztek ki vagy öltek meg, köztük kiskorúakat is
• Összesen mintegy 1600 Jehova Tanúja vesztette életét a náci üldözés következtében
• A holokauszt során körülbelül 6000 Jehova Tanúját börtönöztek be vagy küldtek koncentrációs táborokba.