×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Egészség

A műsorok felét feliratozzák a csatornák

2013.04.24 - 13:34
Megosztás:
A műsorok felét feliratozzák a csatornák

A hallási segédlettel ellátott televízióműsorok aránya a magyar tévécsatornák esetében 36-ról 45 százalékra nőtt 2012 második félévében - közölte a Médiatanács. A vizsgált csatornák mindegyikén folyamatosan csökkent a hibák és a mulasztások száma a félév során.

 

A Médiatanács ebben a hónapban fogadta el a hivatal szakértői által készített legfrissebb tanulmányt arról, hogyan alkalmazza a négy köztelevíziós satorna és a két országos kereskedelmi tévécsatorna a hallási segédleteket. A szakértők összesen 2988 műsorórát elemeztek az m1, m2, Duna Tv és Duna World csatornákon négy-négy véletlenszerűen kiválasztott napon, az RTL és a TV2 esetében három-három napon. Átlagosan naponta 10 óra 25 perc segédletes műsort regisztráltak. Az NMHH közlése szerint a legjobban az m2 teljesített, ahol napi átlagban 12 és fél órányi feliratos vagy jeltolmácsolt műsort adtak közre; a vizsgált csatornák közül a legkevesebb segédletes műsort az RTL Klub vetítette, napi átlagban 8 óra 20 percet. A 132 elemzett napból csak 15 nap maradt a 6 órás határ alatt a segédlettel ellátott műsorok aránya. Leginkább sorozatokat, hírműsorokat, ismeretterjesztő műsorokat feliratoztak.

 

A szakértői elemzés megállapította, hogy mindegyik televíziócsatorna törekedett a hallási segédletekkel kapcsolatos előírások betartására, és egyre kevesebb a hiányosság, de minden televíziónál regisztráltak hiányos, késve megjelenő vagy pontatlan feliratot. A közszolgálati adóknál jelentősen emelkedett a segédletes műsorórák száma és bővült a műfaji kínálat is, több lett a feliratos dokumentum-, gyerek- és ifjúsági film. A kereskedelmi csatornák is, ugyan szerényebb mértékben, de növelték a feliratos műsorok arányát. A televíziók az élő politikai műsorok hallási segédletét továbbra is ritkán oldják meg, az új előírásként bekerült sportműsorok és időjárás-jelentés feliratozási követelményét azonban a félév végére egyre inkább teljesítették.

Az uniós középmezőnyben a magyar csatornák

 

A 2012 második félévében az ellenőrzött napokon regisztrált, napi átlagban 45 százalék segédlettel ellátott műsoróraszámmal Magyarország az uniós középmezőnyben foglal helyet. A Nagyothallók Európai Szövetsége 2010-es felmérése szerint a brit, francia és holland nagy csatornák feliratozottsága szinte száz százalékos, a Cseh Köztársaságban és Olaszországban 70 százalék körüli, míg Portugáliában 20 százalék alatti volt.

 

A magyarországi médiatörvény rendelkezése értelmében a közszolgálati és a két országos kereskedelmi tévécsatornáknak idén legalább napi 8 órán keresztül, jövőre minimum 10 órán keresztül kell többek között a filmeket, hírműsorokat, közszolgálati műsorokat feliratozniuk vagy jeltolmácsolniuk. A Médiatanács közleménye szerint a törvényben maghatározott tévécsatornáknak 2015-től a műsoridejük egészét akadálymentesen elérhetővé kell tenniük a hallási fogyatékkal élők számára. (hvg.hu)

Cookie