×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

A mostani koalíció nehéz koalíció

2021.12.18 - 14:30
Megosztás:
A mostani koalíció nehéz koalíció
Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint egy szervezet teljesítménye a politikai választásokban mérhető — Szatmáré pedig nagyon meggyőző teljesítmény, Fotó: Czinzel László
A bukaresti nagypolitikai eseményekről, az új kormánykoalícióról, alkotmányos reformról, de a szatmári szervezet meggyőző teljesítményeiről és a prefektusi cseréről is beszélt Kelemen Hunor.

A Szatmár megyei szervezet erős, stabil, megbízható, kiszámítható érdekvédelmi szervezet, és ez fontos. Van politikai súlya a szatmári szervezetnek, és büszkék kell legyünk a szatmári eredményekre — summázta Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének küldöttgyűlésén, egyrészt röviden értékelve az elmúlt négy évet, másrészt beszámolva a bukaresti nagypolitikai eseményekről. Mint kifejtette, minden koalíció célja, akkor van értelme, ha a közösséget, a közjót és közügyeket szolgálja, s az új kormánykoalícióban az RMDSZ szerepet vállal, bár matematikailag nem volt szükség a szövetségre a többség kialakításához. „Viszont a Nemzeti Liberális Párt is és a Szociáldemokrata Párt is kérte, hogy ott legyünk — és ennek komoly üzenete van. Az pedig, hogy megmaradhattak minisztereink, szintén nem a matematikai leosztásnak köszönhető, sokkal inkább annak, hogy jó munkát végeztek, amit a pártok láttak, elismertek” — magyarázta. Véleménye szerint a kormánykoalíció jelentős többségének köszönhetően egyszerű, de mélyreható alkotmányos reformot vihet véghez jövőre, parlamentáris köztársasággá alakítva Romániát, amelyben az államelnököt a parlament választja meg.
„Az államfőválasztást vissza kell vinni a parlamentbe — igen, az emberek szeretik, ha ők választhatják meg az államelnököt, de ha a parlament súlyát megemeljük, azzal a romániai magyar emberek súlyát emeljük” — mondta, nem hallgatva el azt sem: „Az előző kormány nem volt rossz, könnyebb koalíció volt, sajnos azonban olyan mély árkokat ástak a felek, amelyeket már nem lehetett áthidalni. Azt gondoltam, hogy felnőttebbek, értelmesebbek. Csalódtam. A mostani koalíció nehéz koalíció — nem azért, mert jobb- és baloldali pártok, hanem mert nem bíznak egymásban. Nekünk feladatunk a bizalmi tőke növelése. Nem vagyok optimista — tavaly decemberben optimista voltam, most realista akarok lenni. Látván partnereinket most egyvalamire van szükségünk: a józan eszünkre” — magyarázta, hozzátéve azt is: nagyon fontos, hogy sikeres bukaresti kormányzás legyen, hiszen a várost és a megyét (Szatmárnémetit és Szatmárt) nehéz terepen, de 2024-ben is meg kell nyerni.

Az ország egyik legjobb prefektusa

Természetesen óhatatlanul terítékre került a prefektusi tisztségek pár nappal korábbi újraelosztása is, amely megfogalmazása szerint „nagy fájdalom.” Az RMDSZ-nek az öt prefektusi tisztségből négy maradhatott, s egy politikai koalícióban kompromisszumot kell kötni, jelen esetben pedig kompromisszumos döntést kellett hozni. „Hargita megyét senki nem akarta, Szatmár megyét mindenki akarta, érte mindenki (mindhárom koalíciós párt) harcolt. A nagyok választanak… Altfatter Tamás az ország egyik legjobb kormánymegbízottja, kiváló közigazgatási szakember. Köszönöm az eddig végzett munkáját, s biztos vagyok benne, hogy alprefektusként is ugyanilyen jó munkát végez majd, illetve köszönöm neki és mindenkinek a megértést ezen kompromisszum iránt” — fogalmazott Kelemen Hunor.

Szabó Kinga Mária

Kelemen Hunor: módosítani kell az államosított egyházi vagyon visszaszolgáltatását szabályozó törvényt
Kelemen Hunor szerint Románia NATO- és EU-csatlakozása után megtorpant a kommunista diktatúra idején államosított vagyon visszaszolgáltatási folyamata, ezért el kell jutni a restitúciós törvény módosításához.
Kelemen: a nemzetközi közösségnek minden eszközt fel kell használnia, hogy a háború megállítására kényszerítse Oroszországot
A nemzetközi közösségnek minden eszközt, szankciót fel kell használnia, hogy Oroszországot rákényszerítse a háború megállítására - szögezte le csütörtökön a Facebook-oldalán Kelemen Hunor.
Ciolacu: kedden tárgyalja a koalíció az energiaár-csökkentés következő időszakra vonatkozó törvénytervezetét
Kedden ismerteti az energiaügyi miniszter vagy a kormányfő a koalíció vezetőivel a földgáz- és az áramszámlák csökkentését célzó, áprilistól hatályba lépő törvény tervezetét — közölte hétfőn a parlamentben Marcel Ciolacu.
Cookie