×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Nagykároly

A minőségi oktatásért dolgoznak Nagykárolyban

2021.10.06 - 18:00
Megosztás:
A minőségi oktatásért dolgoznak Nagykárolyban
A Vasile Lucaciu Általános Iskola új szárnya már elkészült, már csak a finomítások vannak hátra (Fotó: SZFÚ)
Szinte alig van olyan nagykárolyi oktatási intézmény, amelyet ne érintett volna vagy éppen ne érintene felújítási munkálat. Várna Levente, az önkormányzat oktatásért és egészségügyért felelős igazgatója beszélt a fejlesztésekről.

„Szerencsére még fizikai jelenléttel zajlik az oktatás Nagykárolyban, ami nagy örömünkre szolgál. Több oktatási intézményünkben történtek változások az utóbbi időszakban.
Elsőként a Iuliu Maniu utcában található 3-as számú óvodát említeném, mivel erre az épületre nyert az önkormányzat egy pályázatot, mely révén teljes egészében felújítják, illetve átalakítják ezt az ingatlant. Mivel a beruházás az óvoda épületének egészét érinti, az itt tanuló csoportokat át kellett helyeznünk egy másik létesítménybe.
A négy óvodai csoportot a Iuliu Maniu Líceum egyik szárnyába költöztettük, ahol egy egész épületszárnyat a rendelkezésükre tudtunk bocsátani. Egymás melletti termekbe költöztek a gyerekek, illetve kaptak egy étkezőként funkcionáló termet is. Tavaszig az önkormányzat megbízásából a szakemberek elkerítenek az iskolaudvarból egy részt, hogy ott az óvodásoknak megfelelő szabadtéri játszórészt alakíthassanak ki. A régi óvodától mindent átszállítanak majd ide, az udvari játszóeszközöket és a homokozót is. Az óvodásoknak berendezett termeket kifestettük, igyekeztünk megújítani és barátságossá tenni számukra. Sok családot érint ez a változás, azonban azt mindenkinek be kell látnia, hogy ez egy szükségmegoldás volt, amíg az építkezés tart az óvoda épületénél. A kivitelezési időszak 2 év, addig el kellett helyeznünk a csoportokat. Lehetőségként felmerült az az elképzelés is, hogy szétszórjuk ezt a négy csoportot a többi óvodában, azonban nem lett volna hely sem, és a szülőknek sem tetszett volna ez a megoldás. Az óvodaválasztás szempontjából mindig prioritás, hogy a lakóhelyhez közel legyen az intézmény. Ezt igyekeztünk most is szem előtt tartani, és reméljük, csak minimális kellemetlenséget jelent a szülőknek az, hogy a Iuliu Maniu utca másik részére kell vinniük a gyermekeiket az elkövetkező időszakban.


Egy másik fontos változás az idei tanévet illetően a bölcsődéhez tartozó, általunk csak második épületnek nevezett rész felújítása. Elkészültünk itt a munkálatokkal, viszont mégsem büszkélkedhetünk azzal, hogy megkétszereződött volna a férőhelyek száma, mivel a meglévő csoportot költöztettük át a megújított részbe. Ígéreteink vannak mind a román, mind a magyar kormány részéről egy új bölcsőde építésére vonatkozóan, azonban egyelőre nem történtek lépések a megvalósítás érdekében. 
A Simion Bărnuţiu Szakképző Líceumhoz és a Nagykárolyi Elméleti Líceumhoz tartozó egyes épületrészeknek nem volt meg a tűzvédelmi engedélyük. Ezt sikerült rendeznünk a nyár folyamán. További sikerként könyvelnénk el, hogy hamarosan befejeződik a Vasile Lucaciu Általános Iskola bővítési és felújítási munkálata, illetve hamarosan elkezdődik az 1-es Számú Általános Iskola bővítése is.


A többi tanintézményben elvégeztük a fertőtlenítési, előkészítési munkálatokat. Az oktatási intézményekben dolgozóknak megtörtént a minisztériumi rendeletben foglaltak szerinti okítása. Nagyjából már mindenki tudta, mi a feladata, sok újdonságot nem tartogatott ez az új rendelkezés a tavalyi évi Covid-helyzet után. Bízunk benne, hogy ha szükség is lesz az online oktatás bevezetésére, az csak időszakos jelleggel történik meg, bár annyira nem rózsás a helyzet megyei szinten.
A nagykárolyi egészségügyi intézményben is sok a koronavírus-fertőzött beteg. Ami talán jó hírnek mondható, hogy a pedagógusok beoltottsága szempontjából a nagykárolyi tanintézmények jól állnak. Megyei és országos szinten is jónak mondanám a nagykárolyi pedagógusok átoltottságát, hiszen az arány 70–95 százalék közöttire tehető. 
Arcvédő maszkok, koronavírustesztek az iskolai rendelőkben rendelkezésre állnak. Az igazgatóktól azt kértük, hogy amint tüneteket észlelnek akár tanáron, akár diákon, azonnal jelezzék, teszteljék az illetőt, valamint küldjék haza, hogy ne alakuljanak ki súlyosabb gócpontok a tanintézményekben. Sok okunk derűlátásra nincs, de mindent megpróbálunk elkövetni annak érdekében, hogy Nagykárolyban minél hosszabb ideig legyen lehetőség a fizikai jelenléttel történő oktatásra” — mondta Várna Levente. SZFÚ

Cookie