×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Belföld

A miniszterelnök is üzent a magyaroknak

2023.03.15 - 12:49
Megosztás:
A miniszterelnök is üzent a magyaroknak
(Fotó: Románia Kormánya)
Őszinte jókívánságait küldte a magyar nemzetnek Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnök március 15-e alkalmából — elmondása szerint Romániának minden állampolgár kreatív energiájára, ötletére és inspirációjára szüksége van, függetlenül az etnikai, nyelvi és vallási hovatartozástól.

Március 15. lehetőséget biztosít arra, hogy üdvözletemet küldjem a romániai magyaroknak, és kiemeljem az Önök hozzájárulását Románia fejlesztéséhez és modernizálásához.

Az elmúlt három évtizedben Románia jelentős előrelépéseket tudhat magának a demokratikus és befogadó társadalom építésében, és a magyar kisebbségi közösség pozitívan járult hozzá ehhez.

A romániai magyarok aktív részvételükkel, a kölcsönös tiszteleten és együttműködésen alapuló együttműködésükkel a többséggel, továbbá gazdag kultúrájukkal és örökségükkel, az olyan értékekhez való ragaszkodásukkal, mint a szabadság és demokrácia, amelyek az európai társadalmak ismérvei, mind-mind hozzáadott értéket jelentenek társadalmunk számára.

A nemzeti kisebbségek kultúrájának, történelmének, etnikai, nyelvi és vallási identitásának támogatása és megerősítése egy érett, demokratikus és európai társadalom jellemzői. Romániának pedig szüksége van minden állampolgár kreatív energiájára, ötletére és inspirációjára, függetlenül az etnikai, nyelvi és vallási hovatartozástól.

Ezen a különleges napon őszinte jókívánságaimat küldöm a magyar nemzetiségű román állampolgároknak, akiknek egészséget, jólétet kívánok! Isten éltesse Önöket!

Nicolae-Ionel Ciucă, Románia miniszterelnöke

Orbán Viktor: sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből!
Sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kiskőrösön.
A Hám Jánosban is a forradalomra emlékeztek
Az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc előtt tisztelegtek a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum tagjai – az éneklés és szavalatok mellett az iskolában működő Rákóczi Szövetség középiskolai szervezetének tisztújítását is megtartották.
Ciucă szerint nehéz tél elé nézünk
Nem lesz könnyű, ugyanis nehéz tél elé nézünk, de Románia felkészült minden forgatókönyvre – véli a kormányfő.