×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
21 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmár megye

A mezőgazdaságban is elengedhetetlen a modernizáció

2023.03.28 - 15:05
Megosztás:
A mezőgazdaságban is elengedhetetlen a modernizáció
A közös gondolkodás, a közös cselekvés és a modernizálás a mezőgazdaságban is előnyökkel jár. (Fotó: Partiumi Falugazdász Hálózat)
A hétvégén Szatmárnémetiben tartott Agro Expóból a Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai is kivették a részüket: az elmúlt évhez hasonlóan most is érdekfeszítő és aktuális, mezőgazdasággal kapcsolatos témák álltak az általuk szervezett konferencia középpontjában.

Az expo és az előadások helyszíne a szatmárnémeti, Károlyi úti Aushopping bevásárlóközpont Cinema One galériája volt, ahol a hatalmas teret a falugazdászokkal különböző termékek kiállítói osztották meg.

Modern szerek, eszközök

A konferencia „A modern és hatékony mezőgazdaság” címet viselte, a téma aktualitása különösen idén megkérdőjelezhetetlen. Új pályázati ciklusban lehet ugyanis sokféle támogatást megpályázni, a lehetőségek között pedig ott van a géppark frissítése is. Az Agro Expón számos modern mezőgazdasági gépet vonultattak fel a forgalmazók, a konferencián pedig a pályázati lehetőségek mellett modern növényvédő szerekről vagy éppen az automatizálás fontosságáról hallhattak előadást a résztvevők.

Kovács Szabolcs

A bevezetésben Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat hálózati vezetője mutatta be a falugazdászok tevékenységét. Mely meglehetősen szerteágazó, a gazdák informálásán és rendezvények szervezésén túl számos szociális projektből is kiveszik a részüket. A folytatásban az APIA és az Erdészeti őrség képviselői beszéltek az érdeklődőknek a támogatási intézkedésekről, illetve az erdősítéssel kapcsolatos lehetőségekről.

Bíró András

A gazdák nagy érdeklődéssel hallgatták a Natur Biokal vegyszermentes növényvédő szerekről szóló előadást is. Mint kiderült, a biogazdálkodásban is hatékonyan alkalmazható szerek nemcsak kísérleti körülmények között váltak be, hanem az azt használó gazdák is elismerően beszélnek róluk. Ehhez kapcsolódott Bíró András előadása, aki a fenntartható tápanyag-gazdálkodásról osztott meg értékes információkat.

Markos Tibor

Markos Tibor automatizálás témakörben tartott előadást, meggyőzve a gazdákat arról, hogy a mezőgazdaságban is előnyt lehet kovácsolni az elektronikai mérnökök munkájából. Az automatizálással fenntarthatóbb, kevesebb veszteséggel működő gazdaságot lehet létrehozni, ahol az ismétlődő, akár unalmasnak számító feladatokat gépek végezhetnek el.

Kovács Ottó

A konferencia zárásaként Kovács Ottó falugazdász tartott a szövetkezetek és csoportok fontosságáról az agráriparban. A közös gondolkodás, a közös cselekvés ezen a szakterületen is előnyökkel jár, a gazdáknak pedig el kell vonatkoztatniuk a kommunizmus nagy vívmányának számító kollektíváktól. Napjaink szövetkezetei a gazdák egyéni fejlődését szolgálják, a közösen megvett gépek, a közös árképzés és alkupozíció a szövetkezet tagjainak erősödéséhez vezet.

Hírszerkesztő