×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

A megyék felében nincs angiográf

2021.10.15 - 14:00
Megosztás:
A megyék felében nincs angiográf
Az ország megyéinek feléből teljesen hiányzik az érfestésre alkalmas készülék, ami akár életmentő is lehet. Szatmár megyében sem volt döccenőmentes az angiográf berendezés működtetése.

Az elmúlt másfél évben rengeteg szó esett a koronavírus-fertőzésről, a betegekről, az ellátórendszer túlterheltségéről. A járvány okozta krízis mellett azonban sok más problémával is küszködnek a kórházak: például a felszereléshiánnyal. Annak ellenére, hogy Románia élen jár a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását, valamint az emiatt elhunyt betegek számát tekintve, mégis csupán 65 angiográf készülékkel rendelkeznek az állami kórházak, ráadásul azok is rendkívül egyenlőtlenül vannak elosztva. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a 65-ből 40 angiográfot Bukarest, valamint Kolozs, Temes és Iaşi megye nagyobb kórházaiban találunk, miközben az ország megyéinek felében egyáltalán nincs ilyen készülék, így az itt élő pácienseket más megyékbe, nagyvárosokba kell szállítani, ha érfestéses beavatkozásra van szükségük.
A fővárosi állami kórházakban 25 angiográfiás vizsgálat elvégzésére alkalmas készülék van, Iaşi-ban pedig hét. Négy-négy működik a három nagy, erdélyi orvosi központban, Kolozsváron, Temesváron és Marosvásárhelyen, míg öt megyében kettő-kettő van belőlük, köztük találjuk Bihart, Szebent és Máramarost. Az erdélyi megyék közül Szatmárnak, Hargitának, Brassónak, Aradnak és Fehérnek van még ilyen készüléke, a kovásznai, szilágysági vagy beszterce-naszódi pácienseket más megyébe kell utaztatni, ha katéteres érfestéses vizsgálatra van szükségük.

Kétéves szünet is volt

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban több mint hat évvel ezelőtt szerelték be az akkor 600 ezer eurót érő, modern angiográf készüléket, mely a Román Orvostudományi Akadémia egy európai uniós pályázatának köszönhetően érkezett meg Szatmárnémetibe, lehetővé téve egy újabb kezelési és diagnosztikai módszert megyénkben — amely sajnos a szív- és érrendszeri megbetegedések számát tekintve az országos listavezetők közé tartozott és tartozik azóta is. Egy rövid működési időszakot követően azonban a szükséges fogyóeszközök hiánya miatt fel kellett függesszék az érfestéses vizsgálatok elvégzését, majd a megyei önkormányzat közbejárása révén, 2018-tól üzemelték be ismét. A beüzemelését követő első évben több mint 900 szatmári életét mentettek meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szakemberei az angiográf segítségével, havonta pedig átlagosan 40 beteg életét menti meg a kardiológuscsapat.
Az angiográfia — azaz katéteres érfestés — elvégzését többfajta probléma is indokolhatja: érszűkületek, keringési elégtelenségek, vénás rendellenességek és baleseti vérzés esetén egyaránt indokolt lehet a vizsgálat elvégzése, de daganatokat tápláló erek fellelésére is ideális módszer, valamint a nyirokérrendszer is vizsgálható általa. Az eljárás során helyi érzéstelenítést követően kontrasztanyagot juttatnak az érrendszerbe — közvetlenül az aortába vagy a vizsgálandó szervet ellátó kisebb-nagyobb artériába —, majd folyamatos röntgenátvilágítás mellett lehet nyomon követni a beadott kontrasztanyag útját. Bizonyos eltérésekből pedig nagy pontossággal lehet a diagnózisra következtetni, például egy-egy terület fokozott erezettségére, érelzáródásra az alsó végtagokban vagy az agyi erekben, szűkületre, illetve tágulatra különböző helyeken (bél- vagy veseereken). Az esetek nagy részében az érfestés során mód van a diagnózis felállítása mellett terápiás beavatkozásra, többek között a beszűkült erek tágítására is.

Bumbuluţ Krisztina

 

Kezdődhet a kórházi szárny építése
Aláírták a megyei kórház új, hatemeletes, helikopterleszállóval ellátott szárnyának tervezési és kivitelezési szerződését, kora nyáron kezdődik a legnagyobb egészségügyi beruházás.
Inkább lemondanának a karácsonyról
A vidéken élő, nehéz helyzetben lévő családok fele inkább lemondana a karácsonyról, mert sem karácsonyfára, sem ajándékokra nem futja. Sajnos Szatmárban is sok család él nélkülözésben.
Megjelent a Szatmári  Kalendárium 2022
Szerkesztette: Elek György, borítóterv: Varga-Telegdy Evelyn, a naptárt illusztráló fotókat készítette: Habarics Zsolt és Habarics Ilona. A kötet megjelenését a Szatmár Megyei Tanács támogatta, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont gondozásában.
Cookie