×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

A maszkok fele nem nyújt védelmet

2020.11.27 - 16:57
Megosztás:
A maszkok fele nem nyújt védelmet
Fotó: pexels.com
A kereskedelmi forgalomban kapható maszkok fele nem nyújt védelmet a koronavírus-fertőzés ellen, az aggasztó jelenséget igazolják a fogyasztóvédelmi felügyelőség által kirótt bírságok.

A kereskedelemben található arcmaszkok mintegy fele nem véd a Covid-19 ellen, s a gazdasági tárca rendeletben akarja kötelezni a kereskedőket, hogy ezt tüntessék fel az érintett termékeken — jelentette ki Virgil Popescu gazdasági miniszter. A tárcavezető nyilatkozata igencsak aggasztó, hiszen a vírusjárvány megfékezése érdekében leggyakrabban hangoztatott óvintézkedések első tétele, hogy viseljünk maszkot, ha elhagyjuk otthonunkat. Igen ám, de ha jóhiszemű lakosokként olyan maszkot viselünk, mely nem nyújt megfelelő védelmet, akkor ugyanúgy megbetegedhetünk, mint maszkviselés nélkül. Ilyen körülmények között aztán nem csoda, ha az országban nem csökken jelentősen az új fertőzöttek száma.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) által végzett ellenőrzések számos rendellenességet fedtek fel a forgalomba került maszkok kapcsán. Az ANPC november elejéig 31 millió maszkot ideiglenesen, 90 ezret pedig véglegesen bevont a forgalomból az észlelt szabálysértések miatt. A fogyasztóvédők elmondták, hogy a legtöbb forgalomból bevont maszkot EU-n kívüli országokban gyártották, pl. Kínában, Törökországban vagy Indiában, s ezek nem felelnek meg az EU-s szabványoknak.

„Csalódott vagyok a kereskedelemben található védőmaszkok minősége miatt. Ha most azt mondom, hogy a kereskedelemben — üzletekben, gyógyszertárakban, raktárakban, importőröknél — levő maszkoknak a fele nem nyújt védelmet az embereknek, rám sütnék, hogy túlzok, azonban ez a valóság, és ennek véget kell vetni. Nem engedhetjük meg, hogy olyan maszkokat áruljanak, amelyek nem védik a lakosságot a vírus ellen” — idézi Popescut az Agerpres hírügynökség. A miniszter szerint a fogyasztóvédelem 18 millió lejre bírságolt meg különböző cégeket, amelyek ilyen, nem megfelelő maszkokat árusítottak. Popescu is rámutatott, hogy a nem megfelelő maszkok mindegyike importáru, emiatt azt tanácsolta a lakosságnak, hogy az emberek vásárolják a román gyártású termékeket, mivel azok mind ellenőrzött minőségűek, és a legjobbak a piacon található termékek közül. Jelenleg legalább 16 vállalat gyárt az országban maszkokat, és ezek a cégek képesek biztosítani a teljes fogyasztói szükségletet — tette hozzá. A miniszter felkérte ugyanakkor a viszonteladókat és a patikákat, hogy ne engedélyezzék többé a minőségileg nem megfelelő termékek forgalmazását. „Rendeletet fogunk kiadni, amely világosan kimondja, hogy ezek a maszkok nem védenek a COVID ellen, és ezt fel is kell tüntetni a kérdéses termékeken” — fűzte hozzá a kormány képviselője.

Az ANCP vezetősége is hetente beszámol arról, hogy folyamatosan érkeznek a figyelmeztetések a nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszerén (RAPEX) keresztül a kereskedelemben levő, nem megfelelő védőmaszkok miatt, ezek Európa-szerte forgalomban vannak. A szakemberek azt javasolják, hogy mindenki informálódjon kellőképpen maszkvásárláskor.

Sógor Beáta
 

A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz - állapította meg a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.
Ismét kötelezővé válik a védőmaszk használata szabadtéren is a 6 ezrelékes incidenciát meghaladó településeken
Ismét kötelezővé válik a védőmaszk viselése szabadtéren is minden olyan településen, ahol az ezer lakosra eső koronavírusos betegek száma az utóbbi 14 napra számítva meghaladja a 6-ot. Az intézkedés újbóli bevezetését az egészségügyi, illetve a belügyminiszter közös rendelete írja elő.
Cookie