×
2022. 08 16.
Kedd
Ábrahám
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.82 RON
100HUF = 1.21 RON
Szatmárnémeti

A Magyar Tudomány Napja

2016.11.09 - 08:00
Megosztás:
A Magyar Tudomány Napja

Ma 15 órától, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Tagozata szervezi meg a Magyar Tudomány Napja Erdélyben című konferenciáját a Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet amfiteátrumában.

Tudományról gyakran beszélünk, de a tudományos életről csak ritkán esik szó, pedig az a tudományművelés fontos kelléke. Hogy mit is értünk a tudományos élet fogalma alatt, nem nehéz röviden összefoglalni: mindent, amit a rendezvények, konferenciák, előadások, viták együtt jelentenek. Ahol a tudománnyal foglalkozók a közvélemény elé tárják munkájuk eredményeit és kérdéseit, hogy azokat megosszák a szakmai kollégáikkal és a szélesebb érdeklődőkkel. A tudományos rendezvények természetesen sokfélék: lehetnek egyediek, nemzeti és nemzetközi jellegűek. A leghasznosabbak nézetünk szerint azok, amelyeket naptári rendszerességgel tartanak meg, mert azokra számíthat a tudományos kutató, felkészülhet rájuk. Ilyen fórumnak számít A Magyar Tudomány Napja Erdélyben című rendezvény, melynek egyik fő célja, hogy az erdélyi magyar tudományosság fóruma legyen, de tükrözve a hazai eredmények és gondok mellett az összmagyar és nemzetközi tudományművelés irányait s lehetőség szerint a kiemelkedőbb megvalósításait.

Ma 15 órától, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Tagozata harmadik alkalommal szervezi meg a Magyar Tudomány Napja Erdélyben című konferenciáját a Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet amfiteátrumában (Petőfi Sándor utca 47. szám). Előadások — Muhi Sándor: A szatmári Református Gimnázium tanácstermének, tanári szobájának festményei; Frigy Szabolcs: A méltányos oktatási rendszer jellemzői; Baranyai Tünde: Nehéz-e a felvételi vizsga matematika része?; Szabó Thalmeiner Noémi: Időutazás a XX. század fordulójának Szatmárnémeti felsőfokú tanítóképzőjébe; Debrenti Edit (PKE): Problémamegoldási stratégiák tanítása elemi osztályokban; Végh Balázs Béla: Az idegen egy román és egy szász népmesében; Debrenti Attila (PKE): Egy matematikai fejlesztő kísérlet eredményei; Gindele Róbert: Gepida leletek Nagykároly-Bobáldon; Stark Gabriella: Családias légkör és szakmai felkészültség, avagy pedagógusképzés a BBTE Szatmári Tagozatán a véndiákok szemszögéből; Kardos Melinda: A pedagógusnevelésről, a pedagógus szerepéről, tanulás szerepéről és osztálytermi folyamatokról vallott nézeteinek összehasonlítása.

Elek György

Cookie