×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
21 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

A magyar irodalom fellegvára lesz Szatmár három napig!

2023.05.14 - 17:09
Megosztás:
A magyar irodalom fellegvára lesz Szatmár három napig!
Hétfőn késő délután megemlékezés a Dsida-szobornál; kedden érdekes irodalmi tanácskozás a legnagyobb kortárs irodalomtörténészekkel és négyes könyvbemutató — dicsőség Szatmárnak hogy Dávid Gyula itt mutatja be a Petőfi Erdélyben nyomdából frissen kikerült, harmadik, bővített kiadását — , szerdán rendhagyó irodalmi kirándulás és főhajtás Jakabffy Elemér sírjánál, Páskándi szatmárhegyi szülőházánál és szobránál, valamint Szilágyi Domokos szobránál.

Több mint három évtizede, hogy Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa értékessé és tartalmassá teszi május közepét Szatmáron — nem lesz ez másként idén sem, viszont a május 15-én, hétfőn kezdődő Dsida – Páskándi – Jakabffy – Szilágyi – Markovits- napok számtalan újdonságot tartalmaznak, a rendezvénysor színessége és fajsúlyossága pedig három napra túlzás nélkül a magyar irodalom fellegvárává teszik Szatmárnémetit. 

Hogy az eddig megszokott hármasfogat idén hogyan bővült ötösfogattá, illetve milyen újdonságok és premierek lesznek ezekben a napokban, arról a főszervező, Muzsnay Árpád számolt be szerkesztőségünknek. 
„Idén nem csak három, hanem öt, Szatmárhoz és vidékéhez kötődő jeles értelmiségire emlékezünk május 15 – 17 között. Mindegyiküknek kerek évfordulója van — Páskándi Géza költő-, dráma- és prózaíró 90 éve született Szatmárhegyen; az akkori Szatmár megyéhez tartozó Nagysomkúton született 85. éve, és Szatmárnémetiben érettségizett Szilágyi Domokos költő, esszéíró; Dsida Jenő költő halálának 85. évfordulója van idén; a Kisgércén született és Szatmárnémetiben érettségizett, illetve egy ideig a városban is tevékenykedő Markovits Rodion újságíró, író 75 évvel ezelőtt távozott ez árnyékvilágból, valamint Jakabffy Elemér kisebbségpolitikus, a XX. századi Európa legjelentősebb kisebbésgi folyóirata Magyar Kisebbség alapítója és szerkesztője 60 esztendővel ezelőtt hunyt el Szatmárnémetiben. S való igaz, hogy eddig Szilágyi Domokosra és Markovits Rodionra külön rendezvények keretében emlékeztünk, ám az idei 200 éves centenáriumok évében illik így „egy csokorban” erre az ötösfogatra is emlékeznünk — meg kell mutatnunk értékeinket, s azokat akikben kicsit talán már megszokottá, mindennapivá lettek, újra ráébreszteni: van mire büszkének lennünk.”  – magyarázza, hozzátéve: az idei rendezvénysor egy nyitás is az irodalmi kirándulások felé.

Hétfőn délután főhajtás a Dsida-szobornál

A rendezvénysor május 15-én, hétfőn késő délután, 19 órakor a Titulescu téren álló Dsida-szobor megkoszorúzásával kezdődik. Az eseményen Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa és Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere köszönti a koszorúzókat, beszédet mond nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök és Fehér Imola Méhes György-debütdíjas költő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanárnője. 
Dsida-művekből idéz László Zita szatmárnémeti és Petneházy Attila nyíregyházi színművész, a szatmári gimnáziumok diákjai szavalnak, s díszőrséget állnak a 44-es számú Dsida Jenő Cserkészcsapat tagjai.
„Fontos kiemelnem:  amennyiben hétfőn délután esne az eső, akkor Rácz Ervin tiszteletes felajánlásának köszönhetően a református templom ajtajai nyitva vannak a megemlékezők előtt. S amikor ezt felajánlotta, akkor egy száz évvel ezelőtti felajánlás, a tolerancia szép példája jutott eszembe: amikor 1919-ben az új rezsim átvette a Katolikus Líceumot (mai Mihai Eminescu Főgimnázium), akkor a református gimnázium vezetősége azonnal segítségükre sietett és felajánlották: minden diákot és tanárt befogadnak, mert a tanulás nagyon fontos — egy évig aztán ott is tanultak.” – villant fel egy talán kevésbé ismert részletet Szatmárnémeti történelméből.

Kedden érdekes irodalmi tanácskozások és könyvbemutatók – nem is akármilyenek

hirek/2023/majus/347085639-764961098499336-1835629749829139961-n.jpg

Május 16-én, kedden kora délelőtt, 9 órától kezdődik az Iparosotthon előadótermében az irodalmi tanácskozás — kiemelkedő előadókkal, érdekes témákkal; többek között Dávid Gyula irodalomtörténész Páskándi nagy vihart kavaró, Vendégség című darabjának kortárs fogadtatásáról és hazai visszhangjairól értekezik, Láng Gusztáv irodalomtörténész a költői szereptudat árnyalatairól beszél Szisz (Szilágyi Domokos) költészetében, Egyed Emese irodalomtörténész a Kalota Kiadó Szilágyi Domokos programját mutatja be, Cseke Péter irodalomtörténész Páskándi tetszhalott esszéfolyamatát boncolgatja, Pop Felician és Szekernyés János közíró Markovits Rodion köz- és szépírói pályaképét járja végig az Avasból a világhírnévig, Lisztóczky László irodalomtörténész pedig Reményik Sándor és Dsida Jenő barátságát veszi górcső alá. 

Az irodalmi tanácskozás négyes, vásárlással egybekötött könyvbemutatóval zárul . „Dicsőség Szatmárnak hogy Dávid Gyula itt mutatja be a Petőfi Erdélyben nyomdából frissen kikerült, harmadik, bővített kiadását — az 50 évvel ezelőtt napvilágot látott első kiadásnak Páskándi Géza volt a szerkesztője.” — részletezi a főszervező.

A Petőfi-kötet mellett bemutatásra kerül Cseke Péter Páskándi Gézáról szóló tanulmánykötete, Pop Felician gazdag és értékes fénykép-gyűjteménnyel színesített Markovits-monográfiája, valamint Bodó Barna esszé és tanulmánykötete. 

Szerdán irodalmi kirándulás 

hirek/2023/majus/paskandi-koszoruzas-05-13-52.jpg

„Ez az irodalmi kirándulás rendhagyó lesz olyan értelemben, hogy nem az eddig megszokottak szerinti szatmárnémeti és szatmárhegyi rendezvények lesznek — kötelességem megmutatni, hogy mit is csináltunk azokkal kapcsolatban, akikről ebben a három napban megemlékezünk!t
A tanácskozás előadói, hivatalos meghívottai (az utazást megoldani tudó  helybeli érdeklődők kíséretében) irodalmi kirándulás keretében szatmári és szatmárhegyi emlékhelyeket keresnek fel: 

- kora délelőtt, 9 órakor megkoszorúzzuk Jakabffy Elemér sírját a hídon túli római katolikus temetőben — beszédet tart nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök, Pataki Csaba megyei tanácselnök, s a szülőföld nevében Szekernyés János közíró.

- 10.30-kor Szatmárhegyen, a szülőház telkén megkoszorúzzuk Páskándi emléktábláját — itt a költőt idézi Láng Gusztáv irodalomtörténész és László Zita szaval; 11 45-kor pedig a Páskándi-szobornál emlékezünk és koszorúzunk, köszöntőt mond Muzsnay Árpád EMKE-főtanácsos, a költőt idézi Dávid Gyula irodalomtörténész.

- 12.30-kor Szatmárnémetiben, a Ravensburg sétányon lévő Szilágyi Domokos szobornál koszorúzunk — itt Láng Gusztán és Dávid Gyula  idézi fel Sziszt, László Zita pedig szavalatával.” 

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak a háromnapos rendezvénysor programjaira!

Szabó Kinga Mária

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!