×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
4 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

A madárszámlálási akciók dobogósai

2021.10.13 - 18:38
Megosztás:
A madárszámlálási akciók dobogósai
A természetjárás az egyik olyan tevékenység, amit nem tört derékba a koronavírus-járvány és a járványügyi korlátozó intézkedések.

A legutóbbi nagy, egész Európát érintő természetjáró akció az őszi madármegfigyelés volt, amelyikhez romániai és azon belül szatmári madarászok is csatlakoztak. Ebben az évben negyven ország negyvenegy madártani intézete és egyesülete vagy madarászklubja csatlakozott az Eurobirdwatch21 kezdeményezéshez. Az október első hétvégéjén megtartott európai és kis-ázsiai vándormadár-megfigyelési akció most összesített eredményei szerint a legtöbb résztvevőt az oroszországi Bird and People Eegyesület szervezte ki folyó- és tópartokra, a magyarországi Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) csapata az előkelő második helyet szerezte meg ezen a toplistán, a harmadik legtöbb helyszínről pedig a hollandok küldtek be információt. Oroszországban 729 helyszínen, Magyarországon 195 helyszínen, Hollandiában pedig 162 helyszínen voltak kint távcsöves madárszámlálók a ominózus hétvégén. Hiába kis ország és hiába arányaiban kis számú tagság, az MME csapata az első lett a résztvevők számát illetően, 5415 főt bejelentve olyan társegyesületeket utasított maga mögé, mint az 5327 embert mozgósító oroszok és a 3448 ember részvételét megszervező svájciak. Az összeszámolt egyedszámot illetően idén is a finnek vezetnek 1,55 millió madár lajstromba vételével, őket a svédek követik 1,05 millió szárnyas összeszámolásával, a harmadikok pedig a litvánok, akik 1 millió madárról írtak jelentést.
Európai szinten erdei pintyből látni ilyenkor a legtöbbet, illetve sok még az apácalúd és a seregély, legalábbis a madármegfigyelésen résztvevők feljegyzései szerint. Magyarországon a seregély, a dankasirály és a tőkés réce az őszi toplistás madarak, mint ahogyan Romániában is.

Princz Csaba

 

Minden madárfaj hazatért
Május végén ér véget a madarak hazavándorlása Közép-Európában, a napokban az utolsóként hazatérő gyurgyalagok is megérkeztek.
Véget ért a téli bagolyszámlálási akció
A járványmentes időszakhoz képest soványabb eredménnyel ért véget a téli bagolyszámlálási akció. A szatmárnémeti Ravensburg sétányon most is sok éjszakai madár pihen.
Üresek a madáretetők, érintetlenek a kihelyezett eledelek
Hiába tették ki és töltötték fel a madáretetőket a madárbarátok december folyamán, gyér az érdeklődés a téli táplálékkiegészítő iránt. Csend van az etetők körül, verebet is alig látni.
Cookie