×
2020. 06 06.
Szombat
Norbert, Cintia
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

A mackók is kirándulnak Lunaforráson

2020.05.21 - 07:22
Megosztás :
 • A mackók is kirándulnak Lunaforráson
  A szükségállapot idején nagy volt a nyugalom Lunaforráson és a közkedvelt avasi túraútvonalak környékén, ezért a medvék is egyre közelebb merészkedtek — figyelmeztetnek a hegyimentők.

  Az elmúlt két hónapban, a túrázók, kirándulók hiánya és ennek következtében a „forgalom” csökkenése miatt a megye hegyvidékein élő medvék egyre közelebb merészkedtek a lakott területekhez: Lunaforrás környékén, a Tálna- és a Nagy-Bráda-völgy közötti gerincen egy anyamedvét és két bocsot lokalizáltak, míg a Boros-völgy, Boda menedék, Mike-csúcs és Hármashalom övezetében (a Bráda-vízgyűjtő medencéjében) egy másik felnőtt példányt láttak többször is — figyelmeztet a Szatmár Megyei Salvamont Hegyimentő Szolgálat.

  Alex Costin hegyimentő a kirándulók, túrázók biztonsága érdekében arra int mindenkit, hogy csak és kizárólag a kijelölt, jelzésekkel ellátott túraútvonalakon haladjanak, s ne térjenek le azokról egy-egy esetleges rövidítés kedvéért, s amikor az út bozótoson, csalitoson vezet keresztül — bármennyire furcsának tűnik is, hiszen a túrázás egyik pozitív része éppen az, hogy az ember élvezi a csendet, a természet neszeit —, beszélgessenek hangosan, ezzel is jelezve közeledtüket, jelenlétüket.

  A jól megérdemelt pihenőt, falatozást mindenképp nyílt területen, völgyben, kaszálón, az erre kialakított pihenőhelyeken ejtsék meg, az élelmiszereket pedig evés után mielőbb csomagolják vissza és tegyék zárt helyre, illetve ha még egy étkezést terveznek, akasszák fel a magasan lévő faágakra, de semmiképp ne hagyják a sátorban — érvényes ez mindenkire, de főleg azon túrázók esetében, akik hosszabb időre vernek tábort, vagy az éjszakát is a szabadban töltik.

  „A túrázók eddigi elmaradása miatt a környéken élő medvék élelemszerzés céljából egyre távolabbra elkóricálnak a háborítatlan természetben, s már a lakott települések, lunaforrási panziók közelében is látták felbukkanni őket — az avasfelsőfalui erdészek és vadászok elmondása szerint a környékbeli medvék nem agresszívak, mennek a saját útjukon, és kerülik az embert, ennek ellenére óvatosnak kell lennünk.

  A gombászók pedig különösen legyenek figyelmesek, hiszen ők előszeretettel térnek le a kijelölt útvonalakról gomba után kutatva az erdők szélein, illetve bent az erdőkben — ahol még nagyobb az esélye annak, hogy szembetalálkozzanak egy medvével vagy boccsal. Ne feledjük, vendégek vagyunk az ő otthonukban, ami azt jelenti: tiszteletben kell tartanunk a természetet és annak sokszor íratlan törvényeit” — fogalmaz Costin. Ugyanakkor mély felháborodással és elkeseredettséggel mutatja fényképein azt a hatalmas mennyiségű szemetet, amit a „jólnevelt” kirándulók hagytak maguk után az első szabad hétvégén, mint ahogy vandál rongálásuk nyomait is.

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie