×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Sport

A LPS-nél nevelkedett Onea alapember a Liga 1-ben

2021.01.07 - 11:22
Megosztás:
A LPS-nél nevelkedett Onea alapember a Liga 1-ben
A Párizsban született, de a Szatmárnémeti LPS-nél nevelkedett Răzvan Philippe Onea az egyetlen U21-es korosztályos labdarúgó, aki kezdő volt a Liga 1-es csapatának idénybeli összes mérkőzésén.

Az immár 22 éves jobb-bekk 2019-től játszik az élvonalban, a Politehnicii Iași csapatában. Ebben a szezonban 15 bajnoki mérkőzésen kezdő volt, és átlagban 81,66 percet játszott meccsenként. Gyakorlatilag két gólt szerzett: a 4. fordulóban az Aradi UTA ellen megnyert mérkőzésen, illetve a 9. fordulóban, a FC Viitorul elleni bajnokin talált be, de ez utóbbit törölték, miután a Poli zöld asztalnál vesztette el a mérkőzést. 
„Ahhoz képest, hogy tavaly alig kaptam játéklehetőséget, most nagyon jól sikerült számomra a bajnokság odavágója. 15 mérkőzést játszottam, mindegyiken kezdő voltam, és megszereztem első élvonalbeli gólomat is” – nyilatkozta Răzvan Onea.
A fiatal farkasasszói srác gyerekként egy nagybányai magánklubban kezdett focizni, de 2012-től már Szatmárra jött, ahol Dacian Nastai edző formálta a Sportlíceumnál. 2017-ben ért a csúcsra a LPS-vel, hiszen ugyanis a 19 éven aluliak csapatával az országos bajnokságban bejutott a legjobb négy közé. Az elődöntőben az aktuális címvédő FC Viiotrullal 3–3-at játszottak a szatmári legények, majd idehaza, több mint 3000 néző előtt Onea góljával szereztek vezetést a visszavágón. A tengerpartiak végül 4–2-re nyertek az Olimpia-Daniel Prodan Stadionban, a vendégeknél pedig betalált Alexandru Măţan, aki jelenleg is a Viitorul alapjátékosa, illetve Denis Drăguș is, aki már a Serie A-ban játszik a Crotone csapatában. 
A LPS végül a negyedik helyen zárt, viszont az akkori keret legtöbb játékosa, az érettségi után „szétszóródott” az országban, vagy egyesek alacsonyabb osztályokban folytatták pályafutásukat. Onea a második vonalbeli CS Afumațihoz igazolt, ahol két év et játszott, 2019 nyarán pedig a moldovai élvonalbeli csapathoz került, ahol viszont az első évben, Mircea Rednic vezetése alatt kevés játéklehetőséget kapott. Az edzőváltás Oneának is jót tett, hiszen Daniel Pancu minden meccsre kezdőként küldte a pályára. 

Pesek Attila

Liga 1: öttel indítottak, öttel zártak
A román labdarúgó élvonalbeli bajnokság leggólszegényebb fordulója után (a 24. forduló 8 mérkőzésén összesen 6 gól) pénteken erősen kezdett a Viitorul, és a Dinamo elleni 5–0-s győzelemmel nyitotta a 25. etapot.
Az Argeş-sel is ikszelt a Sepsi
Zsinórban ötödik mérkőzésén ikszelt a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapata, így nem tudta megerősíteni pozícióját a táblázatban a háromszéki alakulat.
Beérte az éllovast a Kolozsvári CFR
Második nekifutásra sem sikerült a címvédő Kolozsvári CFR labdarúgócsapatának, hogy átvegye a vezetést a Liga 1 táblázatában.
Cookie