×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
17 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

A lemondástól az új pápáig

2013.03.01 - 17:17
Megosztás:
A lemondástól az új pápáig

XVI. Benedek pápa lemondását követően megkezdődött az üres pápai trón, azaz a sede vacante időszaka a Vatikánban, amely alatt az egyházat a bíborosok testülete kormányozza.

 

XVI. Benedek csütörtöki lemondása után "nyugalmazott pápa" vagy "Róma nyugalmazott főpapja" lesz, és továbbra is jár majd neki az "Őszentsége" megszólítás — közölte Rómában Federico Lombardi vatikáni szóvivő. Egyszerű fehér reverendát fog viselni, és pápai gyűrűjét a vatikáni hagyománynak megfelelően összetörik. A nyugalmazott pápa leveti majd híres piros cipőjét is, helyette Mexikóból kapott barna papucscipőt húz, biztonságát a svájci gárdistáktól a vatikáni csendőrség veszi át, az egyházat pedig Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár, bíboros-kamarás irányítja majd.

Teendők

Mivel ezúttal – szokatlan módon – egy pápa még életében távozik az egyház éléről, a konklávé előkészítési folyamata már az elmúlt hetekben elkezdődött, egyelőre azonban még nem jelentették be, hogy mikor ülnek össze zárt ajtók mögött a pápaválasztó bíborosok. A Római Kúria minden tisztségviselője ettől kezdve automatikusan elveszíti hivatalát, s a Vatikán ügyeit átmeneti „miniszterelnökként” az úgynevezett camerlengo, azaz bíboros kamarás intézi. 2007-es kinevezése óta ezt a hivatalt Tarcisio Bertone bíboros, államtitkár tölti be, aki a pápa után a második legfontosabb személy a Vatikánban. Március elsején a vatikáni posta alkalmi bélyeget bocsát ki a sede vacante idejére. Angelo Sodano bíboros, a „Szent Kollégiumnak” is nevezett bíborosi kollégium dékánja pénteken az egyház összes bíborosának levelet küld, amelyben a hétfőn megnyíló „általános kongregációkra” hívja őket. A bíborosok első ülésén Bertone bíboros egy kalapáccsal összetöri a „halászgyűrűt”, az erős pápai hatalom jelképét, amely valaha dokumentumok lepecsételésére is szolgált. Az aktus célja, hogy kizárják a hamisítást. A választás után a camerlengo bíboros feladata lesz, hogy az új egyházfő ujjára húzza az új halászgyűrűt. A kongregációk során a bíborosok meghatározzák a pápát megválasztó konklávé kezdetének időpontját.

Választás

A XVI. Benedek utódját megválasztó konklávé 117 bíborosból állna, de a jakartai érsek már jelezte, betegsége miatt nem fog tudni részt venni a munkában, és még néhány más bíboros részvétele sem biztos. A konklávé zárt ajtók mögött ülésezik, előre nem tudható időtartammal. Helyszíne a Sixtus-kápolna, amelyet február 28. után átmenetileg lezárnak a turisták elől. A bíborosoknak kétharmados többséggel kell megválasztaniuk az új pápát. A szavazások titkosak, bármiféle kiszivárogtatás az egyházból való kiközösítést vonja maga után. A konklávé első napján egy szavazást tartanak, utána mindennap négyet, kettőt délelőtt, kettőt délután.

A 35. sikertelen szavazás után következik a második forduló, ahol már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül kell választaniuk a bíborosoknak, újra csak kétharmados többséggel. A választás szavazócédulákon történik, amelyeket egy kehelyben helyeznek el. Minden egyes szavazás után ezeket a cédulákat egy kályhában elégetik, amelyet a konklávé kezdetén helyeznek el a teremben. Ha az eredmény negatív, a cédulák mellé vegyi anyagokat is tesznek (régebben ez nedves szalma volt), hogy a füstöt feketévé tegyék. Ha az eredmény pozitív, csak a cédulákat égetik el, minek következtében „fehér füst száll fel”, jelezve, hogy megvan az új pápa. Ebben a pillanatban megszólal a Szent Péter-székesegyház nagyharangja. Ha a pápa elfogadja megválasztását, az új pápa átmegy a Sixtus-kápolnából nyíló, „könynyek kamrájának” nevezett szobába, amely nevét annak köszönheti, hogy sok pápa itt engedett szabad folyást érzelmeinek, eltöprengve feladata nagyságán.

Ezután magára ölti a Vatikán saját szabója által készített három, fehér pápai öltözet egyikét. A bíborosok egyenként a pápa elé járulnak, leróva előtte tiszteletüket. Ezt követi az új pápa személyének bejelentése a Szent Péter téren várakozó sokaság és a világ nyilvánossága számára. Ezt a korelnök bíboros – jelenleg a francia Jean-Louis Tauran – teszi meg latinul a következő szavakkal: Habemus Papam (van pápánk). Az új pápa a Szent Péter-székesegyház erkélyéről köszönti a rá várakozó híveket, és Urbi et Orbi (a városnak és a világnak szóló) áldásban részesíti őket.

Cookie