×
2023. 10 01.
Vasárnap
Malvin
12 °C
borús égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Szatmárnémeti

A lemez két oldala — sok humorral fűszerezve

2022.11.14 - 21:16
Megosztás:
A lemez két oldala — sok humorral fűszerezve
A lemez két oldala egyfajta görbetükör, és „valami felszabadító röhögés, amiből kevés van az életünkben, miközben minden más módszer hatástalannak tűnik az élet nagy kérdéseinek kezelésére.”

December 8-án, csütörtökön 19 órától mutatják be Janikovszky Éva: A lemez két oldala című előadását Szatmárnémetiben, a Majestic Events rendezvényteremben.

De milyen ​lemezek is ezek? És miben különbözik az egyik oldaluk a másiktól? Hát nézzük csak. A lemez egyik oldalán például ez áll: (A feleség szövege este otthon.)
„Hát vedd már egyszer tudomásul, hogy éppen olyan dolgozó ember vagyok, mint te! Csakhogy én reggel ötkor kelek, lerohanok kifliért és tejért, és keltek mindenkit, és felhozom az újságot és reggelit adok és uzsonnát csomagolok, és kiszellőztetek és beágyazok, hogy mire munkába indulok, már alig állok a lábamon, és ledolgozom a nyolc órát, aztán bevásárolok, cipekedek, főzök és mosogatok, és sose látom a krimi elejét de ha megkérdezem, hogy melyik volt az áldozat, akkor én vagyok a hülye. Hát az is vagyok, legalábbis ti annak néztek engem.”

Ugye mennyire igaza van? Csakhogy ezeknek a lemezeknek van másik oldaluk is. És a másik oldalon más a szöveg is. Pedig az előadó ugyanaz. (Ugyanaz a feleség, otthon a vendégeknek.) „Mi az, hogy győzöm? Ezt a kis vacsorát? Nincs ebben semmi boszorkányság. Délután, ha hazafelé jövök, úgyis út baesik a hentes, a zöldséges…”

Hát igen, vannak problémák, amelyekkel szembe kell néznünk… Erre vállalkozik Janikovszky Éva vidám „lemezgyűjteménye”.

A lemez A oldalán hallható: Sztárek Andrea és Kakasy Dóra.
A lemez B oldalán hallható: Csonka András és Schnell Ádám. 

Az eredeti könyvből a színpadi szövegváltozatot készítette és az előadást rendezte: Tollár Mónika.
„Biztos mindenkinek ismerős, ha a saját véleménye nagyon eltér a saját – adott esetben fél órával ezelőtti – véleményétől, csak mert közben egy másik szerepbe került, és már nem az anyukáját kell győzködnie ugyanarról, hanem a gyerekét. Nyilván néha nagyon nehéz nevetni ezeken a helyzeteken, de egy sötét nézőtéren simán lehet úgy csinálni, mintha ez nem rólunk szólna, hanem másokról.
A fergeteges előadás gyorsan magával ragadja az embert, az elragadtatottság állapotában viszont nehéz színlelni, így a röhögés feloldja azokat a gátlásokat, amik ezekben a helyzetekben rakódnak ránk. Janikovszky Éva azonban túl jó megfigyelő, a megengedő humor nem fedi el, hogy ezek bizony mi vagyunk. Szóval ez valami felszabadító röhögés, amiből kevés van az életünkben, miközben minden más módszer hatástalannak tűnik az élet nagy kérdéseinek kezelésére.” – olvasható az előadás ajánlatában.

A felhőtlen szórakozásra jegyek az Északi Színház jegypénztárában kaphatók.

Az  eloadas kedvcsináló videolinkje ITT

hirek/2022/november/lemez.jpg
A doktor úr - jótékonysági színházi előadás
A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat vígjátékának bevételeivel a Harag György Társulat egy sztrókon átesett örökös tagjának gyógyulását támogatják.