×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Egészség

A lejárt élelmiszer nem kidobandó

2022.01.07 - 18:00
Megosztás:
A lejárt élelmiszer nem kidobandó
Fotó: freepik.com
A tartósabb élelmiszereken szereplő minőségmegőrzési idő lejárta nem jelenti azt, hogy az élelmiszereket ki kell dobni — figyelmeztetnek a szakemberek, pontosítva azt is, mi meddig fogyasztható.

A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben csak egyéni mérlegessel lehet eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék. A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszereket ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. Egy konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még. Továbbra is érvényes, hogy lejárt élelmiszereket nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni.
A szakemberek összegyűjtötték, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak. Az ajánlott intervallumok a megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak, továbbá lényeges, hogy minden esetben csak egyéni mérlegessel lehet eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék. A tej- és hústermékek és más friss áruk lejárati időn túli elfogyasztása továbbra is igen veszélyes. Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. Fogyaszthatósági idő: a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki őket, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert. Minőségmegőrzési idő: a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.
A Nébih által összeállított lista szerint az olaj és zsír, a tejpor, a chips, sós ropogtatnivalók a minőségmegőrzési idő lejártát követően még 2 hónapig fogyaszthatók, az aszalványok, a müzli, a gabonapehely, a fagyasztott termékek, az édes keksz, kemény cukor, csokoládé még 3 hónapig, az üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök még 6 hónapig, az UHT-tej, UHT-tejszín, a só, cukor, édesítőszerek, rizs, száraz hüvelyesek, instant termékek (pudingpor, kakaó, fűszerek stb.), száraztészta, szószok (ketchup, mustár, majonéz), gabonafélék (liszt, búzadara, kuszkusz stb.) még 9 hónapig, a konzervek (gyümölcs, zöldség, hús, hal, készétel), ásványvíz, méz, lekvár, kávé, tea, kakaópor pedig még egy évig.

Június 1-jén kezdik kiosztani az alapélelmiszer-utalványokat
Június 1-jén kezdődik a Támogatás Romániának kormányzati program által biztosított szociális utalványok kibocsátásának, kiosztásának és a támogatás összegével való feltöltésének folyamata - közölte hétfőn az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium.
Fontos a magas vérnyomás kezelése
Kardiológusok, neurológusok, diabetológusok és háziorvosok kongatják meg a vészharangot a magas vérnyomásos esetek elterjedtsége miatt Romániában. A felhívás pedig épp a hipertónia világnapján érkezik, amelyet minden évben május 17-én tartanak.
Penészgombák: komoly bajt okozhatnak
A penészgombák olyan vegyületeket állítanak elő, amelyek egy része hasznos, mint az antibiotikum, azonban számos közülük káros egészségügyi hatással bír, ilyenek például a mikotoxinok. Élelmiszereinkben és otthonainkban egyaránt előfordulhatnak.
Cookie