×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
5 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Vidék

A lakosság érdekei az elsődlegesek

2020.10.12 - 16:12
Megosztás:
A lakosság érdekei az elsődlegesek
Érszakácsiban Sipos Józsefet, a község eddigi alpolgármesterét választották meg polgármesternek a szeptember végén megrendezett helyhatósági választásokon. Az alábbiakban arról kérdeztük, hogy milyen tervekkel kezdi el mandátumát.

— Mikor döntötte el, hogy polgármester lesz, és milyen okból?

— Alpolgármesterként megismerkedtem az önkormányzati tevékenységekkel, de úgy érzem, hogy van még mit tanulni, hiszen az ember minél jobban elmélyül egy tevékenységben, annál jobban rálát bizonyos dolgokra, és meggyőződik arról, hogy mindig szükség van a tanulásra. Fél évvel ezelőtt döntöttem el, hogy részt veszek a megmérettetésen. Sokat gondolkodtam azon, hogy induljak-e, s amikor láttam, hogy kik jelöltetik magukat, akkor határozottam az indulás mellett döntöttem. Úgy éreztem, nem engedhetem meg azt, hogy olyan emberek kerüljenek a község élére, akiket a lakosság többsége nem fogad el, mert nem a község érdekeit képviselik, hanem a sajátjukat, vagy valamilyen befolyásnak engednek. Meggyőződtem arról, hogy ha nem indulok, akkor is megnyeri valaki a választást, de az nem lesz jó a község lakói számára. 

— Nagy volt a küzdelem?

— Az elején úgy tűnt, hogy nem lesz könnyű, hiszen négy polgármesterjelölt indult, és hét párt állított listát. A jelöltek eléggé durva kampányt alkalmaztak, az eredmény viszont magáért beszélt, hiszen a szavazáson résztvevők fele rám szavazott, és a tanácsosi listák közül is az RMDSZ-é kapta a legtöbb voksot. A polgármesterjelölteknél az utánam következő jelölt több mint százhatvan szavazattal kapott kevesebbet. Érszakácsi községben a magyarság aránya nem haladja meg az ötven százalékot, de mindig összefognak, és mindig kiállnak az érdekeikért. Ez történt most is, ennek tulajdonítható a siker, amit ezúton is köszönök. 

— A következő négy évre milyen feladatokat tűzött ki célul?

— Nagyon sok a feladat, ezek közül meg kell határozni a prioritásokat. Szeretném felújítani a központi parkot és a közterületeket, hogy amikor a főúton elhalad egy idegen, figyeljen fel rá, és maradjon meg az emlékezetében, hogy hol járt. Rendbe kell tenni a járdákat, a középületeket stb. Beindul az orvosi rendelő, ugyanitt megnyílik egy gyógyszertár, hogy a betegek ne kényszerüljenek arra, hogy Tasnádra menjenek a gyógyszereikért. Létre szeretnék hozni a községközpontban egy piacot, ahol elsőként a helyi termesztők, de mások is értékesíteni tudnák az áruikat. Nagy igény van egy játszótér létrehozására, remélem, ez is mielőbb elkészül. Nagy hangsúlyt szeretnék helyezni a fiatalok szórakozási lehetőségeinek a bővítésére. Olyan szórakozóhelyeket kellene létrehozni, ahol a fiatalok hasznosan töltik el az időt, civilizált körülmények között. 

— A kampányban arról is beszélt, hogy fellendíti a kulturális életet. Ezt hogyan képzeli?

— Rég tapasztalom, hogy bár kicsi a falu, az emberek mégis ritkán találkoznak, ritkán van lehetőségük egymással beszélgetni. Amikor vannak rendezvények — például szüreti bál —, jól érzik magukat, és nagyon jó beszélgetések alakulnak ki. Megoldást kell találni arra, hogy találkozhassanak az emberek, ugyanakkor olyan kulturális rendezvényeket is kell szervezni, amelyek tanulságosak számukra. 

— Érszakácsi községben egyre több szociális probléma is jelentkezik. Ezek kezelésére van lehetőség?

— Valóban jelentkeznek a szociális problémák, nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalok körében is. Tárgyalásokat folytatok a Caritas tasnádi szervezetével, hogy naponta egy meleg ételt juttassunk el a rászorulókhoz. Több olyan személy él a községben, akik magukra maradtak, nincs kihez forduljanak szükség esetén, rajtuk szeretnék segíteni. Miután megtörténik a beiktatásom, és megalakul a helyi tanács, hozzákezdünk a munkához, és remélem, hogy eredményes négy év lesz.

Elek György

Érvényesnek nyilvánította az ítélőtábla Nicuşor Dan bukaresti főpolgármesteri mandátumát
Elfoglalhatja Nicuşor Dan a bukaresti főpolgármesteri tisztséget, miután a fővárosi ítélőtábla hétfőn elutasította a mandátumának érvénytelenítését kérő 52 fellebbezést.
Mezőpetri a megmaradás útján
Karádi Csaba, Mezőpetri község leköszönő polgármestere sokat tett a község fejlesztéséért, nagyon sok eredményes kapcsolatot hozott létre, s ezt tenné a jövőben is, ha erre lehetőséget kap.
Szállodává alakítják az épületet
Nagykárolyban az egykor a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületet szállodává alakítja az új tulajdonos, tudtuk meg a polgármestertől.
Cookie