×
2021. 04 17.
Szombat
Rudolf
4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

A külföldi rendszám sem kibúvó már

2021.04.06 - 07:27
Megosztás:
A külföldi rendszám sem kibúvó már
Fotó: SZFÚ archív
Németországi központú adósságbehajtó céggel szerződött a szatmárnémeti közterület-fenntartó, így már be tudják hajtani a külföldi rendszámú autókra kirótt parkolási bírságokat is.

Olcsó életük volt eddig Szatmárnémetiben azoknak a sofőröknek, akik külföldi rendszámú autóval jártak a városban, ingyen parkolhattak bárhol, hiszen a parkolóhelyekkel is foglalkozó közterület-fenntartó (ADP) nem tudta behajtani a kirótt bírságot, ha a sofőr nem jelentkezett önként, és határokon túli volt az autó gazdája. Ez a hatósági hátrány megszűnt, mostantól utol fogják érni a külföldi rendszámú autók külföldi tulajdonosait is, mert egy németországi központú, romániai székhellyel is rendelkező cég ajánlkozott, hogy a büntetés összegének harminc százalékáért beszedi az ADP pénzét.

Visszamenőleg is

A behajtást 2017-ig visszamenőleg tudják ígérni az UAI Inkasso Kft. illetékesei, tájékoztatta lapunkat az újítás részleteiről Cristian Bozai-Vodă. Az ADP vezérigazgatója elmondta, hogy a Lobmayer Grouphoz tartozó behajtó cég ajánlata méltányos, hiszen egyébként soha nem látná viszont a külföldi címre szóló parkolási bírságok összegét a városi szolgáltató. Az ADP-nek gyakorlatilag semmi egyéb dolga nem lesz, mint a négy évnél nem régebbi kintlevőségeinek adatait odaadni a cégnek, az minden további feladatot ellát, ami ahhoz kell, hogy a parkolási díj kifizetése nélkül parkolt autó tulajdonosa meglegyen. A notórius nemfizetőknek régen rossz, ugyanis a cég a hatályos törvénykezés értelmében a behajtás költségeit ráterheli a megbírságolt személyre, az a büntetés és a késedelmi kamatok mellett ezt is ki kell hogy fizesse.

Felhalmozott bírságok

A parkolási felügyelet berkeiben több olyan sofőrt is ismernek, akik már évek óta visszaéltek azzal, hogy olyan autóval parkoltak a város fizetős parkolóhelyein, amelyiknek külföldi adatai vannak, így nem érte utol őket a törvény keze. Vannak olyan autók, amelyek száznál is több parkolási bírságot halmoztak fel az évek során, fizetség nélkül foglalva el a parkolót olyanok elől, akik fizettek volna ezért, vagy már előre leperkálták a parkolási díjat azzal, hogy parkolási bérletük volt. Olyan információink is vannak, hogy egy, a parkolási bírságra immunis, magyar rendszámú, német gyártmányú kisautó sofőrje 12 ezer lejes hátralékot halmozott fel az ADP-nél, amire eddig az autó külföldi adatai miatt ügyet sem vetett, ám most a késedelmi kamatokkal és a behajtási költségekkel együtt 24 ezer lejt kell majd a behajtó cégnek kifizessen.

Princz Csaba

 

„Nem tekintem lezártnak a munkát”
Az EMKE életműdíjjal tüntette ki Muzsnay Árpád művelődésszervezőt közművelődési tevékenységéért, a Dsida-, Páskandi- és Jakabffy-kutatások ösztönzésében végzett munkájáért, valamint Kölcsey Ferenc emlékezetének ápolásáért. Az alábbiakban vele beszélgettünk.
Az olvasás megszerettetése a fő célja
A diákok olvasásra nevelése végigkíséri Török Enikő Andrea tanítónő pedagógusi pályafutását. A Móra Ferenc Kiadó nemzetközi pedagóguspályázatán is indult, II. díjat kapott.
Életműdíjat kapott Muzsnay Árpád
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Muzsnay Árpád művelődésszervező, tanár, újságíró, az EMKE volt elnökségi tagja, jelenlegi főtanácsosa részére közművelődési tevékenységéért, a Dsida-, Páskándi- és Jakabffy-kutatások ösztönzésében végzett munkájáért, valamint Kölcsey Ferenc emlékezetének ápolásáért adományozott életműdíjat.
Cookie