×
2022. 01 19.
Szerda
Sára, Márió
-3 °C
Derült
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.34 RON
100HUF = 1.39 RON
Publicisztika

A közös értékek megőrzéséért

2021.07.23 - 19:30
Megosztás:
A közös értékek megőrzéséért
Halász Nándor ötödik mandátumát tölti a községi tanácsban. Tanácsostársai közül a legtöbben összeférhetetlennek tartják, a saját falujában is különös figurának tartják, a választások előtt a rangsoroló közgyűlésen mégis mindig első helyre kerül a listán. Amikor egyesek megkérdezik: „Ez hogy lehet?”, mindig az a válasz: „Mondjál helyette jobbat!”

Valahogy mindig úgy tűnik, hogy nincs jobb a rossznál, az a néhány véleményformáló személy, aki előre tolja, azt mondja: „Inkább ő, mint egy olyan, akit mások irányítanak.”

Halász Nándor folyton azt szorgalmazta, hogy a község épített öröksége (középületek, templomok, emlékhelyek, temetők…) legyen gondozva, hogy a közös értékek a lehető legjobb állapotban maradjanak fenn az utókor számára. Halász Nándor nem egy diplomás ember, de sokat olvasott és olvas ma is, általános műveltség szempontjából jól felkészült, ha a történelemről kezd el beszélgetni az értelmiségiekkel, sokszor kiemelkedik ismereteivel, könnyen nehéz helyzetbe tudja hozni a lelkipásztorokat és a pedagógusokat is. Nem emiatt nem szeretik, hanem azért, mert munkát akar adni azoknak, akiknek tulajdonképpen feladatuk lenne a helytörténeti ismeretek gazdagítása, valamint azok megismertetése. Egyértelmű, hogy ez az értelmiség dolga lenne, de éppen ők gondolják azt, hogy a helytörténeti kutatás nem sorolható a munkaköri kötelességeik közé. A szabad szájú községi tanácsos ironikusan megjegyzi néha: „Bizonyára annak sem örülnének, ha valaki számon kérné tőlük azokat a feladatokat, amelyek a munkaköri kötelességeikhez tartoznak.”

Halász Nándor ilyenkor nem sértegetni akar, de a szavak között igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy az ő munkaköri feladatai között sem szerepel nagyon sok olyan tevékenység, amit a közösség érdekében tesz. Szívügyének tekinti, hogy az utókor számára maradjanak meg és váljanak ismertekké azok a kulturális örökségek, amelyeket az itt élő elődök hoztak létre. Nem igaz az, amit sokan el akarnak hitetni vele: hogy a fiatalokat nem érdekeli a múlt, és amúgy is a többségük el fogja hagyni a szülőföldet. Halász Nándor azt tartja, hogy valóban kár azokért, akik elmennek, de minden tisztelet azokat illeti, akik maradnak, akiket még nem késő megtanítani arra, hogy a helyi örökség a legnagyobb kincs számukra.

Ki hívhatná fel a közéletet befolyásolók és alakítók figyelmét arra, hogy a Halász Nándorok, akik néha fárasztók és idegesítők tudnak lenni, ösztönszerűen vagy valami megmagyarázhatatlan módon látják, hogy az, ami most történik, a helyi örökségeknek, a kisebb és nagyobb települések kincseinek a pusztulása?

Könnyebb ezeket a kincseket elengedni, mint a különböző munkakörökbe be nem sorolható tevékenységekkel megtartani. Nem egy jóleső érzés számunkra, amikor visszatekintünk a történelem alakulására. Van miből tanulni, mára már kikristályosodott, mi az, amire oda kell figyelni. Hány olyan történelmi emlékhelyünk van, melyeknek már csak a romjaik vannak, és hány olyan, amelyeknek a régészek keresik a nyomaikat? De ne menjünk messze, maradjunk meg a jelenben, és nézzünk szét magunk körül, hány műemléképületünk tart a pusztulás felé, és hány történelmi jelentőségű ingatlant bontanak le, hogy a helyére modern, a környezetbe nem illő épületet emeljenek.

Lehet, hogy a fiatalabbak számára sokkal jobb látványt biztosítanak a modern épületek, talán amiatt is, mert azoknak nem kell megtanulni a történetét, nem kell tudni, hogy kik építették, és hányszor cseréltek gazdát létezésük során, rendszerváltásokkor vagy éppen a családok válságos időszakaiban. A legnagyobb baj az, hogy ezekkel az épületekkel együtt elpusztul az a szellemiség is, ami megtartotta egy település közösségét, ami meghatározta a fejlődését. A modernizálódott faluhoz nem köti semmi a lakókat, mert ugyanazt találják meg máshol is, nem kell beilleszkedni, csak le kell másolni mások viselkedését. Ez az, amit Halász Nándor lát, és el akar kerülni.

Elek György

Ellentmondásos világ
Gondolom, sokan egyetértenek azzal, hogy nagyon ellentmondásos a világ. Ennek okait számtalan módon, számtalan megközelítésből is kutathatjuk, de egyértelmű választ nem igazán kaphatunk.
Kultúra, szociológia, tömeg- és elit kultúra (I.)
A Szatmári Friss Újság Beszélgetések testről és lélekről sorozatának legutóbbi témája a kultúra volt. A szatmárnémeti Mézesházban megrendezett kerekasztal-beszélgetésen a témában jártas és illetékes szakemberek és meghívottak mondták el véleményüket.
A mesterséges intelligencia titkai
Néhány napja arról írtam, hogy Szókratész szerint milyen hatással van az emberekre az írás feltalálása.
Cookie