×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

A körülményekhez igazították a záróvizsgatételeket

2021.02.11 - 12:16
Megosztás:
A körülményekhez igazították a záróvizsgatételeket
A vizsgatételek összeállításakor az online oktatási időszakban leadott tananyag egy részét kiveszik, de a tartalmi rész egyszerűsítése által nem csökken a diákok képességeinek valós felmérése.

Aktualizálták az érettségi és képességvizsga programjait, az erről szóló rendelet a Hivatalos Közlöny február 5-ei 125bis jelzésű számában jelent meg. Ennek értelmében a vizsgatételek összeállításakor az online oktatási időszakban leadott tananyag egy részét kiveszik. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter a vizsgatételek aktualizálásával kapcsolatosan elmondta, hogy a tartalmi rész egyszerűsítése által nem csökken a diákok képességeinek valós felmérése, csupán reálisan tekintenek az elmúlt időszakra. A miniszter utalt arra, hogy az elmúlt tanév második félévi és a mostani tanév első félévi tananyagát vizsgálták felül. A szerkesztők kihangsúlyozzák, hogy a vizsgaprogram az érvényben levő tanterv alapján készült el. A kompetenciaalapú tantervvel összhangban a kimeneti követelményrendszer a tantervi alapkompetenciákat, a hozzájuk tartozó specifikus kompetenciák és részrendszereik mérését célozza. A közzétett dokumentumban alaposan kitérnek minden vizsgatárgy esetén az alapkövetelményekre, amikről számot kell majd adniuk a végzősöknek.

Az érettségire és a képességvizsgára való felkészülést segíti a továbbiakban is a Román Televízió Telesuli programja, mely azon gyerekeknek kíván a támasza lenni, akik a vörös forgatókönyv szerint online kénytelenek tanulni. A műsor új dekorációt kap, és intelligens táblával is ellátták. Az online oktatási időszak alatt számos módon igyekeztek segíteni a diákok hatékony felkészülését a pedagógusok. Ennek kapcsán a telesuli program mellett több pedagógus is közzétett padletbemutatókat, különböző ismertető előadásokat a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség honlapján, a satmar.ro oldalon, melyek az utolsó hírek menüpont alatt találhatók meg. A shorturl.at/cpAE1 linken pedig Móser Zoltán diákoknak és középiskolai tanároknak szánt esszéi olvashatók a magyar irodalom nagyjairól.

A végzős diákok számára február második felétől heti felmérővizsgákat tartanak, ugyanakkor áprilisban próbavizsgákat rendeznének, a képességvizsgát és az érettségit az előre meghatározott ütemterv szerint rendezik meg.

A képességvizsgák esetén a beiratkozás június 7. és 11. között esedékes, a nyolcadikosok számára június 11-én ér véget a tanév, míg a záróvizsga esetükben június 22-én a román nyelv és irodalom próbával kezdődik, melyet 24-én a matematika-, 25-én pedig az anyanyelv és irodalom vizsga követ. Az eredményeket 29-én függesztik ki, a fellebbezéseket követő végső vizsgaeredményeket pedig július 4-én közlik.

Az érettségizők számára június 4-én ér véget a tanév, ők május 31. és június 4. között iratkozhatnak be a vizsgára, ami június 14-én kezdődik. A hivatalos ütemterv szerint június 14. és 16. között a román, 16–17-én az anyanyelv, június 23–25. között az idegen nyelv szóbeli, míg június 18–23. között a digitális kompetenciavizsgák zajlanak, az írásbeli vizsgák sora pedig június 28-án a románnal kezdődik. Június 29-én a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból, június 30-án a profilnak megfelelő választott tantárgyból, július elsején pedig anyanyelvből írásbeliznek a diákok. Az érettségi eredményeit július 5-én legkésőbb 12 óráig teszik közzé. Fellebbezni szintén július 5-én lehet, 12 és 18 óra között. A fellebbezések elbírálását követően július 9-én hozzák nyilvánosságra a végleges eredményeket.

Sógor Beáta

Fotó: capital.ro

Hatvanadik érettségi találkozó
Szeptember 4-én a nagykárolyi gimnázium magyar tanulmányi vonalán 1961-ben végzett diákok (a későbbiekben felsoroljuk a résztvevők névsorát) megünnepelték a 60. osztálytalálkozójukat. Nagyon boldog volt minden kolléga és a velük együtt eljött családtagok, barátok stb.
Érettségi 2022: vissza a megszokott menetrendhez
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. Jövőre már a megszokott menetrenddel szervezik a záróvizsgát.
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi ütemterve
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. A nyári érettségire 2022. május 23-a és 27-e között kell majd beiratkozni.
Cookie