×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők

2022.01.21 - 19:03
Megosztás:
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.

Az új alfajt BA.2-nek nevezték el (az omikron 'eredeti' változatát ugyanis BA.1-gyel jelölik), és a világ több országában azonosították már, főleg Európában.

Olivier Veran francia egészségügyi miniszter csütörtök esti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az új vírusvariánsok meglehetősen rendszeresen felütik a fejüket, és az eddigi információk alapján a BA.2-variáns jellemzői nagyjából megegyeznek az omikronéval.

Akárcsak a korábbi, delta-vírusvariáns, az omikron is létrehozta 'kistestvéreit' a terjedése során, vagyis olyan alfajait, amelyek az eredeti genomhoz képest egy vagy két mutációt hordoznak.

Az új alfaj pontos jellemzői egyelőre nem ismertek, bizonyos egészségügyi adatok azonban megragadták a tudósok figyelmét: például az, hogy Dániában a jelek szerint dominánssá vált a BA.2, a Covid-fertőzések száma pedig az utóbbi napokban növekedni kezdett.

Az omikront az aggodalomra okot adó variánsok közé soroló Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre nem tesz különbséget az eredeti omikron a vírusválotzat BA.2-alfaja között.

A francia közegészségügyi kormányhivatal (Sante Publique France) pénteki közleménye szerint természetes, hogy a nagy terjedésű omikronnak alfajai alakulnak ki, a kérdés az, hogy az új alfaj változt-e a vírus fertőzőképességén, az immunválaszon vagy a tünetek súlyosságán.

Franciaországban kevés esetben mutatták ki az új alfajt, Dániában viszont a BA.2 fokozatosan a 'klasszikus' omikron, vagyis a BA.1 helyébe lépett. 'A dán hatóságok nem találnak magyarázatot erre a jelenségre, de nagy figyelemmel kísérik' - tette hozzá a francia közegészségügyi hatóság.

A brit egészségbiztonsági kormányhivatal (UKHSA) pénteken közölte, hogy az omikron új alfaját a kivizsgálás alatt álló variánsok kategóriájába sorolta - közölte a Reuters hírügynökség.

A brit szakemberek tanulmányozzák a BA.2 variánst, de nem minősítették aggodalomra okot adó vírusváltozatnak. A BA.2 nem hordoz olyan specifikus mutációt, mint amilyen az omikront megkülönböztette a delta-variánstól.

Az UKHSA vírusterjedéssel foglalkozó osztályának igazgatója, Meera Chand mikrobiológus nyilatkozata szerint a vírusok 'természetéből fakad' a mutációk kifejlesztése. A SARS-CoV-2 vírus genomjának állandó megfigyelése lehetővé teszi az új variánsok felismerését, elemzését és annak megállapítását, hogy az új alfaj figyelmet érdemel-e a továbbiakban - magyarázta a brit mikrobiológus.

AGERPRES

Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Egészségügyi minisztérium: 3100 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 3100 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 27 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 383-an újrafertőződött betegek — közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.
4837 új koronavírusos fertőzést igazoltak
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 4837 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel, és 82 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. A halálesetek közül hat korábban következett be.
Cookie