×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
11 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

A környezettudatosság egy életmód

2021.04.26 - 16:00
Megosztás:
A környezettudatosság egy életmód
Schnebli Barbara házi műhelyében tevékenykedik, ezenkívül pedig a környezettudatos életmód egyik nagykárolyi úttörője is / Fotó: Magánarchívum
Schnebli Barbara egy olyan fiatal nagykárolyi anyuka, aki arra vállalkozott, hogy megismerteti az emberekkel a környezettudatos életmód, a mostanság olyan sokszor emlegetett zero waste, azaz nulla hulladék szerinti életmód gyakorlati részét.

Igyekszik komolyan meghatározott elvek szerint élni, s ha nem is mondható éppen úttörőnek ezen a területen, Nagykárolyban az elsők között igyekezett kihasználni a közösségi média nyújtotta lehetőségeket azért, hogy ezt az életmódot népszerűsítse. Környezetkímélő sminktermékek, mosható pelenka, a tojáshéj gyakorlati felhasználása, hulladékmentes vásárlás — csak néhány azon témák sorából, melyeket blogjában vagy egyéb közösségi felületén feldolgozott már. Néhány évvel ezelőtt kézműveskedni is elkezdett: az általa fonott, horgolt lakáskiegészítők, ékszerek a világ több pontjára eljutottak már. Most mégsem erről, hanem a környezettudatosságról kérdeztük őt.

„Pár éve is van már annak, hogy igyekszem minél környezettudatosabban élni a mindennapokban. Nyilván nem volt egyszerű, hiszen a megszokások, beidegződések megváltoztatása soha nem egyszerű. Tapasztalataimat eleinte csak a közösségi médiában kezdtem el megosztani, apró tippeket/praktikákat mutatva a mindennapok »megkönnyítésére«. Példaként említeném a citrusos-ecetes oldat használatát felülettisztításra vagy a hulladékmentes vásárlást a hétköznapokban, a zero waste mosogatási rutinomat stb. Aztán az idő teltével egyre többen írtak az ismerőseim közül, hogy szívesen néznék ezeket videó formájában is.
Ekkor már bennem is motoszkált az ötlet, hogy jó lenne valami »nagyobbat« kihozni ebből, ha már érdekli az embereket, és pozitív, biztató visszajelzéseket kapok. Eleinte még sem bátorságom, sem tapasztalatom nem volt, de még felszerelésem sem. Végül nagy nehezen rászántam magam, hogy készítek egy videót, és »lesz, ami lesz« alapon úgy döntöttem, megosztom a nagy nyilvánossággal.

Nem is gondoltam, hogy egy ilyen videó elkészítése és utómunkálata ilyen kemény feladat. Sokat szenvedtem a vágással, szerkesztéssel, hiszen sosem csináltam még ilyet és nagyon izgultam amiatt is, hogy ne mondjak butaságokat, hanem közérthetően, fontos és pontos információkat osszak meg az emberekkel. A visszajelzések azt mutatják, hogy az emberek értékelték a vegyszermentes háztartásomat bemutató videómat, a második pedig, a környezettudatos konyhai mindennapokat bemutató filmecském jobban sikerült, mert tanultam az első nehézségeiből. Fontosnak tartom, hogy figyeljek a visszajelzésekre, a minőséget, tartalmat, hasznosságot érintő, építő és jóindulatú kritikákra. A második videómban körbevezetem a nézőket a »hulladékmentes« elvek alapján működtetett lakásunkban. Nyilván nem teljesen megoldható a hulladékmentesség, mert ez az állapot teljes mértékben elérhetetlen, nem csak számomra, hanem bárki számára, hiszen valamennyi szemetet mindenki termel. Azonban én azt az elvet vallom, hogy a Földnek nem egy maréknyi emberre van szüksége, aki tökéletesen hulladékmentes életet él, hanem emberek millióira, akik apró lépéseket tesznek a hulladékmentesség felé. Szóval ebben a részben a konyhát mutattam be, a környezetbarát mosogatási rutinomat, a konyhámban, illetve a kamrámban található termékeket, meséltem azok beszerzési helyéről is, majd a videó végén megosztottam egy zöldségalaplé-receptet, amelyet én régóta készítek, és amelyet nagyon szeretünk. Igazán különleges ízt ad az ételeknek. Hasonló a kereskedelmi forgalomban lévő leveskockákhoz, csak ez teljesen házi készítésű.

A következőkben azt tervezem, hogy kéthetente készítek majd a hulladékmentességről és a környezettudatos életről tartalmakat YouTube-csatornámra. Igyekszem képezni, fejleszteni magam a témában, rengeteget olvasok, dokumentálódom, mert szeretnék hiteles információt megosztani az emberekkel.
A hulladékmentes életmód nem merül ki a műanyag zacskók kiiktatásában. A hulladékmentesség vagy zero waste életmód magában foglalja azt is, hogy odafigyelünk például arra, hogy ne vásároljunk »gyorsdivatot« (fast fashion), ne fogyasszunk rendszeresen olyan ételeket, amelyeket nem helyben termeltek meg, hanem távoli országokból szállítják ide, ezzel is szennyezve a környezetet. Figyeljünk, hogy az általunk fogyasztott zöldségek, gyümölcsök ne legyenek permetezve, kevesebbet járjunk autóval, figyeljünk arra is, milyen anyagból és hol készülnek a ruháink stb. A sor nagyon hosszú, én pedig szeretnék majd minden témával kapcsolatosan videót készíteni a csatornámra.

Több hasonlóan tevékenykedő személyt követek a közösségi médiában. Mindig tanulok valami újat tőlük, de hogy ne menjünk messzire, az országban is vagyunk elég sokan, s az itthoniakkal rendszeresen tartom a kapcsolatot. Nagyon jó érzés látni, hogy egyre több ember foglalkozik ezekkel a dolgokkal, tesz azért, hogy óvja a környezetet. Az én személyes célom az, hogy amennyire lehet, kizárjam a műanyagot az életünkből, környezetbarát életet éljek a családommal együtt, és ezt az utat szeretném megosztani a követőimmel is. Már most rengeteg támogatást kapok ismerősöktől és idegenektől egyaránt, ami nagyon jólesik, mert ez azt jelenti, hogy sokaknak tetszik, amit csinálok. Hosszú távú terveim vannak, hiszen meggyőződésem, hogy kis erőfeszítéssel is sokat tehetünk azért, hogy egy jobb világot teremtsünk magunknak és gyermekeinknek. Az én ténykedésem mottója is lehetne ez, hiszen szerintem aki környezettudatosan él, az felelősségteljesen él. Legyünk hát felelősségteljesek!” —mondta Schnebli Barbara.

SZFÚ

Veteránautó-kiállítás
Tavaszi Retro Parádé néven szervez veteránautó-kiállítást a Román Retromobil Klub szatmárnémeti fiókszervezete és a Gróf Károlyi Idegenforgalmat Népszerűsítő Központ.
Mentorként debütál Csobot Adél
Csobot Adél 2012-ben 3. helyezést ért el az X-Faktor tehetségkutató 3. évadában, onnan pedig szépen ívelt felfelé a karrierje. Idén már mentorként segítheti a jelentkezőket.
Konfirmációi bizonyságtétel Nagykároly-Belvárosban
Tizenöt ifjú tett konfirmációi bizonyságtételt vasárnap délelőtt a Nagykároly-belvárosi Református Egyházközség fehér virágokkal díszített templomában. Az ünnepi istentiszteleten Tukacs József lelkipásztor a szerecsenországi komornyik történetéről beszélt a jelenlévőknek.
Cookie