×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

A kormány finanszírozza a nagyváradi Orsolya-rendi kolostor teljes felújítását

2021.07.21 - 21:36
Megosztás:
A kormány finanszírozza a nagyváradi Orsolya-rendi kolostor teljes felújítását
Fotó: Facebook/RMDSZ
A román kormány közel 65 millió lejjel támogatja a római katolikus egyház tulajdonában levő nagyváradi Orsolya-rendi kolostor teljes felújítását. Az épületben Nagyvárad reprezentatív magyar iskolája, az Ady Endre Gimnázium működik.

A kormány szerdai ülésén hozott döntésről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bocsátott ki közleményt Cseke Attila fejlesztési minisztert idézve. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az elnöki tisztségét is betöltő politikus úgy vélte: a szövetség és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös erőfeszítése vezetett el a kormánytámogatás megítéléséhez. Hozzátette: az Orsolya-rendi kolostor 250 éves épülete Nagyvárad és Bihar megye egyik legjelentősebb műemléke, melyen megépítése óta egyszer sem végeztek teljes felújítást.

"A korszerű körülmények között megszervezett tanítás és közösségünk épített örökségének megőrzése egyaránt fontos az RMDSZ számára. Ezért kezeltük prioritásként ezt a beruházást" - idézte a közlemény Cseke Attilát. A Bihar megyei szenátor elmondta: a kormány döntése következtében elkezdődhet a közbeszerzési folyamat, a kivitelezővel aláírt szerződés után pedig az építkezés.

A restaurálás során megerősítik az épület homlokzatát, struktúráját, falait, az épületet tűzbiztossá teszik, restaurálják a nyílászárókat és a fűtésrendszert is korszerűsítik. Az iskolát ugyanakkor új számítógéprendszerrel látják el.

MTI

 

Megújulhat a Román Katona emlékművét övező tér
Nagyszabású projekt keretében alakítaná át a Román Katona emlékművét övező tér arculatát a nagykárolyi önkormányzat. A tervezetet látványtervét tegnap tették közzé az önkormányzat hivatalos oldalán.
Gőzerővel zajlik a Refi felújítása
Kopácsolás, fúrás, faragás hangjai szűrődnek ki a Szatmárnémeti Református Gimnázium falai közül — lassan körvonalazódni látszik a 2020-ban elindult, teljes körű felújítási munkálatok vége, szinte alapjaitól rehabilitálják a patinás épületet.
Megújul a Nagykárolyi Bíróság
Teljes rehabilitálásra szorul a Nagykárolyi Bíróságnak otthont adó ingatlan, a több mint 130 éves épület állaga erősen megrongálódott az idők folyamán; a kivitelező már a helyszínen van.
Cookie