×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Belföld

A kormány elfogadta a veszélyes medvék eltávolítását szabályozó rendeletet

2021.07.21 - 15:55
Megosztás:
A kormány elfogadta a veszélyes medvék eltávolítását szabályozó rendeletet
Fotó: Facebook/TanczosBarna
A kormány elfogadta az emberéletet veszélyeztető medvék azonnali eltávolítását szabályozó sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé teszi az állatok kilövését is - közölte szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A szövetség közleménye Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert idézte, aki elmondta, hogy a rendelet értlemében azonnal eltávolítható lesz minden olyan nagyvad, amely a településeken belül veszélyezteti a lakosságot. Hozzátette: minden önkormányzatnál megalakul egy úgynevezett sürgősségi beavatkozó csapat, amelyet a polgármester vagy az alpolgármester vezet. Szakmai vélemények alapján ez a testület dönt az azonnali eltávolítás módjáról, amely háromféle lehet: a nagyvad elhajtása, az altatása és áthelyezése, illetve az eutanázia vagy a kilövés.

Annak érdekében, hogy az azonnali beavatkozás elindulhasson, a lakosságnak a 112-es segélyhívó számon kell jelentenie a medve jelenlétét vagy támadását. Ezt követően a segélyszolgálat értesíti az adott településen működő csapatot, amelynek csendőrök, a helyi vadásztársaság technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos is tagjai a polgármester vagy az alpolgármester mellett.

Tánczos leszögezte: nem Bukarestből kell megmondanunk, hogy melyik az a medve, amely rettegésben tart egy adott települést, ezért decentralizáltuk a döntéshozatali folyamatot. "A jelenlegi jogszabály garancia arra, hogy a polgármestereink ne féljenek megvédeni közösségüket a veszélytől és bátran, a törvény szerint járhassanak el" - mondta a tárcavezető.

A szerdai kormányülést követően Florin Citu miniszterelnök elmondta, hogy ez a rendelet rövid távon nyújt megoldást a medveproblémára, hosszú távon rendelkezéseket kell kidolgozni a medvepopuláció szabályozásáról. Hozzátette, a környezetvédelmi minisztériumnak maximum egy éven belül intézkedéseket kell hoznia ennek érdekében.

Romániában az elmúlt években elszaporodtak a támadások, miután 2016-ban az akkori kormány betiltotta a medvevadászatot, védett állattá nyilvánítva őket. Azóta egyre több riasztást kapnak a hatóságok a lakosoktól, miután a medvék településekre is bejárnak élelem után kutatva. A támadások jelentős része a többségében magyarok által lakott Hargita és Kovászna megyében történik.

MTI

Országszerte 58 mérőszerkezeten figyelik a radioaktivitást
A radioaktivitási szint nem haladja meg a megengedett mértéket Romániában, a mérőszerkezetek nem észleltek semmilyen rendellenességet - közölte szombaton Facebook-oldalán Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.
Jól teljesített a SUMAL 2.0
Tavaly felére csökkent az illegális fakivágások száma, köszönhetően a SUMAL 2.0 rendszernek, ugyanakkor az alkalmazáson keresztül a lakosság is részt vesz ebben a harcban.
Tánczos Barna: folytatódik a SUMAL 2.0 faanyag-nyomkövető rendszer tökéletesítése, betiltjuk az éjszakai fakitermelést
Módosítani készül idén a környezetvédelmi minisztérium a SUMAL 2.0 faanyag-nyomkövető rendszert, többek között betiltják az éjszakai fakitermelést - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Tánczos Barna tárcavezető.
Cookie