×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
26 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

A kormány a megelőzés módszerét alkalmazta a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban

2020.05.05 - 08:12
Megosztás:
A kormány a megelőzés módszerét alkalmazta a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban
A román kormány a megelőzésre koncentrált a COVID-19-járvánnyal kapcsolatban, és más országokhoz képest korábban rendelte el a korlátozó intézkedéseket - mondta hétfő este Ludovic Orban.

A kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök azt mondta: a kormány még az előtt elkezdett intézkedni a koronavírus-járvány elterjedésének megakadályozására, hogy bármiféle figyelmeztetést kapott volna erre vonatkozóan, és az országos vészhelyzeti bizottság révén 'már azelőtt megkezdte a harcot a COVID-19-cel, hogy az államfő március 15-én kihirdette volna a szükségállapotot'.

Kifejtette: a román kormány azonnal intézkedni kezdett, ahogy kitört a járvány Kínában, még mielőtt más országok meghozták volna a korlátozó intézkedéseket. Orban többek közt a lakhelyi és hatósági karantén bevezetését, a repülőjáratok felfüggesztését, az iskolák bezárását említette, amelyek sok esetben a lakosság bírálatát és bizalmatlanságát váltották ki, de - mint mondta - hatásosnak bizonyultak.

A miniszterelnök szerint a kormánynak sikerült 'ellenőrzés alatt tartania a járványt', jóllehet a ragály kitörésekor semmilyen tartalék nem volt védőfelszerelésekből, fertőtlenítőszerekből, gyógyszerekből - ezek beszerzése óriási politikai-diplomáciai erőfeszítést igényelt.

Orban emlékeztetett: hétfőn lesz fél éve, hogy beiktatták kormányát a parlamentben.

Több mint 115 ezer magánszemélynek van legálisan fegyvere Romániában
Országos szinten több mint 115 000 engedéllyel rendelkező magánszemély mintegy 225 000 halálos és nem halálos fegyvert birtokol, ugyanakkor több mint 2300 jogi személy birtokában csaknem 30 000 halálos és nem halálos fegyver van — számolt be hétvégi sajtótájékoztatóján a Román Rendőrség fegyverekkel, robbanóanyagokkal és veszélyes anyagokkal foglalkozó főigazgatóságán belül működő fegyverzeti szolgálat vezetője.
Orban: a PNL-t eszközként használja fel Iohannis önös érdekeire; nem Cîţu jelenti a problémát
A Nemzeti Liberális Pártnál (PNL) nem Florin Cîţu személye jelenti a problémát, hanem az a tény, hogy a politikai alakulatból "katonai egység" lett, amelyet eszközként használ fel Klaus Iohannis államfő önös érdekeire - véli Ludovic Orban.
Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Cookie