×
2021. 09 29.
Szerda
Mihály
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

A kórházi oxigénellátást bővítik

2021.07.29 - 19:00
Megosztás:
A kórházi oxigénellátást bővítik
A megnövekedett igények miatt új oxigéntartályt szerelnek fel a járványkórház udvarán / Fotó: SZFÚ/archív
Új oxigéntartály felszerelésével készül a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház a járványkórház oxigénellátásának zavartalan biztosítására —tudtuk meg Adrian Marc kórházmenedzsertől.

A koronavírus-járvány idején jelentősen megnőtt a kórházak oxigénszükséglete. Minden olyan intézményben, ahol COVID-19-ben szenvedő pácienseket kezeltek és kezelnek, a szokásosnál is jóval magasabb volt a szükséglet, hiszen a főként a tüdőt támadó koronavírus-fertőzés súlyos esetben olyan gyulladást okoz a légzőszervben, hogy jelentősen csökken a légzőfelület, ezért szükséges a mesterséges oxigénpótlás. Éppen ezért számos kórházban nagyobbakra cserélték a tartályokat az elmúlt évben, hónapokban, főként azokban az intézményekben, amelyek COVID-kórházak voltak, illetve ahol a koronavírusos betegek számára fenntartott osztályok voltak.

Ez alól a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó járványkórház sem volt kivétel. Amint azt Marc Adrian kórházmenedzsertől megtudtuk, a megnövekedett igények miatt az elmúlt időszakban a fertőző betegeket és a COVID-19-ben szenvedő pácienseket is kezelő intézmény oxigénállomását kétszer is ki kellett bővíteni, most pedig újabb oxigéntartály felszerelésére készülnek azért, hogy megfelelő oxigénellátással rendelkezzen a kórház.

„Figyelembe véve a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségek osztályának magas oxigénfogyasztását a jelenlegi helyzetben — nagyszámú, akut légzési elégtelenségben és tüdőgyulladásban szenvedő beteg —, szükséges volt a további bővítés” — magyarázta érdeklődésünkre. Közbeszerzési eljárás útján cseppfolyósított gyógyászati oxigént vásárolnak, melynek tisztasága 99,5 százalékos. A nyilvános pályázaton nyertes társaság vállalja, hogy biztosítja a kórház számára a keretmegállapodás teljes időtartama alatt ingyenesen az oxigéntartályt és az elosztót is.

Mint megtudtuk, az orvosi oxigént a normál levegőből gyártják: először lebontják a levegőt, elkülönítik az oxigént, a nitrogént, a nemesgázokat és a szén-dioxidot. Azért pedig, hogy költséghatékony legyen a tárolása és a szállítása, cseppfolyósítják és tartályba töltik. Az így tárolt folyékony gáz literjéből aztán több száz liternyi, a betegek számára hasznos oxigén keletkezik, melyet megkaphatnak az oxigénterápiára vagy lélegeztetésre szoruló páciensek. Az oxigén a betegágyak melletti oxigéncsatlakozási pontokon keresztül jut el a páciensekhez, ide futnak be azok a csövek, amelyeken a cseppfolyós állagúból gázzá átalakított oxigén megérkezik a kórház udvarán található hatalmas tartályból.

Bumbuluţ Krisztina

Nem csak ágyak, orvosok és műszer is kell
A kórházi ágyakkal való ellátottság tekintetében Bukarest áll a legjobban, majd Kolozs megye következik, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig Kovászna megye található. Szatmár a középmezőnybe tartozik, mindössze 5,32 kórházi ágy jut ezer lakosra.
Változások a nagykárolyi kórház működésében
A pandémiás helyzet okán érvényben lévő szabályozások miatt, valamint a betegellátás folyamatos biztosítása érdekében a Nagykárolyi Városi Kórház vezetősége közleményben tudatta, hogy milyen módosítások történtek az egészségügyi intézmény működésében.
Megteltek a szatmári kórházak
Már rendszeresen küldenek át más megyékbe koronavírus-fertőzötteket, mert a Szatmár megyei kórházak és intenzív terápiás osztályok megteltek — viszont külön Covid-kórházak már nem lesznek.
Cookie