×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Belföld

A korai oktatást fejleszteni akarják

2021.07.08 - 09:29
Megosztás:
A korai oktatást fejleszteni akarják
A Művelt Románia projektben szereplő egyik elképzelés szerint a líceumok minden második félévben felvételi vizsgát szervezhetnek majd - mondta szerdai sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis, miután hétfőn, kedden és szerdán a politikai szféra, a szociális partnerek és a szakma képviselőivel konzultált a projektről.

Iohannis szerint a rugalmasságra és az individuumra kell összpontosítani. 'Noha az országos képességfelmérő vizsga marad a fő eszköz a nyolcadik osztályt elvégzett fiatalok kompetenciáinak felmérésére és a líceumi osztályokba való bejutásra, azt javasoltuk, hogy az oktatási intézmények a második félév teljes időtartama alatt szervezhessenek kiegészítő jellegű felvételi vizsgát a diákok számára, mind az elméleti, mind a tehetséggondozói, mind pedig a szakoktatás terén' - mondta.

A tanügyi rendszer struktúrája lényegében nem fog változni, a korai oktatást viszont fejleszteni akarják, és nagyobb autonómiát biztosítanának az iskolák számára, főleg ott, ahol ennek nincsenek adminisztratív akadályai. Az oktatási szakaszok közti átmenet folyamatában viszont terveznek változtatásokat - mondta még az államfő.

Kompetencialapú érettségi

A projekt három típusú líceumi képzés bevezetésére tesz javaslatot, ezek négyévesek lennének, és kompetencia alapú érettségi vizsgával zárulnának - közölte Klaus Iohannis államfő.

Az elnök szerint elméleti, szakmai és tehetséggondozó líceumok közül válogathatnak majd a nyolcadik osztályt végzett tanulók, és bármelyik négyéves képzést választják, adott lesz számukra a lehetőség arra, hogy érettségizzenek.

Az államfő hozzátette, a terv értelmében az érettségi vizsga kompetenciaalapú lesz. "Olyan vizsgát akarok, amely megfelelően felméri a végzősök képességét a társadalomban és általában az életben való boldogulásra. Egy érettségizőnek - szakiránytól függetlenül - képesnek kell lennie megérteni az éghajlatváltozás okozta problémákat vagy a vakcinák hasznosságát. Így bizonyosodhatunk meg arról, hogy az aktív állampolgárság nem marad a deklaratív kívánság szintjén" - fogalmazott.

Iohannis kiemelte, a sikeres érettségi vizsga továbbra is előfeltétele marad az egyetemi képzésre való jelentkezésnek.

A Művelt Románia terv célkitűzései között említette az elnök a korai iskolaelhagyás 10 százalék alá szorítását, a funkcionális analfabéták arányának csökkentését, illetve a digitális kompetenciák fejlesztését mind a tanárok, mind a tanulók körében.

"Szilárd meggyőződésem, hogy csak egy művelt Románia lehet erős Románia, ugyanakkor minden hatóság és politikai erő részvételére szükség van ahhoz, hogy ez az elképzelés megvalósuljon a polgárok érdekében" - zárta nyilatkozatát az államfő.

AGERPRES

 

 

 

Hatvanadik érettségi találkozó
Szeptember 4-én a nagykárolyi gimnázium magyar tanulmányi vonalán 1961-ben végzett diákok (a későbbiekben felsoroljuk a résztvevők névsorát) megünnepelték a 60. osztálytalálkozójukat. Nagyon boldog volt minden kolléga és a velük együtt eljött családtagok, barátok stb.
Érettségi 2022: vissza a megszokott menetrendhez
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. Jövőre már a megszokott menetrenddel szervezik a záróvizsgát.
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi ütemterve
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. A nyári érettségire 2022. május 23-a és 27-e között kell majd beiratkozni.
Cookie