×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Mi újság?

A kockázatok nélküli vakáció a cél Szatmárban

2022.08.05 - 15:00
Megosztás:
A kockázatok nélküli vakáció a cél Szatmárban
Szakemberek hívják fel a gyerekek figyelmét az egészségkárosító szerek negatív hatásaira Fotó: Szatmárnémeti Kábítószer-ellenes Központ (CPECA)
Prevenciós kampányt szervezett a szatmárnémeti kábítószer-ellenes központ a Szatmár megyei fiataloknak — a kampányt főleg a nyári vakációban folyó táborokban és eseményeken folytatják le.

Idén nyáron az Országos Drogellenes Ügynökség a szatmárnémeti kábítószer-ellenes központtal közösen Vakáció kockázatok nélkül néven indított prevenciós kampányt a dohányzásés az alkoholfogyasztás egészségügyi, pszichológiai és szociális kockázatairól, illetve az egészségkárosító szerek használatának visszaszorítása érdekében.

A kampány keretében a szatmárnémeti kábítószer-ellenes központ különféle szabadidős programokon keresztül egészséges életmódra próbálja nevelni a gyerekeket és fiatalokat, valamint igyekszik bővíteni és javítani a dohányzás és drogfogyasztás orvosi, pszichológiai és szociális vonatkozásaival kapcsolatos ismereteket, illetve a dohány-, alkohol- és kábítószer-használat és -függőség következményeit.

A kampánytevékenységek a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság alárendeltségébe tartozó üdülőterületeken, táborokban, árvaházakban, valamint közintézmények és civil szervezetek nappali központjaiban zajlanak.

A kampány során több mint 500 gyermeket és fiatalt vontak be a kábítószer-ellenes szakemberek által végzett információs és oktatási tevékenységekbe, amelyek alatt a gyerekek megismerhették azokat az orvosi, pszichológiai és szociális kockázatokat, amelyeknek ki vannak téve a dohányzás, alkoholfogyasztás és drogozás során.

A szakemberek arra bátorítják a gyermekeket és fiatalokat, hogy óvatosan viszonyuljanak a pszichoaktív szerek fogyasztásához, tájékozódjanak hiteles forrásból a kábítószerekről és azok hatásairól, ismerjék meg a kábítószer-használók számára helyben elérhető egészségügyi, pszichológiai és szociális szolgáltatásokat.

A kampány a gyerekek mellett a közösség tagjait is célozza, hangsúlyozva a felnőttek — szülők, pedagógusok, szociális munkások vagy a hatóságok illetékes képviselői — felelősségteljes és éber hozzáállásának fontosságát annak érdekében, hogy elbátortalanítsák a fiatalokat a fogyasztástól, kockázatmentes vakációt biztosítva ezáltal a fiatalok számára.
 

Szabó Beatrix

Drograzziákat generál az Untold
Hétvégén lesz Kolozsváron az Untold nevű könnyűzenei fesztivál, a román hatóságok szeretnék minimalizálni a drogfogyasztást, felpörgették az ellenőrzéseket a nyugati határátkelőkön.
Harmónia az iskolákban, biztonság az életben
Az erőszakról, annak megelőzéséről, illetve leküzdéséről tanulhattak az avasfelsőfalui általános iskolás diákok szerdán.
Kampány a szociális védelmi rendszerben élő lányokért
Érdekes esemény helyszíne volt a nagykárolyi Károlyi-kastély, ahol a Gyerekkorból serdülőkorba elnevezésű projekt második találkozója zajlott. A projektet a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) és a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség kezdeményezte a Nagykárolyi Városi Rendőrséggel, Minodora Sorian ügyvéddel és a Szatmár megyei Családtervező Központtal együttműködve.
Cookie