×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

A klímaváltozás oktatásáról és a környezeti nevelésről szóló jelentés javasolja egy zöld hét beiktatását a tanév struktúrájába

2022.01.11 - 15:53
Megosztás:
A klímaváltozás oktatásáról és a környezeti nevelésről szóló jelentés javasolja egy zöld hét beiktatását a tanév struktúrájába
A Cotroceni-palotában kedden közvitára bocsátott, 'A klímaváltozás oktatása és a környezeti nevelés a fenntartható iskolákban' című jelentés többek között javasolja egy úgynevezett zöld hét beiktatását a tanév struktúrájába, továbbá a biológia, a földrajz és a természettudomány tantárgyak aktualizálását a környezetvédelmi fogalmakkal, valamint új, a témához kötődő választható tantárgyak bevezetését.

Alexandra Mihaela Bocşa elnöki tanácsos elmondása szerint a 2021-2022-es tanévre vonatkozóan mindenekelőtt azt javasolják, hogy az Iskola másként hét keretében a tanintézmények vezessenek be minél több, az éghajlatváltozással és a környezettel kapcsolatos tevékenységet, majd a 2022-2023-as tanévtől kezdődően beiktatják az iskolai év struktúrájába a zöld hetet is.

'Javasoljuk a biológia, a földrajz és a természettudomány tantárgyak aktualizálását a környezetvédelmi fogalmakkal, illetve további, a klímaváltozással foglalkozó opcionális tantárgyak bevezetését. (...) Emellett nagyon fontosnak tartjuk támogatni a fenntartható iskolák létrehozását és a tanulási környezet javítását' - magyarázta Bocşa.

Az elnöki tanácsos szerint a másik célkitűzés helyi, országos és nemzetközi szintű partnerségi kapcsolatok kialakítása, amelyek keretében a pedagógusok és a diákok különböző projektekben és tevékenységekben vehetnek részt ebben a témában.

"Nagyon fontosnak tartjuk a tanárokat is támogatni ebben a folyamatban. Ezért pénzt kell fordítanunk a tanárok alap- és továbbképzésére, hogy érdemben részt vehessenek a klímaváltozásról szóló oktatásban, valamint hogy motiváljuk és jutalmazzuk is az ilyen típusú oktatásban részt vevő pedagógusokat és iskolavezetőket" - tette hozzá az elnöki tanácsos.

A jelentés számos javaslatot tartalmaz a projekt gyakorlatba ültetésének megkönnyítésére, például a diákok környezetvédelmi akciókban való részvételét megkönnyítő webes platform létrehozása; digitális és hagyományos tankönyvek és didaktikai segédeszközök, ingyenes készletek a légszennyezés méréséhez, ingyenes alkalmazások az iskolák számára a légszennyezés méréséhez és a légszennyező anyagok elemzéséhez; a környezetvédelemmel és az éghajlatváltozással kapcsolatos versenyek szervezése.

A jelentés február 11-éig lesz közvitán.
AGERPRES

Nagyon fontos a jó szakképzés
Manapság alig találni megfelelő szakembert, bármit is tervez az ember – hallani lépten-nyomon. Talán szakorvoshoz is hamarabb bejutni, mint egy jó autószerelőhöz, kőműveshez vagy ácshoz.
Oktatási miniszter: jövő héttől 1140 ukrajnai gyerek fog romániai iskolákban tanulni
Az országba eddig érkezett közel 34 ezer ukrajnai kiskorú közül 1140 jövő héttől romániai iskolákban tanul — számolt be szombati sajtótájékoztatóján a tanügyminiszter.
Egy kivétellel jelenléti oktatás
Február elején tetőzött a járvány ötödik hulláma, míg az elmúlt héten jelentősen visszaesett az újonnan diagnosztizált fertőzések száma, és ez a diákokat érintő statisztikákban is megmutatkozik.
Cookie