×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
24 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Nagykároly

A kiskakas gyémánt félkrajcárja Nagykárolyban

2024.05.08 - 16:05
Megosztás:
A kiskakas gyémánt félkrajcárja Nagykárolyban
Május 8-án, szerdán és május 9-én, csütörtökön, a Nagykárolyi Városi Színházban az A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábjáték lesz látható 10:00 és 11:30 órától a szatmárnémeti Brighella Bábtagozat művészeinek előadásában. Ez egyben a Picurka bérlet utolsó előadása.

Az első (szerda, 10:00 óra) és utolsó (csütörtök, 11:30) előadásra a szabad helyekre 20 lejes áron lehet jegyeket váltani. A programálás kötelező a 0742021668-as telefonszámon.

Bár a több száz éves történet az akkor aktuális ellenségképre íródott, az igazságkeresés aktualitása semmit sem vesztett, a magunk igazáért vívott harc ma ugyanolyan intenzitású, csak az ellenség személye változott, vált több alakúvá, több arcúvá.

Mindebből mit is fog fel egy óvodás kisgyermek? Az értelmezésből valószínűleg semmit. A mese intenzitásából , a figurák elfogadásából vagy elidegenítéséből, a próbatételek  humorral kevert életszerűségéből annál többet. A klasszikus népmese a gyermekek körében állandóan visszatérő problematikájáról szól, hiszen a fiatalabb korosztály számára mindig problémát jelent, hogy mit kellene tenniük, milyen eszközeik vannak, ha valaki elveszi a személyes tárgyaikat, gúnyolja, esetleg bántja őket. Tűrjék el a megaláztatást, vagy önkényesen döntsenek és tegyenek meg mindent azért, hogy győzedelmeskedjen az igazságérzetük , hol a határ, amit átlépve nem sérülnek, és nem sértenek meg senkit? A bátor kiskakas története a legkisebbek kedvence, és nem a jól megérdemelt, csípős bosszú a titka, hanem a kiskakas személye, a példakép.  Mert a makacs kakas, a „kakaskodó nyakas”, ugyanaz a szeretettel teli kistollas, aki mindent megtesz, hogy örömet szerezzen gazdasszonyának.

Hírszerkesztő