×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

A képességvizsga és az érettségi ütemterve

2020.05.14 - 09:56
Megosztás:
A képességvizsga és az érettségi ütemterve
A nyolcadikosok június 15–18. között bizonyíthatnak a képességvizsgán, az érettségizők pedig június 22–július 13. között vizsgáznak.

A nyolcadik osztályt követő képességvizsga június 15-én kezdődik a román nyelv és irodalom írásbelivel. Két nappal később, június 17-én lesz a matematika írásbeli, másnap, május 18-án a magyar nyelv és irodalom írásbeli. Az eredményeket június 22-én déli tizenkettőkor függesztik ki, az esetleges óvásokat az iskola titkárságán aznap este nyolcig lehet iktatni. A vizsgákra az új rendelkezések alapján nem kell felkészülni a második félév tananyagából. A képességvizsgára be kell iratkozni: erre június 2–5. között van lehetőség.

Az iskolák minden nyolcadikos diákkal közlik a beiratkozással kapcsolatos fontos tudnivalókat, azt is, hogyan kell felkészülni a vizsgára, és milyen járványügyi óvintézkedésekre lehet számítani. A megfelelő óvintézkedések biztosítása az iskolák és önkormányzatok feladata.

A középiskolai felvételihez használt tanulmányi eredmény számítási módszere nem változott: az osztályzat az V–VIII. osztály eredményének és az országos felmérő eredményének súlyozott átlaga, kéttizedes pontossággal, amelybe a gimnáziumi átlag 20 százalékkal, a képességvizsga 80 százalékkal számít bele.

Idén június 22-én kezdődik az érettségi, s ahogyan a nyolcadikosoknak, úgy a tizenkettedikeseknek sem felkészülniük a vizsgákra a második félév anyagából. Az Oktatási Minisztérium a következő menetrendet tette közzé: június 9–12. között kell beiratkozni a megmérettetésre — az ezzel kapcsolatos tudnivalókat az iskolák megosztják maturandusaikkal.

Június 22-én lesz az írásbeli vizsga román nyelv és irodalomból, másnap, június 23-án magyar nyelv és irodalomból írásbeliznek a végzősök, június 24-én a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból kell írásbelizniük, míg június 25-én a szaknak megfelelő választott tantárgyból írásbeliznek a diákok.

Június 29–július 1. között lesz a román nyelv és irodalom szóbeli vizsgája, július 1–2-án magyarból kell szóbelizni, július 3–8. között kerül sor a digitális kompetenciák felmérésére, július 9–13. között pedig az idegen nyelv szóbeli vizsgákat rendezik meg — ezzel zárul az idei első érettségi.

Az érettségi eredményeit július 14-én közlik.

Bumbuluţ Krisztina

Hatvanadik érettségi találkozó
Szeptember 4-én a nagykárolyi gimnázium magyar tanulmányi vonalán 1961-ben végzett diákok (a későbbiekben felsoroljuk a résztvevők névsorát) megünnepelték a 60. osztálytalálkozójukat. Nagyon boldog volt minden kolléga és a velük együtt eljött családtagok, barátok stb.
Érettségi 2022: vissza a megszokott menetrendhez
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. Jövőre már a megszokott menetrenddel szervezik a záróvizsgát.
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi ütemterve
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a 2022-es érettségi megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tanügyminiszteri rendelet. A nyári érettségire 2022. május 23-a és 27-e között kell majd beiratkozni.
Cookie